Gündem Kalbin düşmanı aşırı kilo

Kalbin düşmanı aşırı kilo

17.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aşırı kilo insülin direncine neden olarak damarları kalınlaştırır... Hayat boyu kalbin atış sayısı belli. Ne kadar yavaş atarsa ömür o kadar uzun olur. Kalp ritmini düşürmenin yolu ise spor ve meditasyon...

Kalbin düşmanı  aşırı kilo

BAŞLARKEN...
Türkiye’de her 100 kişiden 30’u potansiyel kalp hastası. Yapılan araştırmalar, ölümlerin yüzde 55’inin kalp-damar hastalıkları yüzünden gerçekleştiğini söylüyor.
Her 1000 hastadan 1’i ise baypas ameliyatı oluyor.

Haberin Devamı


Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin Türkiye’de hala birinci sırada yer almasını, yanlış beslenme, stres, sigara alışkanlıklarına bağlayan uzmanlara göre hastalıklardan uzak kaliteli yaşam sürmenin mümkün.
Kalp hastalıklarının başlıca nedenlerinin beslenme bozukluğu, aşırı kilo ve stres olduğunu belirten Medical Park Göztepe Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, “Fazla kilo, kalbin dolaştırdığı kan miktarının artması yani iş yükünün fazlalaşması anlamına gelir. Fazla kilo ayrıca vücutta insülin direncine neden olur. Bu damarların kalınlaşmasına ve koroner kalp hastalığına neden olur. Bunun dışında diğer en önemli etken sigara alışkanlığıdır. Stres ve üzüntü de etkenler arasında” dedi.
Nabız ömrü uzatır
Nabız ve tansiyonun düşük olmasının ömrü uzattığını kaydeden Dağdeviren, “Hayatımız boyunca kalp atış sayımız bellidir. Ne kadar yavaş atarsa bu limiti o kadar geç, ne kadar hızlı atarsa bu limit o kadar çabuk doldururuz. Düzenli spor ve meditasyon yapanlarda kalp atım sayımı düşer ve bu aktiviteler kalbin atımını düzene sokar. Onun için spor ve meditasyon kalp atım sayımızı azaltmaya yarayan başlıca aktivitelerdir. Her 17 günde bir kalbin kasılan proteinleri yıkılır ve yeniden yapılır. Bu proteinlerin kodlanmasında birtakım bozukluklar olduğunda bazı hastalıklar ortaya çıkar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu belirtiler varsa dikkat!

l İlk belirti, göğüs ortasında ağrı
l Sırta, omuzlara ve kollara yayılan ağrı
l Nefes darlığı
l Nabızda düzensizlik
l Bacaklarda ödem
l Aşırı halsizlik

Kadınlarda risk daha fazla!
Kadınların kalp krizinden ölüm oranı erkeklere göre yüzde 10 daha fazla. Bu durumun nedeni ise gizli kalp. ‘Sessiz iskemi’ olarak da bilinen gizli kalbin şeker hastalarında ve metabolik sendromu olan kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen, “Gizli kalp, kalp damarlarında damar sertliğine bağlı oluşan daralmaların, şikayete neden olmadan kalpte beslenme bozukluğu ya da kalp krizine sebep olması durumudur. Kalp krizi kadınlarda göğüs ağrısı yerine çoğunlukla mide bulantısı, yorgunluk, baygınlık gibi belirtiler veriyor. Özellikle nabız oluşturmayacak derecede olan ritim bozukluklarında ani ölümler yaşanabiliyor. Belirti vermemesi nedeniyle acil tedaviye gerek görülmüyor” dedi.
Bebeklere dikkat!
Türkiye’de ortalama her yıl 10 bin bebek kalp hastası olarak dünyaya geliyor. Doğumsal kalp hastalıklarında en sık karıncıklar ya da kulakçıklar arasındaki delikler, kapak ve damar darlıkları, kalbin bazı odacıklarının yeterli gelişmemesi, damarların ters olarak yerleşmesi görülüyor. Nadir görülse de doğumsal ritim bozukluklarına da rastlanabiliyor.
Doğumsal kalp hastalıklarında genelde bebek 1 yaş içerisindeyken teşhis konuluyor. Bazı durumlarda belirtiler daha geç ortaya çıkabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Tuğçin Bora Polat, “Bebeğiniz meme emerken yoruluyor ve erken bırakıyorsa, aşırı terliyor ve ani çığlıklar atıp ardından halsizleşiyorsa altında yatan neden kalp olabilir. Gebelik döneminde yapılacak ekokardiyografi incelemesi ile bebekte doğumsal kalp hastalığı teşhis edilebilir. Doğum öncesi tanı alan bebek hemen müdahale gerektirecek durumlar nedeniyle çocuk kardiyoloji uzmanı olan merkezlerde doğurtulmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

45 yaşından sonra tarama şart
Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen gizli kalbin özellikle menopozdan sonra görülme sıklığı artıyor. Kadınların özellikle 45 yaşından ve menopozdan sonra düzenli kalp taraması yapmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

YARIN

Mevsim geçişleri kalp sağlığını nasıl etkiliyor?
Kalbe iyi gelen besinler neler?