Gündem Kan stoklarında kırmızı alarm

Kan stoklarında kırmızı alarm

17.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ülkemizdeki tüm hastanelerin kan ihtiyacını tek başına karşılayan Türk Kızılayı, ramazan ayında bağışların azalması nedeniyle stoklarda sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu

Kan stoklarında kırmızı alarm

İnsan eliyle yapılamayan tek ilaç olan kan, bağışçılarının duyarlılığı sayesinde pek çok hastanın hayatını kurtarıyor. Fakat, yaz aylarına denk gelen ramazanda Türkiye genelinde kan bağışında büyük düşüş yaşanıyor.

Kan bağışının bu yıl ramazan ayında yüzde 45 oranında düştüğüne dikkat çeken Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “6 Haziran’a 75 bin ünite kan ile başladık. Yeni bağışların yetersizliğiyle 10 gün içinde 63 bin üniteye düştük. Oysa hedefimiz 147 bin 140 üniteydi. Bu yıl da kan stoklarının kritik seviyeye düşmemesi için ülke genelinde meydanlarda, camilerde kan bağışı organizasyonları düzenliyoruz” diye konuştu.

‘İftardan sonra verin’
‘Oruçluyken kan verilmez’ gibi kulaktan dolma bilgilerin kan bağışını olumsuz etkilediğini anlatan Dr. Kınık, “Oysa kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Normal şartlarda oruçluyken de kan verilebilir. Ancak kan şekerinin düşmemesi için iftar ile sahur arasında öneriyoruz. Ekiplerimiz, iftardan sonra halkın yoğun olduğu meydan, cami gibi kalabalık alanlarda ve öğrenci yurtlarında kan bağışı organizasyonu düzenliyor. Ülkemizin yıllık kan ihtiyacı 2 milyon 600 bin ünite. Kan ve kan bileşenleri uzun süre saklanamıyor. Kritik stok seviyesinin altına düşmemek için 18-65 yaş arasında, hasta olmayan tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz” dedi.

Kınık, “Böyle devam ederse ramazanın ikinci yarısında tehlike çanları çalmaya başlayacak. Ramazanın sonlarına doğru AB negatif, B negatif gibi nadir bulunan kan gruplarında büyük sıkıntı yaşayacağız. Son hafta ve bayramda ise genel kan gruplarında stoklarımız kritik seviyeye düşecek. Bir ünite kan, 3 kişiye can veriyor. Kan verebilecek sağlıkta herkes duyarlı olursa bu sorunu aşarız” çağrısında bulundu.