Gündem Kamu kurumuna Kur’an kursu izni

Kamu kurumuna Kur’an kursu izni

03.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kur’an eğitim alamayan vatandaşlar için okullarda, yurtlarda, huzurevleri, hastane ve gençlik merkezlerinde valilik ve kaymakamlık izniyle geçici Kur’an kursları açılabilecek...

Kamu kurumuna Kur’an kursu izni

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017-2018 döneminde Kur’an kursları eğitimine sıkı denetim getiriyor. Boş sınıf görüntülerine müsamaha göstermeyecek olan Diyanet, yüzüne eğitim yapılan Kur’an kurslarında bir dönem içerisinde yapılacak üç denetimde öğrenci sayısının 10’un altında olduğu tespit edilirse kadrolu öğreticiye ek ders ücreti ödenmeyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı “2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kur’an Kursları Uygulama Esasları” şu çarpıcı düzenlemeleri içeriyor:
Kur’an kurslarında; I. dönem 9, II. dönem 8, III. dönem 8, IV. dönem 8 hafta olacak şekilde eğitim-öğretim yapılacaktır. Programları 27 Mayıs 2018 tarihi itibariyle tamamlanacak şekilde planlanacaktır.
Yüzüne eğitim gören bir öğrenci en fazla 18 saat eğitim alabilecek. Kur’an Kursları Programı (4-6 yaş Grubu)’nda, Hafızlık Eğitimi Temel Öğretim Programı’nda öğretim görenler ile yatılı eğitim alan öğrenciler 30 saate kadar ders alabilecek.
16 haftada hatim
İhtiyaç Odaklı Ek Öğretim Programları kapsamında uygulanan Hatim Kuru 16 hafta olarak uygulanacaktır. Bir öğrenci temel öğretim programını en fazla 12 dönem, aynı ek öğretim programını ise en fazla 4 defa alabilecektir. Hatim Kuru, Yoğunlaştırılmış Dini Bilgiler Ek Öğretim Programları ve engelli öğrencilerin eğitim-öğretiminde sınırlandırma olmayacak.
Yüzüne eğitim yapılan Kur’an kurslarında bir dönem/kur içerisinde farklı tarihlerde yapılacak üç denetimin sonunda öğrenci sayısının 10’un altında olduğunun tespit edilmesi durumunda kadrolu öğreticiye, son denetim tarihinden dönem sonuna kadar ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeyecek. Bu durumdaki geçici öğreticinin ise görevine son verilecek.
Saat 23:00’e kadar sürecek
İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları” kapsamında, mesai saatleri içinde yaygın din eğitimi faaliyetlerine katılma imkânı olmayan ve Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler öğrenmek isteyen vatandaşlara yönelik, ihtiyaçlar dikkate alınarak 17.00-23.00 saatleri arası ve cumartesi-pazar günleri eğitim verecek Kur’an kursları belirlenecek.
Orta ve yüksek öğretim kurumlarında ihitiyaç duyulması halinde öğrencilerin Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler kapsamında taleplerini karşılamak D grubu kurslar açılabilecektir. D grubu kurslar; çeşitli nedenlerle Kur’an kurslarına gelemeyen veya din eğitimi hizmetlerinden yararlanamayacak vatandaşları için uygun görülen kamu kurum ve kuruluşları gibi yerlerde, vali veya kaymakam gibi mülki amir onayı ile açılabiliyor.
D grubu kurslar; kamu kurum ve kuruluşları (TDV öğrenci yurtları, huzur evleri, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastane, YURT-KUR vb.) ile müftülüklerce uygun görülen kamuya açık, fiziki açıdan eğitim ve öğretime uygun diğer mekânlarda açılabilecek.

Engelliye özel önem

- “Engellilere Yönelik Din Eğitimi Verilen Kur’an Kursları” kapsamında görme, işitme ve ortopedik engelliler için, fiziki şartları öğrencilerin durumlarına uygun, ihtiyacı karşılayacak şekilde her il, ilçede kurs açılacak.
- Müftülükler, her il/ilçede yer alan engellilere yönelik eğitim veren okullar, STK ve dernekler ile iletişime geçecek, talep olması halinde buralarda engellilere yönelik D grubu kurslar açacabilecekler.
- Engellilere yönelik düzenlenecek eğitimlerde, kurs ve sınıflar; öğrencilerin engellilik durumları göz önünde bulundurularak oluşturulacaktır. Bedensel engelliler ise engelli olmayan öğrenciler ile aynı sınıflarda öğrenim görecekler.
- Görme ve işitme engellilere yönelik sınıflar, en az 3 öğrenci ile açılabilecektir. Aynı engel grubuna yönelik ikinci bir sınıf ise öğrenci sayısının 10 olması durumunda açılabilecektir.