Gündem ‘Kararlar sözde kalmamalı

‘Kararlar sözde kalmamalı

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hamas’ın eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, İslam İşbirliği Teşkilatı kararlarının bir an önce uygulanmasını arzu ettiklerini, Kudüs’e uluslararası güç kararını desteklediklerini söyledi.

‘Kararlar sözde kalmamalı

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Kudüs’te uluslararası güç konuşlanması yönündeki kararını desteklediklerini belirterek “Temennimiz şu ki, alınan bu acil kararlar, acilen uygulanır... Önemli olan, masa başında alınan kararların sahada da uygulandığını görmek” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Sultangazi Belediyesi’nin “Kudüs” temalı iftarına katılan ve sembolik olarak yapılan dev Mescid-i Aksa maketi etrafına kurulan iftar çadırında Milliyet’e özel açıklamalarda bulunan Hamas’ın efsanevi lideri Meşal, Kudüs ve Filistin’e ilişkin değerlendirmeler yaptı. Meşal, ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasının uluslararası suç olduğunu belirterek, “ABD’nin işlediği bu suç, karşılıksız kalmayacak. Buna karşı elimizden geleni yapacağız. Silah zoruyla bize baskı yapmaları, tarihin gerçeklerini değiştiremez” ifadelerini kullandı.

‘Kararlar sözde kalmamalı

Dev Mescid’i Aksa maketini inceleyen Halid Meşal, iftar boyunca ilgi odağı oldu. Eski sert mizacının aksine güleç tavırlarıyla dikkat çeken Meşal, iftara katılanlarla hatıra fotoğrafları da çektirdi.

Haberin Devamı

‘Yalnız bırakmayın!’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “İslam dünyası ilk kez Filistin konusunda bir karar aldı. Filistinli kardeşlerimizin, Kudüs’ün korunması için oraya uluslararası güç göndereceğiz. İsrail bundan sonra istediği zaman kardeşlerimize saldıramayacak” sözlerinin anımsatılması üzerine Meşal, “Türkiye son yıllarda Filistin davasını göğüsledi ve her türlü fedakarlığı yapıyor. Ne Mavi Marmara şehitlerini unutacağız, ne de bugün Türk siyasetçilerin yaptıklarını. Sayın bakanın samimiyetini de, yapmaya çalıştıklarını da takdirle izliyoruz... Uluslararası barış gücünün gelmesi bizi memnun eder. Ama buradan tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyorum, bizim asıl amacımız, Kudüs’ü işgalden kurtarmak. Ve yine bir kez daha tekrarlıyorum, Kudüs bizimdir, kimsenin orada hakkı yoktur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimi ve Türkiye’nin talebiyle 72 saat gibi kısa sürede toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, rekor kırdığını belirten Meşal, “İTT kısa sürede bir araya geldi ve önemli kararlar alındı. Bunun için Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok teşekkür ediyoruz. Hep böyle olmasını temenni ediyorduk” dedi. Alınan kararların sözde kalmamasını temenni ettiklerini belirten Meşal, şöyle devam etti:

“Temennimiz şu ki, alınan bu kararlar acilen uygulanır ve bize Hazreti Muhammed’den miras kalan Kudüs’ü işgalden kurtarır, geri alırız. Önemli olan masa başında alınan kararların sahada da uygulandığını görmek. İslam dünyası olarak ortaya koyduğumuz hedefin peşinden yılmadan gitmeliyiz. Türkiye’deki kardeşlerimden özellikle rica ediyorum, Kudüs’e yönelik hedef ve amaçlarınızın başında Filistin’in özgürleştirilmesi olmalı. Bunun için Filistinli kardeşlerimizi hem maddi hem de manevi olarak desteklemeliyiz. Unutmayalım, gece-gündüz mücadele ettiğimiz Kudüs toprakları, herhangi bir toprak değildir, Miracın yaşandığı kutsal topraklardır... Filistin halkı sokaklarda işgale karşı kahramanca direniyor ve savaşıyor. Ellerinde silah yok, altlarında uçak veya tank yok. Halkımız insanüstü bir direniş sergiliyor.”

Haberin Devamı

Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması için de Türkiye’nin desteğine her zamankinden çok ihtiyaçları olduğunu söyleyen Meşal, “Gazze’yi açık hava hapishanesi olmaktan kurtarmalıyız. Bunun için çalışıyoruz ama Türkiye’den de ambargonun kaldırılması için destek istiyoruz. Tüm dünyadan, Filistin dostu ülkelerden, halkımızın direnişine destek vermelerini temenni ediyoruz. Kudüs’ün kurtarılması ve Gazze’deki ablukanın kalkması için, kardeşlerimiz hayatları pahasına ‘büyük yürüyüş’ başlattı. Bir çoğu canından oldu. Hedef gözetmeden ateş eden İsrail ordusu, yalın ayak yürüyen yüzlerce insanımızın sakat kalmasına neden oldu... Gazze’de mücadele eden Müslümanları yalnız bırakmayalım. Abluka altındaki kardeşlerimiz, 2006’dan bu yana açlık ve diğer imkansızlıklara karşı direnişlerini sürdürüyor. Onları kurtarmanın zamanı geldi” diye konuştu.