Gündem Kullanıcı sayısı 111 bin’e düştü

Kullanıcı sayısı 111 bin’e düştü

30.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün ‘Mor Beyin’ kumpası sonucu telefonlarına ByLock yüklemiş gibi görünen 11 bin 480 cep telefonu sahibinin listeden çıkarılmasıyla ByLock kullanıcıları listesi de yeniden düzenledi

Kullanıcı sayısı  111 bin’e düştü

MİT ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), 11 bin 480 GSM numarasının iradeleri dışında ByLock sunucusuna yönlendirildiğine ilişkin raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın il başsavcılıklarına gönderdiği yazıda ortaya çıktı. Raporda, ByLock sunucularıyla bağlantısı bulunan 123 bin 114 GSM hattının yaklaşık yüzde üçünün “Mor Beyin” adlı hesaba ait uygulama sunucusuna yönlendirildiği kaydedildi.
Raporda, toplamda 4 bin 406 GSM numarasının ByLock bağlantısının mevcut olduğu tüm günlerde Mor Beyin sunucusuna bağlantı sağladığı, geri kalan 7 bin 74 GSM hattının da iradeleri dışında ByLock’a yönlendirildiği belirtildi. Savcılığın ByLock kullanıcı listesini de yeniden düzenlediği, yönlendirilenlerin listelerden çıkarıldığı anlaşıldı. Yönlendirilen 11 bin 480 GSM nuramasının listeden çıkarılmasıyla ByLock sunucularıyla bağlantısı bulunan GSM sayısı da 111 bin 634’e düştü.
MİT ve BTK’dan rapor
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından 27 Aralık 2017’de tüm il cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen iki sayfalık yazıda, BTK’nın 26 Aralık tarihli raporu ile ByLock listesinden çıkarılanlara ilişkin MİT ve BTK’ca düzenlenen Ek-1, Ek-2, Ek-3 listelerinin ayrıntıları gün yüzüne çıktı.
Yazıda, ByLock kullanımında ortaya çıkan sorunlara dair savcılığa intikal eden dilekçe ve itirazların değerlendirildiği, konunun incelenmesi ve araştırılması amacıyla soruşturma açıldığı ve bilgi ve belgelerin MİT ve BTK’ya gönderilerek konunun her yönüyle incelenmesi ve araştırılmasının talep edildiği kaydedildi.
MİT tarafından yapılan çalışma sonucunda düzenlenen 20 Aralık 2017 tarihli rapor ve ekinde yer alan Ek-1, Ek-2 ve Ek-3 listelerinin savcılığa teslim edildiği belirtilen yazıda, BTK’dan verilerin detaylı incelenmesi, ByLock bağlantı verilerinin ileri inceleme tekniklerine tabi tutulması, MİT’in düzenlediği rapor ekindeki GSM numaraları ile ilgili kayıtların detaylı incelenmesi, telefon numaralarının ByLock yazılımını kullanıp kullanmadıklarına ilişkin rapor hazırlamasının istendiği ifade edildi. Yazıda, BTK tarafından gerekli çalışmaların yapıldığı ve 26 Aralık 2017 tarihli rapor ve eklerinin savcılığa teslim edildiği anlatıldı.
Kullanıcıların yüzde 3’ü
Yazıda, “Bahse konu raporlardan da anlaşılacağı gibi, listelerde yer alan ve ByLock sunucusuna bağlantı sağlayan GSM hatlarının, bu bağlantıları öncesinde rutin olarak ve ayırt edici şekilde başka bir uygulamaya ait sunucularla bağlantı sağlayıp sağlamadığı incelenmiş, bunların çoğunluğunun ‘Google, Facebook, Twitter’ gibi mobil cihazlarda arka planda çalışan, kullanım itibarıyla ayırt edici bir özellik arz etmeyen ve milyonlarca kişiye hitap eden sunucularla bağlantı sağladığı tespit edilmiştir” denildi. Yazıda, “Ayrıca ByLock uygulama sunucularıyla bağlantısı bulunduğu değerlendirilen 123 bin 114 GSM hattının yaklaşık yüzde üçünün, bu bağlantılarının hemen öncesinde Mor Beyin adlı hesaba ait uygulama sunucusuna yönlendirilmiş oldukları yönünde bulgulara ulaşılmıştır” ifadesine yer verildi.
Yazıda, Ek-1 listede yer alan 4 bin 406 GSM numarasının Bylock bağlantılarının mevcut olduğu tüm günlerde Mor Beyin adlı hesaba ait uygulama sunucusuna bağlantı sağladığı, Ek-2’de yer alan 6 bin 749 ve Ek-3’te yer alan 325 GSM hatlarının bağlantı verisi parametreleri bakımından da Ek-1’deki GSM hatları ile benzer özellikler taşıdıkları ve bu sebeple iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirilmiş olduğunun değerlendirildiği kaydedildi.

O numaralar çıkarıldı

11 bin 480 GSM hattının, düzenlenen raporlar gereğince FETÖ üyelerince kullanıldığı tespit edilen ByLock listesinden çıkarılarak, ByLock listesinin buna göre güncellendiği ifade edilen yazıda, şöyle denildi:
“Raporlarda ve oluşturulan listelerde GSM numaralarının esas alındığı, ByLock listesinden çıkarma işleminin TC kimlik numarasına göre değil, GSM numarasına göre yapıldığı, uygulamada bu hususun göz önünde bulundurulması gerektiği, ByLock sunucularına bilgi ve iradeleri dışında yönlendirildiği tespit edilen GSM numarası kullanıcılarının hukuki durumlarının, soruşturma dosyalarında yer alan diğer delillere göre soruşturma makamlarınca değerlendirilmesi gerektiği, ekli listede gönderilen GSM numaralarını kullanan şüpheli ve sanıklarla ilgili her bir dosyaya, ekli listede yer alan GSM numaralarının ByLock listesinden çıkarıldığına ilişkin gerekli yazılı bilgilendirmelerin yapılması hususunda gereği rica olunur.”

Mor Beyin KHK’sı geliyor

OHAL döneminde, “ByLock” kullanıcı olduğu gerekçesiyle kamudan atılan binlerce kişinin, “Mor Beyin” adlı yazılımın ByLock kullanıcı olmayanları da programa yönlendirdiğinin ortaya çıkmasının ardından kamuya dönmeleri için hazırlık başladı. Savcılıklardan gönderilen yazılar doğrultusunda bakanlıklar da çalışmalara başladı. Kısa süre içinde çıkarılacak KHK ile mağdur olanların kamuya yeniden dönmeleri sağlanacak. l ANKARA Milliyet