Gündem Kansere aşılı çözüm

Kansere aşılı çözüm

03.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünyada en sık gözlenen kötü huylu kan hastalıkları arasında 2. sırada yer alan multipl miyelom kanserine neden olan tümörlü hücreyi yok edecek aşı geliştirildi.

Kansere aşılı çözüm

Erciyes Üniversitesi Genom Kök Hücre Merkezi’nde ilk aşamada hayvanlar üzerinde denenen aşı, daha sonra 1 yıl yaşama süresi olan 4 hastada denendi. Aşı tedavisi uygulanan hastalarından birinin 10 yıl, diğerinin de 4 yıl yaşadığı açıklayan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, aşıyı şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘Tamamen zararsız’

“Aşı tamamen zararsız. Hastaların kendi kök hücrelerinden ve mononükleer hücrelerinden antijen sunan hücre (dendritik hücre) adı verilen hücreler ürettik. Tümör aşısı geliştirdik. Bu projeler, ERÜ Bilimsel Araştırma Proje destek birimince desteklendi. 2007 yılında 23 ümitsiz hastaya uyguladık. Aşı sonrası hastalarımızın ömrünün uzadığını gördük. Aşının maliyeti 5-10 bin arasında değişiyor. İlk önce tedavi sonra nakil en son da aşıyı uyguluyoruz. Erken teşhislerde hasta başka yöntemlerle tedavi ediliyor. Son dönemde aşıyı uyguluyoruz. Hastanın kalan ömrü 5 yılsa aşı bunu 15 yıla çıkarıyor. Aşıları hastaya kendi merkezimizde yapıyoruz. Bu çalışma sadece ABD’de ve Kayseri GENKÖK’te yapılmakta.” Ünal, lösemi, lenfoma, kemik iliği kanseri aşısından sonra multipl miyelom kanseri aşısından da olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Dirençli ve sıkıntılı vakalarda diğer tedavi yöntemleriyle önce tümörü küçültüyoruz. Geri kalanını da aşıyla öldürüyoruz. Kalıntı tümörü ortadan kaldırdığı için hastalık tekrarlamıyor.”

'MEVZUATA TAKILIYORUZ'

Tümör aşılarınının özellikle kan kanseri hastalıklarında olumlu sonuçlar doğurduğunu söyleyen İç Hastalıklar ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin de şu değerlendirmede bulundu:

“Kanser aşısı bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesini kolaylaştıracak tedavi yöntemlerinden birisidir. Son yıllarda kan kanserlerinde kanser aşılarının biraz daha iyi etki yaptığı saptandı. Aşıların, tedavide yüzde 15-20 yanıt oranına sahip. Ama hâlâ deneysel. Zor bir işlem ama kan kanseri hastalarının yüzde 40’ında iyi yanıt alındı. Ama riski sıfırlamıyor. Ülkemizdeki kanser aşıları şu an deneysel ve araştırma aşamasında. Uygulanması için hemotolog ve onkologlardan talep var, hastalardan talep var. Çok az merkez bunu yapabiliyor. Ülkemizde bu tedavileri yapabilecek çok iyi bilim adamları var. Sadece mevzuata takılıyorlar. Yeterli yasal mevzuat oluşturulamadı. Teşvik edilmesi lazım.”

MİYELOM KANSERİ NEDİR?

Haberin Devamı

Miyelom, bir çeşit beyaz kan hücresi olan plazma hücrelerinde başlayan bir kanserdir. Plazma hücreli kanserlerin en sık görülen çeşididir. Multipl miyelom olarak da adlandırılan miyelom hastalığı, normalde kemik iliğinde bulunan hücreler olan plazma hücrelerinden kaynaklanan bir kemik iliği kanseri tipidir.