Gündem Kayınvalide sınavını geçti ama... Bakanlık kızı vermedi!

Kayınvalide sınavını geçti ama... Bakanlık kızı vermedi!

03.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı bir elemanlarıyla evlenmek isteyen damat adayını ‘Güvenlik soruşturmasından geçemediği’ gerekçesiyle kabul etmedi. Kayınvalide sınavından geçen ama bakanlık sınavından geçemeyen damat adayı yıkıldı!

Kayınvalide sınavını geçti ama... Bakanlık kızı vermedi

Gaziantep’ten A.M.K., Dışişleri Bakanlığı personeli ile evlenmek istedi, ancak bakanlık bu evliliğe geçit vermedi. TBMM’den aracı olmasını isteyen A.M.K., bakanlığın bu evliliğe neden karşı çıktığını öğrenmeye çalıştı. TBMM Dilekçe Komisyonu konuyu Dışişleri Bakanlığı’na sordu. Bakanlık ise “A.M.K. güvenlik soruşturmasından geçemedi” yanıtını verdi. Böylece kayınvalide sınavını geçen A.M.K. Dışişleri’ne takıldı.

Haberin Devamı

‘İmkânsız evlilik’

Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığı, TBMM’ye yazı göndererek, “Bu evliliğin gerçekleşemeyeceğini, damat adayının sınavdan geçemediğini!” bildirerek şu ifadeleri kullandı: “Dışişleri Bakanlığı memurlarının evlenmeden önce bakanlığın iznini almakla yükümlü olduklarına dair kanun kapsamında personelimizin evlenmeyi öngördüğü kişiler hakkında güvenlik soruşturması yapılmakta, soruşturmanın olumlu sonuçlanması durumunda evlilik izni verilebilmektedir. A.M.K. hakkında yapılan güvenlik soruşturması sonucunda evlilik izni verilmesi mümkün olamamıştır. Bu durum, A.M.K.’nın evlenmeyi arzu ettiği bakanlığımız personeli üçüncü katibe de bildirilmiştir.”

TBMM ise Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığı bu yanıt karşısında A.M.K.’ya, “Kurumun yazısı incelenmiş olup, ilgili mevzuat uyarınca yapılan güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanmadığı anlaşıldığından, idarece beyan olunan bu açıklama karşısında, komisyonumuzca başka bir işlem yapılamayacağına karar verildi” diyerek son hükmünü verdi.

Haberin Devamı

Mevzuat: İzinsiz olmaz

Dışişleri Bakanlığı’nın TBMM’ye evliliğin gerçekleşemeyeceğine ilişkin gönderdiği yazıda yer alan mevzuat maddesi şöyle: “Bakanlık, kendi yapacağı yarışma sınavları ile alacağı memurlar başta olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışı teşkilatında istihdam edeceği personel ve eşleri için güvenlik soruşturması yaptırabilir. Güvenlikle bağlantılı gerekçelerle, bakanlık memurları evlenmeden önce bakanlığın iznini almakla yükümlüdür.”