Gündem Kırmızılı kadın davasında polisler birbirini suçladı

Kırmızılı kadın davasında polisler birbirini suçladı

11.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi’nin sembolü haline gelen ’Kırmızılı Kadın’ davasında tanık olarak ifade veren dönemin İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı “Gaz sıkma talimatını ben vermedim” derken, Çevik Kuvvet amiri tersini söyledi...

Kırmızılı kadın davasında polisler birbirini suçladı


Gezi Parkı olaylarında sembol haline gelen “Kırmızılı Kadın” akademisyen Ceyda Sungur’a biber gazı sıktığı iddia edilen polis memurunun yargılanmasına dün İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Ceyda Sungur ve sanık polis memuru Fatih Zengin’in hazır bulunduğu duruşmada dönemin İstanbul İl Emniyet Müdür yardımcısı Ramazan Emekli ve 2 polis memuru tanık olarak dinlendi. Duruşmada ilk olarak dosyaya gelen bilirkişi raporunu okuyan hâkim raporda, “Video dosyasında bir polis memurunun hemen önünde duran arkası polise dönük olan kırmızı elbiseli kadın da dahil olmak üzere hedef gözetmeksizin önüne gelene gaz sıkmak suretiyle alanda koşuşturduğu görülmüştür. Bu esnada önüne çıkan ve omzunda kamerası olan bir şahısa iki kez gaz sıktığı görülmüştür” ifadelerinin yer aldığını belirtti.
‘Gaz sıkacak durum yoktu’
Duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli, olay günü Gezi Parkı’na giren iş makinelerine engel olmaya çalışan gösterici grupla zabıta ekiplerinin karşı karşıya gelmemesi için bir hat düzeni oluşturduklarını belirterek, sanık polis memuru Fatih Zengin’e biber gazı sıkma talimatı vermediğini söyledi. Görüntüleri daha sonra basından takip ettiğini belirten Emekli, “Oradaki görüntülere göre gaz sıkılmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyleyebilirim. Toplu bir olay yoktu, münferit olaylar vardı” dedi.
Çevik kuvvet grup amiri tanık Zeki Bayrak ise, “Sanık Fatih Zengin benim grubumda değildi. Göstericiler genelde grup halindeydi ama münferitler de vardı. Bize pet şişeler atıyorlar, ekibime el hareketleri yapıyorlardı. Ben sıkma talimatı vermedim. Ramazan Emekli müdürümün biber gazı sıkılması yönünde talimat verdiğini duydum. Kanaatime göre olay itibari ile biber gazı sıkılabilirdi ancak o kadar abartılı şekilde sıkılmamalıydı da diyemem. Olay 10 saniye içinde olmuş bitmiştir” ifadelerini kullandı.
Sanık avukatı Funda Sadıkahmet Alp bilirkişi raporunda eksiklikler olduğunu belirterek yeni bir rapor alınmasını talep etti. Mahkeme, sanık avukatının yeni görüntü sunması halinde sunulacak görüntüler için bilirkişi raporu aldırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.