Gündem Son dakika! Koronavirüsle mücadelede flaş uyarı! 'Uzak durun'

Son dakika! Koronavirüsle mücadelede flaş uyarı! 'Uzak durun'

21.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gelen bir son dakika haberine göre; Kovid-19 nedeniyle online olarak düzenlenen KEPAN Klinik Beslenme Kongresi’nde koronavirüsle mücadelede beslenmenin önemi vurgulandı.

Son dakika Koronavirüsle mücadelede flaş uyarı Uzak durun

MELTEM GÜNAY İstanbul

Haberin Devamı

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Abbasoğlu, sağlıklı ve dengeli beslenmenin başta Kovid-19 olmak üzere bütün enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağladığını vurgulayarak, “Özellikle yoğun bakıma yatma durumunda, beslenmesi iyi olan hastaların ölüm riski belirgin olarak azalıyor. Bu korunmada pay sahibi besinlerin başından proteinler geliyor. Proteinlerin temel depo alanı olan kaslar, kritik hastalıkta, enfeksiyonla savaşta anahtar rol oynuyor. Salgın döneminde yaşlı hastaların evde kalmaları, fizik aktivitelerinin azalması kas kaybı riski getirmektedir. Yetersiz beslenme de eklenirse hastalığa yatkınlık artmakta. Hastalarımıza öğün atlamamalarını, dengeli beslenmelerini ve proteinden zengin gıda tüketmelerini öneriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Son dakika Koronavirüsle mücadelede flaş uyarı Uzak durun

Kovid-19’la mücadelede bağışıklık sisteminin birinci derecede önemli olduğuna dikkat çeken Abbasoğlu, şöyle devam etti:

“Bağışıklık sistemi zafiyet içindeyse hastalığın sonuçları daha ağır olmakta. Eksiklik yoksa düzenli ek vitamin ve eser element, mineral alınması gerekmez. Özellikle kış aylarında D vitamini eksikliği belirgin hale gelebilir. Eksikliği olanlara mutlaka D vitamini tamamlaması yapılmalı. Tüm besinlerin aşırısı, metabolizma için yüktür. Bu nedenle gereksiz vitamin kullanımından da kaçınılmalıdır.”

Ölüm riskini artırıyor

Asya Klinik Beslenme Derneği (PENSA) Başkanı Dr. Winai Ungpinitpong de beslenme yetersizliği gösteren kişilerin enfeksiyona yakalanması halinde ölüm riskinin arttığını vurgularken Avrupa Klinik Beslenme Derneği (ESPEN) Başkanı Prof. Dr. Rocco Barazzoni ise “Bu salgın beslenmenin önemini, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar gösterdi” yorumunda bulundu.