Gündem Kartal Adliyesi’nde Ayvalıtaş gerginliği

Kartal Adliyesi’nde Ayvalıtaş gerginliği

06.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümüne ilişkin görülen davanın ikinci duruşmasında talepleri alınmayan avukatlar heyete tepki gösterdi... Çıkan tartışmaya izleyiciler de müdahale edince gerginlik arbedeye dönüştü... Duruşma 21 Mayıs’a ertelendi...

Kartal Adliyesi’nde Ayvalıtaş gerginliği

Mehmet Ayvalıtaş’ın (19), Gezi Parkı protestolarına destek vermek için düzenlenen yürüyüşte bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ikinci duruşması dün yapıldı. Sanıkların katılmadığı duruşmada olay çıktı.
İzleyiciler arasındaki bir kişinin fırlattığı pet şişe, üye hakimin yüzüne isabet etti. Polis ve duruşmayı izlemeye gelenler arasında adliye içinde ve dışında arbede yaşandı. Duruşma 21 Mayıs’a ertelendi.
Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda görülen dava öncesi yüzlerce kişi destek için adliye önünde toplandı. Sloganlar atan ve adliyeye girmek isteyen grupla polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesi, aileyi temsilen 100’e yakın avukat, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, İlhan Cihaner ve Süleyman Çelebi’nin yanı sıra Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün annesi Safi Sarısülük de katıldı.
21 Mayıs’a ertelendi
Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve hakkında ‘zorla getirme’ kararı bulunan sanık Cengiz Aktaş katılmadı. Ayvalıtaş’ın hayatını kaybettiği kazada yaralanan kuzeni Seyit Kartal’ın tekrar ifadesi alındı. Kartal ilk duruşmada verdiği ifadesini tekrar ettiğini söyledi. Söz alan müdahil avukatlar adliye önünde polis ve protestocular arasındaki gerginliği hatırlatarak, mahkemenin polise müdahale etmesini ve protestoculara müdahale edilmesinin engellenmesini istedi. Mahkeme ise ara kararında mahkemenin böyle bir görevi olmadığını, salon dışındaki olaylara müdahale edemeyeceğini belirtti. Heyet, sanık Cengiz Aktaş hakkında tekrar zorla getirme kararı vererek duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.
Arbede koridora taştı
Bunun üzerine avukatlar ve izleyiciler mahkemeye tepki gösterdi. Avukatlar taleplerinin alınmadan duruşmanın bitirilmesinin usule aykırı olduğunu belirtti. Bu sırada bazı izleyiciler alkışlar ve ıslıklarla mahkemeyi protesto ederken, izleyiciler arasındaki bir kadın mahkeme heyetine pet şişe fırlattı. Şişe üye hakimlerden birinin yüzüne geldi. Üye hakim sinirlenerek salonu terk etti, daha sonra salon boşaltıldı. Adliye koridorlarında da devam eden gerginlik bir süre sonra arbedeye dönüştü. Arbede sırasında bir çocuk fenalaştı.

Haberin Devamı

‘Adaleti arayıp bulacağız’
Duruşmanın bitmesinin ardından Ayvalıtaş ailesi, avukatları ve miletvekilleriyle bir basın açıklaması yaptı. Bu sırada grupla polis arasında yine arbede yaşanınca açıklama yarım kaldı. Bir süre devam eden gerginliğin ardından aile adliyeden çıkarak tekrar basın açıklaması yaptı. Baba Ali Ayvalıtaş, “Polisler bizi taşlıyor, adalet yok, adaleti arayıp bulacağız” diye konuştu. Mehmet Ayvalıtaş’ın avukatları da yaptıkları açıklamada, mahkemeyi tanımadıklarını ve mahkeme heyetinin reddettiklerini söyledi.