Gündem ‘Kovid-19 kalbinizi kırmasın’

‘Kovid-19 kalbinizi kırmasın’

30.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Kardiyoloji Derneği, Dünya Kalp Günü’nde, vatandaşları ‘kalp ve damar hastalıkları konusunda uyardı.

‘Kovid-19 kalbinizi kırmasın’

MELTEM GÜNAY İstanbul - Kalp ve damar hastalıklarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Vedat Aytekin, “Tansiyon, kolesterol, şeker, hareketsizlik ve kilo kalbimizin baş düşmanlarıdır” diye konuştu. Aytekin, “Türk Kardiyoloji Derneği’nin araştırmasına göre, pandemide hastaneye başvuran kalp krizi hastalarında, pandemi öncesi dönemde yapılan çalışmaya göre yüzde 47.1 oranında azalma görüldü. Veriler pandemide kalp krizi geçiren hastaların yarısının hastaneye başvurmadığını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Aşının önemi tartışılamaz

Kalp hastalarının Kovid-19 virüsünü alma ihtimalinin her bireyle aynı olduğunu belirten Aytekin, “Bugün yoğun bakıma yatırılan hastaların yüzde 90’a yakını aşı yaptırmayan kişiler. Bu nedenle aşının önemi tartışılamaz” diye uyardı.

Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin de hasta şikayetlerinin başladığı andan itibaren 112 Acil’in aranmasına kadar geçen sürenin pandemi öncesinde 53 dakika iken pandemide 90 dakikaya çıktığını vurguladı. Değertekin, “Kovid-19 bulaşması korkusu ile 112’yi aramadıkları ya da aramakta geç kaldıklarını görüyoruz” dedi