Gündem Kara kış felç etti

Kara kış felç etti

17.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle 14 ilde okullar tatil edildi. Yüzlerce köy yolu ile bazı şehirlerarası yollar kapanırken yüzlerce araçta mahsur kalan vatandaşlar da uzun uğraşlar sonucu kurtarıldı

Kara kış felç etti

- Başkentte önceki akşamdan itibaren aralıklarla devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Yağış ve buzlanma nedeniyle kent genelinde çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Özellikle ara sokaklarda buzlanma nedeniyle araçlar sıkıntı yaşadı.

Uçak seferleri iptal
- Kar yağışı nedeniyle şehirlerarası yollarda da ulaşımda aksamalar yaşandı. Sivas-Erzincan karayolu, 120’nci kilometrede bulunan Kızıldağ mevkisindeki tipi ve sürgün nedeni ile ulaşıma kapandı. Bingöl-Erzurum karayolu Herdo Deresi mevkisinde ulaşıma kapandı.
- Zonguldak- İstanbul ve Zonguldak-Ankara karayollarında da ulaşımı aksattı. Bazı araçlar kayarak yoldan çıktı.
- Konya’da etkili olan kar yağışı nedeniyle Konya-İstanbul arası uçak seferleri dün sabah karşılıklı olarak iptal edildi.

Sınavlar ertelendi
- Kırşehir’de 150 köy yolu kapandı. Ahi Üniversitesi’nde dün yapılması gereken sınavlar perşembeye ertelendi.
- Kar yağışının etkili olduğu Kayseri’de çok sayıda hasarlı trafik kazası oldu. Erciyes Dağı’nda tipi nedeniyle mekanik tesisler çalıştırılamadı. Erciyes Dağı’nda kar kalınlığı 73 santime ulaştı.
- Giresun’da 223, Trabzon’da 119, Gümüşhane’de de 91, Samsun’da 132, Ordu’da 283, Çorum’da 147 Amasya’da 89, Zonguldak’ta 41, Tokat’ta 218, Sinop’ta 56, Kayseri’de 58, Konya 43, Tunceli 200, Bitlis’te 247, Sivas’ta 963, Muş’ta 275, Ağrı’da 140, Kars’ta 14, Yozgat’ta 200, Malatya’da 73, Kahramanmaraş’ta 76, Karabük’te 57 köy yolu ulaşıma kapandı. Sivas’ta 108 köye elektrik verilemezken, 13 köyle telefon bağlantısı koptu.

13 saat mahsur
- Doğu Anadolu Bölgesi’nde kar yağışıyla birlikte hızı saate 70 kilometreye kadar ulaşan tipi, yaşamı felç etti. Horasan-Eleşkirt karayolunun ulaşıma kapanması sonucu 30’u yolcu otobüsü 250 araç yolda mahsur kaldı. Yaklaşık 13 saat süren çalışmayla karayolu ulaşıma açıldı, yolda mahsur
- Karayolları 12’nci Bölge Müdürlüğü Başmühendisi Cabbar Alemdaroğlu, Erzurum’un Ağrı, Muş, Bingöl ile bağlantısı sağlayan yollarda ulaşımın tamamen durduğunu belirtti. Kesinlikle bu karayollarına çıkılmamasını isteyen Alemdaroğlu, “Ağrı, Muş, Bingöl karayolarına ‘Yol kapalı’ uyarı levhalı yerleştirildi. Tipi yüzünden çalışma yapamıyor. Çalışma yapmak için tipinin dinmesini bekliyoruz” dedi.
-Çat Kavşağı mevkisinde bulunan Toki Evler’deki konutların çatıları uçarken pencereleri de kırıldı.
Asi taştı
- Şanlıurfa’da yağmur kentte yaşamı olumsuz etkiledi. Çok sayıda ev ve işyerini su basarken, kayganlaşan zemin çok sayıda trafik kazasının meydana gelmesine yol açtı.
- Hatay’da son 15 günde metrekareye 203 kilogram yağış düşerken, Asi Nehri’nin taşması sonucu binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.

Kapak uyarısı
- Hacıpaşa Belediye Meclis üyesi AK Parti’li Hikmet İpek, Suriye’nin Asi Nehri üzerinde barajların kapaklarını açması üzerine Amik Ovası’nın sular altında kalacağını söyledi.
- Gökdere Deresi kenarındaki evler taşkınlara karşı tahliye edildi.
- Osmaniye’de de şiddetli sağanak nedeniyle yaşam felç oldu. Araçlar yollarda kalırken, tek katlı ev ve işyerlerini su bastı.


85 saat sonra kurtuldular

Antalya’nın Akseki ilçesinde Gidengelmez Dağları’nda yoğun kar yağışı nedeniyle 250 küçükbaş hayvanıyla 1.5 metre karda 85 saat mahsur kalan 5 kişilik Girgin ailesini, Antalya İl Özel İdaresi’ne bağlı ekipler kurtardı. 15 yaşındaki Emre Girgin ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yaylaya bir metreden fazla kar yağdı. Karın altında mahsur kaldık. Telefonla Kaymakamlığa ulaştık. Greyder ve dozerlerle yolu açtılar. Yolu açmasalardı belki karların altında kalacaktık. Yolun açılması ile birlikte annem, babam ve kardeşlerim köye gitti. Ben de hayvanların başında bekliyorum. Kurtarma ekipleri zamanında bize ulaştı.” n Adem ÇETİN Antalya DHA




Eğitime kış molası



Kar ve tipi nedeniyle çok sayıda yerleşim merkezinde okullar tatil edildi. Eğitime ara verilen yerler ve süreleri şöyle:
- Gümüşhane’nin Torul ve Kürtün ilçelerinde iki gün. -Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde iki gün; Maçka ilçesinde bugün. - Samsun’un Asarcık ve Havza ilçeleri ile Kavak ilçesine bağlı Emirli, Karayusuflu, Mahmutbeyli, Akbelen, Gödekdemir köylerindeki bir gün; Ladik ilçesindeki okullarda iki gün (bugün ve yarın.) - Ordu’nun Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe, Kabadüz, Aybastı, Kumru, Çamaş, Çaybaşı, Ulubey, Çatalpınar, Kabataş ve İkizce ilçelerinde bir gün; Akkuş, İkizce ve Korgan ilçelerinde de çarşamba günü dahil olmak üzere iki gün.
- Çorum’da il merkezi dışındaki bütün okullar bugün. - Giresun’un Bulancak, Dereli ve Tirebolu ilçelerindeki köy okulları ve taşımalı sistemde eğitim veren okullarda; Çanakçı, Doğankent, Güce ve Yağlıdere ilçelerinin tamamındaki okullarda bugün; Şebinkarahisar ilçesinde bugün ve yarın. - Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde bugün. - Yozgat’ın Akdağmadeni, Çandır ve Çayıralan ilçelerinin genelinde, Boğazlıyan’da köylerde bugün. - Ağrı’nın Eleşkirt ilçesindeki okullar bugün, - Muş’un Varto ilçesinde iki gün kapandı. Okullar Bingöl’de, Tunceli’nin Ovacık ilçesinde iki, Pülümür ilçesinde bugün. - Zonguldak merkezde ve Sivas il genelinde okullar bugün de dahil olmak üzere iki gün. - Samsun’un Ladik ilçesinde üç, Asarcık ve Tekkeköy ilçelerinde de okullar bir gün. - Konya merkez Karatay, Meram ile Selçuklu ilçeleri ile Akşehir ilçesinde bir gün, Bozkır’da iki gün. - Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde bir gün. - Aksaray’da ve Nevşehir’in Kozaklı, Gülşehir, Avanos ilçelerinde bir gün; Hacıbektaş ilçesinde iki gün. Çorum’un tüm köy okulları bir gün.