Gündem Konferans güven kaybıyla kapandı

Konferans güven kaybıyla kapandı

18.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İskoçya’da düzenlenen İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda, iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli adımların atılacağına dair bir sonuç elde edilemedi.

Konferans güven kaybıyla kapandı

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), iklim değişikliği gerçeğinin küresel olarak ele alındığı Glasgow’daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) sonrasında bir değerlendirme raporu sundu. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, uluslararası toplantıdan çıkan sonuçların iklim krizini durdurmakta yetersiz olmasına rağmen önemli kazanımlar getirdiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bayar, “Mevcut anlayış küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmak için yeterli değil” dedi. 

HEDEFLERE UZAK KALDI

İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26), 1-13 Kasım tarihleri arasında İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşmişti. 15 ülke liderinin katıldığı zirvenin ardından iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli adımların atılacağına dair sonuç elde edilemezken, iklim değişikliğinin gezegenin tamamını tehdit ettiği gerçeğinde uzlaşılmıştı. Sonuç bildirgesini değerlendiren WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), iklim kriziyle mücadeleye yönelik hedeflerinin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmayı amaçlayan Paris Anlaşması hedeflerine uzak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, zirvede enerji ve ulaştırma gibi sektörlerde dönüşüme yönelik taahhütler ortaya konduğunu, fosil yakıt teşviklerinin sona erdirilerek kömür kullanımının yerine temiz enerjiye geçişin hızlandırılması çağrısında bulunulduğunu vurguladı. Hedeflerin küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmak için yeterli olmadığının altını çizen Bayar, “Yine de ilk kez bir iklim zirvesinin sonuç bildirgesine fosil yakıt kullanımının azaltılması girdi. Küresel Kömürden Temiz Enerjiye Geçiş Bildirgesi kapsamında 46 ülke önümüzdeki 20 yıllık dönemde kömürden elektrik üretimine son vereceğini duyurdu” dedi.

‘SÖZLER DE TUTULMADI’

Bayar, “Veriler değerlendirildiğinde 2.4 derecelik bir ısınma yolunda olduğumuzu görüyoruz. 2009 yılında gelişmiş ülkeler tarafından verilen yıllık 100 milyar dolar tutarında kaynak ayrılması yönündeki söz de tutulamadı. İklim krizinin etkilerine karşı hassas olan ülkelerde yaşanan kayıp ve zararların giderilmesine yönelik fon konusunda da uzlaşılamadı. Bu gelişmeler COP26’ya yönelik, verilen sözlerin inandırıcılığına dair güven kaybına neden oldu.  Çok sayıda sivil toplum örgütünü içeren COP26 koalisyonu tarafından yapılan açıklamada da güven kaybına dikkat çekilerek gelişmiş ülkelerin iklim borcunu ödemeleri ve iklim krizi sonucu gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan kayıp ve zararları karşılamaları çağrısı yapıldı” ifadelerini kullandı.