Gündem Kömür santralleri ‘emekli’ edilmeli!

Kömür santralleri ‘emekli’ edilmeli!

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliği konusunda çalışan 15 STK, Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasıyla birlikte sıfır emisyon taahhüdünün gerçekleştirilebilmesi için kömür ve kömüre dayalı enerji politikalarından vazgeçilmesi çağrsında bulundu.

Kömür santralleri ‘emekli’ edilmeli

CAN Europe (Avrupa İklim Eylem Ağı), Doğa Derneği, Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Yeşil Düşünce Derneği’nin de arasında olduğu 15 sivil toplum kuruluşunun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

Haberin Devamı

‘Fosil yakıttan çıkılmalı’

“Türkiye, dünyada en fazla sera gazı emisyonuna neden olan ülkeler arasında 16. sırada ve kişi başı emisyonları her gün artıyor. Yeni iklim politikası doğrultusunda sera gazı emisyonlarının azaltımı için yeni eylem planı için, iklim değişikliğine en büyük etkiye neden olan enerji sektörü başta gelmeli. Türkiye’nin fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkması, mevcut fosil yakıt destek ve teşviklerini sonlandırması ve tüm kamu kaynaklarını başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına ayırması öncelikli.

Hükümetin yeni iklim politikası dahilinde ilk adım olarak yeni kömür santrali yapılamayacağını taahhüt etmesi önem kazanıyor. Aynı zamanda kömürden aşamalı çıkış için de bir hedef yıl belirlenmesi önem taşıyor. Mevcut
kömürlü termik santrallerin, yenilenebilir
kaynaklarla ikame edilerek aşamalı olarak emekliye ayrılması, 2053 net sıfır hedefinin
gerçekleştirilmesi için olmazsa olmaz.

Haberin Devamı

Bugün itibariyle, Avrupa’da 19 ülke kömürden tamamen çıktı ya da tamamen çıkma taahhüdünü duyurdu. İklim politikasında yeni bir döneme giren Türkiye, kömürden çıkışı planlayarak, bu konuda lider ülkeler arasına girebilir.”