Gündem Kutlu Doğum, artık hicri takvime göre kutlanacak

Kutlu Doğum, artık hicri takvime göre kutlanacak

28.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı, bir FETÖ projesi olduğu iddiası gündeme getirilen ‘Kutlu Doğum Haftası’nı, Hicri Takvim’e göre Mevlid Kandili’ni içine alan hafta düzenleyecek.

Kutlu Doğum, artık hicri  takvime göre kutlanacak

Kutlu Doğum Haftası, 1989’da dönemin Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Kurulu Başkanı olan Süleyman Hayri Bolay’ın teklifi ve kurulun aldığı kararla kabul edildi. İlk olarak hicri takvime göre Mevlid Kandili’nin de içinde bulunduğu hafta Kutlu Doğum Haftası ilan edilirken, hafta boyunca Hz. Muhammed’in farklı etkinliklerle topluma anlatılması amaçlandı. 1994’ten itibaren ise Kutlu Doğum, miladi takvime göre 20-26 Nisan haftasına sabitlendi.
‘Alternatif kutlama’
Bu dönemde Kutlu Doğum Haftası’nın, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan’ı da içine alan haftaya denk gelmesi, çok sayıda vatandaş ve sivil toplum örgütleri tarafından, ‘alternatif’ kutlama eleştirilerine neden oldu.
2008’de değiştirildi
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu gelişmelerin ardından 2008’de, 23 Nisan’ı da içine alan hafta yerine Kutlu Doğum’un 14-20 Nisan haftasında kutlanmasına karar verdi ve bu karar günümüze kadar devam etti. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile bir araya gelen Görmez’in, Kurtulmuş’a takvim konusunda bir süredir gelen talepleri görüşmek üzere önümüzdeki günlerde İlim Heyeti’nin toplanacağını aktardığı öğrenildi. Yapılan çalışmaya göre, konu yeniden müzakere edilecek ve Kutlu Doğum Haftası yeniden Hicri takvime uyarlanacak. Budan böyle Kutlu Doğum, her yıl Mevlid Kandili’ne denk gelen hafta kutlanacak.