Gündem Kanser ilacı için mahkemeden emsal karar

Kanser ilacı için mahkemeden emsal karar

21.12.2021 - 12:32 | Son Güncellenme:

Bir kanser hastası tek dozu 28 bin lirayı bulan ilacı karşılamayan sosyal güvenlik kurumuna dava açtı. hakim sağlık bakanlığının onay vermemesine rağmen "doktor uygun görmüş, yaşam hakkı her haktan üstündür" dedi. SGK'nın parayı ödemesine karar verdi. CNN TÜRK Muhabiri Ceylan Sever'in özel haberi.

İstanbul’da 61 yaşındaki 4. evre kanser hastası adama doktorları, kemoterapi tedavisine ek olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için tek bir dozu 28 bin lira olan akıllı ilacı önerdi.

Haberin Devamı

Ancak ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmıyordu.

Bu nedenle binlerce kanser hastası gibi 61 yaşındaki hasta da soluğu mahkemede aldı. Deliller arasına koymak için de Sağlık Bakanlığı’ndan onay istedi.

“YAŞAM HAKKI HER TÜRLÜ HAKTAN ÜSTÜNDÜR”

Ancak bakanlık, "Önce izin verilen tedavi yöntemlerini tüketin, son çare bu tedaviye geçin" diyerek onay vermedi. Ancak yine de İstanbul 20. İş Mahkemesi, ilaç bedelinin yüksek olması ve doktorun bunu gerekli görmesi nedeniyle "yaşam hakkı her türlü haktan üstündür" dedi. Tedbir talebini kabul etti.

“KANSER HASTALARI İÇİN ÖNEMLİ BİR İÇTİHAT”

Hasta avukatı Abdulaziz Taşkın CNN TÜRK’e yaptığı açıklamasında “Normalde, hekim tarafından önerilen ve sağlık bakanlığının onay vermiş olduğu ilaçların bir şekilde hukuk sistemi içerisinde SGK tarafından ödenmesine hükmediliyordu. Sağlık Bakanlığı ilaca onay vermemesine rağmen mahkeme tarafından bu ilacın karşılanmasına hükmedildi. Bu bizim için çok önemli emsal bir karar. Hali hazırda Türkiye'de kanser hastaları için önemli bir içtihat niteliğini kazanmıştır bizce.” Dedi.

Haberin Devamı

KARAR KESİNLEŞİRSE BAKANLIK ONAYINA GEREK KALMAYABİLİR

Tedbir kararıyla birlikte hasta tedavisi için söz konusu ilaca verdiği her parayı SGK’dan geri alacak. Ancak asıl konu tedbir kararı sonrası mahkemenin nihai olarak vereceği karar. Zira, hasta haklı bulunursa Sağlık Bakanlığı hayır demesine rağmen SGK hastaya ilaç paralarını ödemek zoruna. Bu da ileriki dönemde hayati tedavi süreçlerinde hastalar lehine adım atılabileceği anlamına geliyor.