Gündem Kıdemli polise askerlik yok

Kıdemli polise askerlik yok

06.02.2011 - 02:48 | Son Güncellenme:

Mesleğini en az 10 yıldır yapmakta olan polis memurlarının askerlikten muaf tutulmasını öngören yasa, TBMM’de kabul edildi

Kıdemli polise askerlik yok

TBMM Genel Kurulu’ndaönceki gece yarısı kabul edilen, Askerlik Yasası’nda değişiklik yapan yasayla, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan ve Emniyet hizmetleri sınıfına mensup personel ile mezun olup göreve başlamak kaydıyla polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olanlar ve bu kurumların giriş sınavlarını kazanmış olanlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların askere celp ve sevk işlemleri ertelenecek.

Silah altındakilere terhis
Polislikte en az 10 yıllık hizmeti olanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bu yükümlülerle ilgili bilgilerin, İçişleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilerek nüfus kayıtlarına işlenmesi sağlanacak. 10 yıllık süre tamamlanmadan herhangi bir nedenle teşkilattan ayrılan veya başka kuruma nakledilen personel, askerlik hizmetini yerine getirecek.
Halen askerlik hizmetlerini yerine getirmekte olanlar, terhis edilecek ve görevlerine iade edilecek. Yasa, yurtdışında görev yapan veya eğitimini yurt dışında sürdüren polisleri de kapsayacak. Yasa kapsamına giren polisler hakkında yoklama kaçağı ve bakaya gibi suçlardan adli takibat yapılamayacak, tahkikatlar da durdurulacak. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bedelli askerliğin gündemlerinde olmadığını belirterek, “Tek tip askerlik konusu herhangi bir Bakanlar Kurulu kararı şekline ulaşamadı, çalışmalar devam ediyor” dedi. CHP’liler ise MİT mensupları ve korucuların aralarında yer aldığı bazı kesimlerin de askerlikten muaf tutulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

38 bin 415 polis yararlanacak
İçişleri Bakanı Atalay, Emniyet teşkilatında yaklaşık 214 bin polisin bulunduğunu, bunun 38 bin 415’inin askerliğini yapmadığını söylemişti. Atalay, 38 bin 415 polisten 36 bin 213’ünün hiç askere gitmediğini, 2 bin 202’sinin de askerlik hizmetini yapmakta olduğunu kaydetmişti. Başbakanlık bünyesindeki polislerden 80’inin askerde olduğu öğrenildi.