Gündem Komorbidite nedir, ne anlama geliyor? Komorbid hastalığı nedir, nasıl olur? Belirtileri...

Komorbidite nedir, ne anlama geliyor? Komorbid hastalığı nedir, nasıl olur? Belirtileri...

03.04.2020 - 21:01 | Son Güncellenme:

Türkiye'de günün hakkında en çok merak edilen konularından biri Komorbid hastalığı oldu. Vatandaşlar, bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dile getirdiği konuyla ilgili araştırmalar yapıyor. Peki Komorbid hastalığı nedir? Komorbidite nasıl olur, ne anlama geliyor?

Komorbidite nedir, ne anlama geliyor Komorbid hastalığı nedir, nasıl olur Belirtileri...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bugün yaptığı açıklamada bahsettiği Komorbidite hastalığı, günün hakkında en çok arama yapılan konularından biri oldu. Peki milyonlarca vatandaşımızın merak ettiği Komorbid hastalığı nedir? Komorbidite nasıl olur, ne anlama geliyor?

KOMORBİD HASTALIĞI NEDİR?


Komorbidite, KOAH’la doğrudan ilişkili olsun veya olmasın, birlikte bulunan bir veya daha fazla hastalığı tanımlar. Tüm dünyada 65 yaş üzeri bireylerin %25’inde, KOAH’ın da aralarında olduğu sık görülen kronik hastalıklardan en az iki tanesinin, %10’unda ise üç veya daha fazlasının bulunduğu bilinmektedir [1]. Başlıca komorbid durumlar; iskelet kas güçsüzlüğü, kaşeksi, kardiyovasküler sistem hastalıkları (iskemik kalp hastalıkları, kalp yetersizliği, pulmoner hipertansiyon), metabolik sendrom, diabetes mellitus, osteoporoz, akciğer kanseri, anemi, obstrüktif uyku apne sendromu, depresyon ve glokomdur. Komorbid hastalıklar, KOAH’ın şiddetini ve prognozunu olumsuz yönde etkiler. Benzer şekilde KOAH da, komorbid hastalıkların seyrini değiştirmektedir. KOAH’lı hastaların %25’i kardiyovasküler, %30’u kanser, %30’u diğer komorbid hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir. Hava yolu obstrüksiyonunun şiddeti arttıkça, komorbiditelerin hastaneye yatış riskini, mortaliteyi ve sağlık harcamalarını da arttırdığı bilinmektedir [2-5]. KOAH ve komorbid hastalıkların giderek artan sıklığı ve neden oldukları toplumsal yük nedeniyle, bu hastalıklara farklı bir yaklaşım gerekmektedir. KOAH ve komorbid hastalıklar, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Böylece KOAH’ın komorbid hastalıklar nedeniyle kötüye gidişi önleneceği gibi, KOAH’lıların erken evrede tanı almalarını sağlamak mümkün olacak ve ilgili disiplinler içinde de, farkındalık yaratılacaktır.