Gündem Tatar: Kıbrıs Türkleri haklarını yedirtmeyecek

Tatar: Kıbrıs Türkleri haklarını yedirtmeyecek

01.08.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Ada’da iki eşit hak bulunduğunu hatırlatarak, Doğu Akdeniz’deki zenginliklerin paylaşımı konusunda “Türkiye’nin kararlı adımı çok önemli. Kıbrıs Türkleri haklarını yedirtmeyecek” dedi.

Tatar: Kıbrıs Türkleri haklarını yedirtmeyecek

CNN Türk’te canlı yayın konuğu olan ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Ersin Tatar, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Güney Kıbrıs’ta, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’a ilişkin yaptığı açıklamalara değinerek, aslında Ada’da gerçek işgalcinin Rum tarafı olduğunu söyledi. Tatar, “Kıbrıs’ta iki eşit halk vardır. Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs Rum halkı... Esasında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgal eden Kıbrıs Rumlarıdır. Yunanistan ile birlikte Avrupa Birliği içerisindeki avantajlı pozisyonlarını istismar ederek böyle bir durum ortaya çıkarmışlardır ve çeşitli ülkelerle büyük şirketlerle anlaşmalar yaparak, Doğu Akdeniz’deki zenginlikleri paylaşma noktasında Kıbrıs Türklerini tamamen dışlamışlardır” dedi.

Haberin Devamı

‘Söylemler hukuk dışı’

Doğu Akdeniz’deki zenginliklerde Kıbrıs Türk tarafının da hakkı olduğunu kaydeden Tatar, bu yöndeki kararlılıklarını sürdüreceklerini belirterek “Türkiye’nin kararlı adımı çok önemli. Kıbrıs Türkleri haklarını yedirtmeyecek. Çatışma kültürüne karşı dik durmalıyız. Bölgede büyük bir zenginlik olduğu belli. Rum Kesimi’nin söylemlerine hayret ediyorum. Rum Kesimi’nin söylemleri hukuk dışı” ifadelerini kullandı.

Müzakere süreciyle ilgili de konuşan Tatar, Kıbrıs Türk tarafının Crans Montana’dan itibaren her türlü esnekliği gösterdiğini ancak bunun karşılığını görmediğini ifade etti. Tatar, “Rum tarafı maalesef katı tutumunu sürdürüyor. Bizim görüşümüz odur ki bu saatten sonra federal çözüm olmaz. Artık başka modellerin denenmesi gerekir. Rum tarafından gelen mesajlara baktığımızda bizimle bir ortaklık devleti kurma eğiliminde olmadıklarını anlıyoruz. Bu noktadan sonra iki devletli çözüme doğru gitmek gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tatar: Kıbrıs Türkleri haklarını yedirtmeyecek

Başbakan Tatar, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in 9 Ağustos’ta görüşeceklerinin hatırlatılması, görüşmeden ne beklediğinin sorulması üzerine de “Hiçbir şey beklemiyorum. Bir anlaşma zemini göremiyorum. Bu görüşmede anlaşma zemini aranacak ama bir sonuca varılmayacak. Adada Kıbrıs Türk halkı vardır ayrı bir devlet vardır ve bu devleti yıkmaya kimsenin gücü yetmez” yanıtını verdi.

Ersin Tatar, Maraş’ın açılması konusuna ilişkin de, burasının Gazimağusa’nın devamı ve aslında Osmanlı toprağı olduğunu belirtti, bölgenin Türk yönetiminde açılmasında kararlı olduklarını yineledi.