Gündem Kübalı doktorlar için 500 başvuru

Kübalı doktorlar için 500 başvuru

24.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Küba Onkoloji Enstitüsü ve İstanbul Okan Üniversitesi’nin iş birliği ile mart başında Türkiye gelecek olan Kübalı doktorlara büyük ilgi var

Kübalı doktorlar için 500 başvuru

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Tayfun Hancılar, Küba Onkoloji Enstitüsü ile yaptıkları iş birliği sonucu Kübalı doktorların mart başında Türkiye’ye geleceğini söyledi. Türkiye’deki 500’den fazla kanser hastasının Kübalı doktorlarla görüşebilmek için başvurduğunu söyleyen Dr. Hancılar, Milliyet’e konuyla ilgili bilgi verdi. Hancılar, “Hastalarımızın çoğu Türkiye’de gördükleri tedavinin yanı sıra Küba’daki aşıyı kullanmak istiyor. Ama bu aşının her kanser vakası üzerinde etkisi yok. Amacımız gerçekten işe yarayacak hastaları bulmak” dedi.

Haberin Devamı

Aşının şartları

Aşının özellikle küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde, radyoterapi ve kemoterapiden iyi sonuç alan, tümörü gerileyen hastalarda yaşam süresini uzatan bir ilaç olduğunun altını çizen Hancılar, “Kullanılan aşının etki mekanizması bu. Kübalılar başka bir aşıyı da meme, pankreas ve beyin tümörü gibi farklı tümörlerde deniyorlar. Gelecek olan kişiler de bu çalışmaları bilen doktorlar. Şu anda başvuran tüm hastalarımızın raporlarını alıyoruz. Kübalı doktorlarla bunları değerlendirerek, hangi hastalar için bu ilacın işe yarar olup olmayacağına karar vereceğiz. Bu aşı tüm hastalarda etkili olan, bütün dertlere derman olan bir ilaç değil” diye konuştu.

Ortak çalışmanın sadece kanser aşısı olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Hancılar şunları anlattı: “Bu çalışma Küba’da üst düzey yetkililerle yapılmış birinci dereceden araştırmaları da kapsıyor. Kübalılar daha insanlar hasta olmadan uygulanacak aşılar üzerinde çalışıyorlar. Yine meme, pankreas ve beyin tümörleri üzerinde araştırmalarını sürdürüyorlar. Biz Küba ile ortak enstitü kurulması için YÖK’e başvurduk. Küba’daki tüm araştırmalara katılmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Etkili mi değil mi?’

Dr. Tayfun Hancılar, “Hasta Küba’ya gidip aşı oluyor ama etkisi var mı yok mu bilmiyoruz. Hiçbir bilimsel veri elde edemediğimiz bir durum. Bakın hasta Türkiye’de tedavi gördükten sonra Küba’ya gidip aşı oluyor ve iyileşiyor. O zaman deniliyor ki Küba’da iyileşti. Bunlar magazinsel konuşmalar, tıbbi tarafı yok. Bir araştırma yapılır, hastalar düzgün takip edilir ve bunların sonuçları yayınlanır, o zaman bilimsel olur. Giden hastaların ne tedavi gördüklerini bile bilmiyoruz.”

‘Kanmayın’ uyarısı

Küba’ya gitmeye çalışan hastaları da uyaran Dr. Hancılar şunları söyledi: “Bazı umut tacirleri Küba’dan pratisyen doktoru alıp buraya getirerek umut dağıtıyor. Küba’daki doktorlar ‘Sadece şu kriterleri taşıyan hastaların raporlarını gönderin, bakalım’ diyor. Ama aracı kurumlar hastanın bazı raporlarını göndermiyor ve oradaki doktoru kandırıyor. Bu insanlar kanser hastası. 13 - 14 saat yolculuk yapıyorlar ve belki de hiç işe yaramayacak bir tedaviyi alıyorlar. Biz bu sistemi burada kurabilirsek, boşu boşuna Küba’ya gitmelerine gerek kalmayacak.”

Haberin Devamı