Gündem Kartal bebek için Türkiye seferber oldu

Kartal bebek için Türkiye seferber oldu

05.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da kalp nakli bekleyen 10 aylık Kartal bebek için gereken yaklaşık 1 milyon euro, sosyal medyada başlatılan kampanya sonrası 24 saat geçmeden toplandı. Nakil için Kartal’ın kalbinde oluşan enfeksiyonun geçmesi bekleniyor...

Kartal bebek  için Türkiye seferber oldu

Henüz 20 günlükken miyokardite bağlı dilate kardiyomiyopati tanısı (kalbe mikrop bulaşması) sonrası kalp yetmezliği yaşayan 10 aylık Kartal Yıldırım, hayata tutunmaya çalışıyor. Şu an yoğun bakımda tutulan Kartal bebeğin yeniden hayata tutunabilmesi için acilen kalp nakli olması gerekiyor. Türkiye’de tedavisini yürüten İstanbul Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Aygün Dindar’ın yönlendirmesiyle Almanya’daki bir hastaneye kaldırılan Kartal bebek, bir aydır burada. Birçok masrafı kendi imkânlarıyla karşıladığını belirten aile ise geçtiğimiz gün, “Kartal’ın ameliyatı için 1 milyon 100 bin euroya ihtiyacımız var” açıklamasıyla sosyal medyada bir kampanya başlattı. İstanbul Valiliği’ne de başvuran aile, valilik oluruyla 1 yıl süreli yardım kampanyasıyla kısa sürede ses getirdi ve para toplandı.
Bebeğinin durumunun kritik olduğunu belirten anne Ahu Kahraman Yıldırım, Milliyet’e yaptığı açıklamada kampanyaya katılan herkese teşekkür etti. Yıldırım, “Bir aydır Almanya’dayız. Tedavi sürecinde beklerken Kartal bir enfeksiyona yakalandı. Biz de yüreğimiz ağzımızda bu enfeksiyonu atlatmasını bekliyoruz. Tekrar yoğun bakımda, uyutuyorlar. 10 aylık bir bebek. Kablolarını çekiştiriyor ve sürekli ağlıyor. Ağladıkça nabzı yükseliyor. Dolayısıyla uyutuluyor” dedi.
Avrupa’da şansı yüksek
Kalp nakli için Avrupa’da şanslarının daha yüksek olduğunu belirten Yıldırım, “Eurotransplant denilen, Avrupa ülkelerinin üye olduğu bir organ nakil ağı var. Bu masraf hastanenin talep ettiği bir rakam değil, bu sistem biraz pahalı. Türkiye’de araştırırsanız bu yaştaki bir çocuğa kalp nakli imkânı yok. Kaldı ki bizim buraya gelmekteki amacımız nakil için değildi. Biz muayene randevusu aldık. Ömür boyu tekrar edecek bir süreç. Ameliyat olup Türkiye’ye geri gelme gibi bir durum değil bu. En az 1 yıl burada kalmak zorundayız” diye konuştu.
Bakanlığın haberi yok
“Sağlık Bakanlığı’nın Almanya’da olmamızla ilgili hiçbir suçu yok” diyen anne Yıldırım şöyle devam etti:
“Evimi arabamı satıp geldim. ‘Devlet bize sahip çıkmadı’ gibi bir söylemim asla olamaz. Haberleri yoktu. Aklıma da gelmedi. Bakanlık’tan bize ulaştılar, tedavinin Türkiye’de sürdürülebileceğini ilettiler. Ancak Kartal yoğun bakımda. Yolculuk onun için çok riskli. Doktorları da sıcak bakmıyor. Biz zaten tedaviye gelmiştik. Ama bunun için çok geç olduğu ve nakil olması gerektiği söylendi. ‘Eurotransplant’a Türkiye dahil değil’ yani organ vermediğiniz bir ağdan organ alamazsınız dediler. Geri dönecektik. Kartal’ın durumu kritik olduğu için insancıl davrandılar ve tedaviye devam etmesi gerektiğini söylediler. Bizim kampanyamız belki para üstüne açıldı ama insanlar belki ‘Ne oluyor?’ demiştir. Organ nakli konusunda bilinç sahibi olacaklardır.”
Sağlık Bakanlığı, ise şu aşamada bir açıklama yapmayacağını kaydetti.

‘ÇORBADA TUZUMUZ OLSUN’

Kartal bebek  için Türkiye seferber oldu


Aralarında pek çok sanatçı ve ünlü ismin de olduğu binlerce kişi “Kartal bebeğin kalp atışı olun” diyerek, minik çocuğa destek oldu. Minik Kartal’a gerekli olan 4.5 milyon TL için başlatılan yardım kampanyasına, ilk destek Şahan Gökbakar’dan geldi. Gonca Vuslateri, Çağan Irmak, Şükran Ovalı, Demet Akalın, Yeşim Salkım ve İrem Derici gibi isimler de kampanyanın afişini sosyal medya hesaplarından paylaşarak, destek verdi.
Yardım kampanyasının sadece duyurmakla kalmaması gerektiğini ifade eden Şahan Gökbakar, 20 bin TL bağışladı. Banka dekontunu Instagram’dan paylaşan oyuncu, “Allah şifa versin. Repost etmekle kalmayın ünlüler, elinizi cebinize atın. İkinci fotoğrafa dekontu da ekleyiverin repostunuza, bir zahmet örnek olsun. Kartal’ın ailesine sabır diliyorum. EFT’mizi yaptık Selin ve Şahan Gökbakar’dan... Bizim de çorbada tuzumuz bulunsun” diyerek, ünlü isimleri yardıma teşvik etti.