Gündem Karadeniz'de sel suları evleri sarıyor! En kritik saatler

Karadeniz'de sel suları evleri sarıyor! En kritik saatler

27.06.2022 - 08:20 | Son Güncellenme:

AFAD ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu, Bartın, Sinop ve Zonguldak'ta şiddetli yağış etkili oluyor. Çay ve derelerin taştığı bölgede, binaların giriş katlarını su basarken, bölge halkı da üst katlara çıkmaları konusunda uyarıldı. Öte yandan tahliyelerle ilgili de dikkat çeken bir görüntü paylaşıldı. 5 Bakan sel bölgesine gitti. İşte peş peşe gelen kritik açıklamalar...

Kastamonu'da gece saatlerinde başlayan kuvvetli yağmur, özellikle İnebolu ve Bozkurt ilçesinde etkili oldu. İnebolu'da sabaha karşı etkisi artıran yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Söke Çayı taştı. Çay üzerinde yayaların kullandığı 2 köprü de yıkılarak suya kapıldı.

Haberin Devamı

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler


SEL SULARI EVLERİ SARIYOR

Çay üzerinde bulunan 4 köprü de yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Çayın taşmasıyla binaların giriş katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su bastı.

5 BAKAN BÖLGEDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyle 5 bakan selden etkilenen bölgelere hareket etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bartın'a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Kastamonu'ya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Sinop'a, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Karabük'e, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Zonguldak'a gitti.

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler

Zonguldak’ın Alaplı ilçesine aralıksız yağan yağmurun ardından vadandaşlar sel korkusuyla geceyi ayakta geçirdi. Su debisi yükselen Şehir içi Köprüsü ise tedbir amacı trafiğe kapatıldı.

Haberin Devamı

SEL SULARI KÖPRÜYÜ YIKTI

Cide'ye bağlı Gündoğan Köyü'nün içinden geçen Fakaz Çayı'nın su seviyesi de yağışın etkisiyle yükseldi. Gündoğan Köyü'nde Fakaz Çayı'nın üstünde bulunan köprü ise sel sularının etkisiyle yıkıldı. Yıkılma anı, seli görüntüleyen köy sakinlerinin telefonu ile kaydedildi.

ANONSLA UYARI

Emniyet ve zabıta ekipleri, sabahın erken saatlerinden itibaren anons yaparak vatandaşların iş yerlerini açmaması, giriş ve birinci katta oturanları üst katlara çıkmaları konusunda uyardı. Ayrıca çay kenarında bulunan araçların da kaldırılması istendi. Karayolları, AFAD ve belediye ekipleri, ilçede çalışma yaptı. Kastamonu Valisi Avni Çakır da bölgede incelemelerde bulundu. Özlücü köyünden geçen Zabana Çayı da yağış nedeniyle taştı, evleri su bastı.

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler

BOZKURT'TA HELİKOPTERLİ KURTARMA

Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı'nda sağanak sonrası debi yükseldi. Çayın çevresindeki evlerin zemin ve birinci katları, risk nedeniyle boşaltıldı. İlçeye bağlı İliş köyünde, zemin katta mahsur kalan 2'si çocuk 4 kişi, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Çayın yükselmesi sonucu evlerinin çatılararına çıkan bazı kişiler de Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait helikopterle alındı. Helikpoterle çatı ve balkonlardan alınanlar, güvenli bölgelere bırakıldı.

ŞENPAZAR'DA KÖPRÜLER YIKILDI

Haberin Devamı

Şenpazar ilçesinde sağanak nedeniyle Şehriban Çayı taştı. Kastamonu-Cide yolundaki Valay 2 Köprüsü ile ilçenin iki yakasını birleştiren Şenpazar köprüsü taşkınla yıkıldı. Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, "Kastamonu-Şenpazar kara yolunda ciddi kopmalar ve heyelanlar var. Dolayısıyla Kastamonu-Şenpazar arası şu anda kapalı. Yağış devam ediyor, henüz önümüzü göremiyoruz. Olası bir sel taşkını durumunda Allah yardımcımız olsun. Burada Korucak Mahallesi'nde çay yatağında bulunan evleri tahliye ettik. Ekiplerimiz dün akşamdan beri çalışıyor ama maalesef oradaki taşkını önleyemedik, su girdi" açıklamasında bulundu.

'BIÇAK SIRTI, DİYEBİLECEĞİMİZ NOKTADAYIZ'

3 noktaya yaptıkları müdahale ile Şenpazar ilçe merkezine taşkının gelmesini engellediklerini kaydeden Başkan Çınar, "Şu anda şükürler olsun, sel duvarları aşmadı ama bıçak sırtı, diyebileceğimiz noktadayız. Yağmur tüm hızıyla devam ediyor. 11 Ağustos'ta selde hasar alan ve sadece yayalar tarafından kullanılan köprümüz çöktü. İlçenin güneyine servis yolu açmıştık, maalesef onu da sel suları aldı götürdü. Hastanemiz, jandarmamız diğer yakada kaldı. Şehrin yarı nüfusu diğer tarafta. En kısa sürede seyyar bir köprüyle karşıya geçmeyi planlıyoruz. Şu an için ilçemizde can ve mal kaybo söz konusu değil ama sınır noktasındayız, afet durumunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

ARIT DERESİ YÜKSELDİ

Bartın merkeze bağlı Arıt köyünde bulunan Arıt Deresi'nin Çöme Boğazı mevkisinde sular yükseldi. Dere, taşma noktasına gelirken, köyde bazı tarım alanları da sular altında kaldı. 

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler

IRMAK TAŞMA NOKTASINA GELDİ, İŞ YERLERİ TAHLİYE EDİLDİ

Kentte geceden beri aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle Bartın Irmağı'nın Kozcağız ve Ulus kolu, taşma noktasına geldi. Irmaktaki su seviyesinin yaklaşık 10 metre yükseldiği görüldü. Kentin yüksek kesimlerinden gelen sular, bazı noktalarda yolların kapanmasına neden oldu. Polis ekipleri, Bartın Irmağı kenarındaki Kemerköprü Meydanı'nda tedbirler aldı. Zemin kattaki bütün iş yerleri, su basma riskine karşı tahliye edildi. Polis araçlarından sık sık uyarı anonsları yapılırken, meydanda otomobil ve yaya giriş- çıkışları sınırlandırıldı.

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler


TARİHİ YALI İSKELESİ SULAR ALTINDA

Haberin Devamı

Öte yandan Kırktepe Mahallesi'ndeki Tarihi Yalı İskelesi ile yan tarafındaki yürüyüş yolu da sular altında kaldı. Su seviyesi yaklaşık 1 metre yükselirken, tarihi iskelede dekoratif amaçlı bulunan gemiler suya gömüldü. İlerleyen saatlerde yağışın şiddetini artırma ihtimaline karşı belediye hoparlörlerinden ırmak kenarında bulunulmaması yönünde uyarılar yapıldı.

VALİ ARSLAN: VATANDAŞLARIMIZIN ÇOĞUNU TAHLİYE ETTİK

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, sağanağın en çok etkilediği noktalardan Bartın Irmağı kenarında incelemelerde bulundu. Şu ana kadar kentte can kaybı ya da yaralanma olmadığını belirten Arslan, "Saat 12’den itibaren yağmurun şiddetini artıracağını zaten biliyorduk. Meteoroloji de bizi bu yönde uyarmıştı, şu anda da o yağmuru yaşıyoruz. Sahadayız, vatandaşlarımızın can kaybı yaşamaması adına yaralanmalar olmaması adına elimizden gelen her türlü önlemi aldık ve almaya da devam ediyoruz. Bundan sonrası için yağmurun dinmesini bekliyoruz ama başka illerden takviye kuvvetler talep ettik onlar geldi ve gelmeye devam ediyor. Bazı illerimizden AFAD Başkanlığı yeni araçlar göndermeyi planladı ve o araçların bir kısmı yola çıktı. Afet Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışıyoruz. Bütün ihbarlara en kısa sürede elimizden geldiğince yetişiyoruz ve vatandaşımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bu noktada en önem verdiğimiz şey can kaybının yaşanmaması. Buralarda özellikle dere kenarlarında ve ırmak kenarında yaşayan vatandaşlarımızın çoğunu tahliye ettik zarar görmemeleri için. Bu noktadaki araçlarımızı kaldırdık, dükkanlarımızı boşalttık. Bütün tedbirleri almaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızdan da özellikle istirhamımız, işi olmayanların dışarı çıkmamaları. Gerekli tedbirleri kendileri almaları ve bizim uyarılarımızı dinlemeleri noktasında vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Irmağın yükselmesinin nedeninin barajlara ulaşmayan suların buraya akması olduğunu kaydeden Vali Arslan, "Özellikle barajlara ulaşmayan sular yani yaka seli dediğimiz sular var. Maalesef o sular Bartın Irmağı’na doğru akıyor. Irmağın yükselme sebebi de o. O noktada bizim de yaka sellerine yapabileceğimiz şu an bir şey yok ama barajlarımız da ciddi anlamda su tutuyor. Bu da aslında Bartın’ın geçmiş yıllardaki 1998 yılındaki yaşadığı seli, Allah korusun yaşamaması için büyük bir avantaj oluşturuyor" dedi.

‘EVİNDE KALAMAYACAKLAR İÇİN YURTLAR TAHSİS EDİLDİ’

Su baskınları nedeniyle evlerini kullanamayacak durumdakiler için Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtların tahsis edildiğini dile getiren Vali Arslan, şunları kaydetti:

“Bu akşam geç saatlere kadar süreceği söyleniyor. Tabi şiddetini hafifletecek dönem dönem fakat saat 18.00’e kadar ciddi bir yağış alacağı yönünde meteorolojik veriler bizi uyardı. Yarın biraz daha azalacak ama yine yağış var Bartın’da. Herhangi bir mahsur kalan yok. Biz özellikle vatandaşlarımızdan evini su basıp da yaşayamayacak, evinde kalamayacak vatandaşlarımız olursa onlar için de Kredi Yurtlar Kurumu’nu onlara tahsis ettik. Bartın’da bu anlamda şu anda hiçbir sıkıntı yok. Kızılay yiyecek, beslenme anlamında her türlü tedbir aldı. Bu anlamda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz, yaşamayacağımızı da düşünüyoruz. Tedbirlerimizi aldık.”

Devletin zirvesinin durumu yakından takip ettiğini de belirten Arslan, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızla ve İçişleri Bakanı'mızla görüşmelerimiz oldu. Onlar da sahayı bizler vasıtasıyla çok yakinen takip ediyorlar. Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmaması için gereken her türlü tedbiri almamız noktasında da bize talimat verdiler" dedi.

KÖPRÜBAŞI MAHALLESİ TAHLİYE EDİLİYOR

Zonguldak'ta etkili olan sağanak, belirli aralıklarla devam ederken, Gökçebey ilçesinden geçen Gaziler Deresi, 5-6 metre yükseldi. Dereden taşan sular, Köprübaşı Mahallesi'nin yollarını kapladı. Mahallede evlerini boşaltmayan ailelerin, jandarma ve AFAD araçlarıyla yakınlarına ve misafirhanelere ulaşmaları sağlandı.

Dereden gelen suyun mahallelerine dolduğunu söyleyen Recep Kuyucu, "AFAD'dan sel uyarısı geldi. Son yağışlarla birlikte dereden gelen suyla kaplandı. Yapılan uyarılar nedeniyle de ailece bir yakınımıza gitme kararı aldık. Tüm mahalle boşaltılıyor" dedi.

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler

NEFES KESEN AN

Batı Karadeniz'de yaşanan sel ile ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da dikkat çeken bir görüntü paylaşıldı. Helikopter ile tahliye çalışmalarının vurgulandığı paylaşımda, "Batı Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel felaketi nedeniyle mahsur kalan ve kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımızı emniyetli bölgelere tahliye etmek üzere çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir." denildi.

BAKAN SOYLU: CAN KAYBI YOK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Batı Karadeniz Bölgesi'nde yağışlar çok az da olsa sabahki şiddette değil. Ancak sel riski ve taşkın riski devam ediyor. Can kaybı ve kayıp ihbarı henüz yok hamdolsun. Sahada tüm kurumlar azami gayret gösteriyor" dedi.

BAKAN KURUM: ÖNÜMÜZDEKİ SAATLER KRİTİK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada "Bundan sonrası için de önlemleri tüm ilgili kurumlarca alıyoruz. Önümüzdeki saatler kritik! Lütfen her zamankinden daha dikkatli olalım. Ekiplerimiz sahada. Şiddetli yağıştan etkilenerek zarar gören noktalarda hasar tespit çalışmalarına başladık." dedi. 

 

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler

AFAD EKİPLERİ TEYAKKUZDA

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada; Batı Karadeniz'de halen yerel kuvvetli olarak devam eden sağanağın etkisini artıracağı ve bugün 23.59'a kadar Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Zonguldak ve Düzce'de çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı belirtilerek, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında bölgedeki ilgili birimler ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden görevlendirilen bir temsilcinin de AFAD Merkezi'nde çalışmalara başladığı kaydedildi.

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler


AKŞAMA KADAR KUVVETLİ YAĞIŞ ALACAK

Sinop'un Ayancık ilçesinde son durumu değerlendiren CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Ayancık alarma geçmiş durumda. Gece sabaha kadar önemli yağışlar meydana geldi. Sinop yarımada olduğu için o tarafta problem olmadı. Gök gürüldemeye başladı. Geliyor bu tarafa doğru. İnebolu ve Bartın'a doğru gidecek. En tehlikeli gün bugün. Kuvvetli yağmur. Ankara'nın kuzeyi Çankırı, Kırıkkale buralarda kuvvetli yağmur var." dedi.

Şen, akşama kadar Ayancık'tan Zonguldak'a kadar uzanan kıyı kesimi akşama kadar çok kuvvetli yağış alacağını belirtti. Yağış başladığı zaman derelerin aniden yükseleceğini belirten Şen köylerin boşaltılmasıyla ilgili, ' Boşaltılması iyi olmuş. Geçen sene tomruklar vardı. Tomruklar geldi ve evlerin yıkılmasının sebebi de onlardı. Evlerin boşaltıldığına göre afete dönecek bir durum yok. Karadeniz üzerindeki alçak basınç sistemi Batı'ya doğru gidiyor.' açıklamasını yaptı.

Şen sözlerini şöyle sürdürdü; Doğa bizden intikamını alıyor. Geçen sene buralarda evler vardı. Derenin yolu burası. Sen derenin yoluna ev yaparsan, dere yolunu bulur. Seni atar.

Karadenizde sel suları evleri sarıyor En kritik saatler