Gündem Kütüphaneye kavuştular

Kütüphaneye kavuştular

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Heybeliada sakinleri tarafından yıkılmaktan kurtarılan tarihi halk kütüphanesinin yerine eğitim merkezi yapılmasına tepkiler sonuç verdi.

Kütüphaneye kavuştular

Heybeliada’da önce okul, 1965 yılından itibaren de halk kütüphanesi olarak hizmet veren tarihi köşk, 2008 yılında fiilen kapatıldı. 2013 yılında ise bina Adalıların verdiği emeklerle yanmaktan, yıkılmaktan kurtuldu. Kültür Bakanlığı tarafından altı yıl önce restorasyona alınan halk kütüphanesi, geçen yıl açıldı. Adalılar kütüphanenin açılışını büyük bir heyecanla beklerken, binanın Milli Eğitim ve Halk Eğitim’e verildiği iddia edildi. 2013 yılından beri konuyu takip eden Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği bunun üzerine eylemler yaptı. “Heybeliada 2018’e de Kütüphanesiz Girmesin” sloganıyla change.org’da kampanya başlatan dernek, 10 bin imza topladı. Son olarak Heybeliada ilkokul ve ortaokul öğrenci velileri kendi aralarında imza toplayarak kaymakamlığa götürdü ve çocuklarının bu kütüphaneye ihtiyacı olduğunu iletti.

Haberin Devamı

Milliyet gündeme taşıdı

Milliyet’in de gündeme taşıdığı konuya kaymakamlık kayıtsız kalmadı. Adalar Kaymakamlığı’nın da çabalarıyla kütüpane mücadelesi sonuç verdi. Binanın üst katı halk eğitim merkezi, giriş katı da açık kütüphane oldu. Binaya kütüphane tabelası asıldı. Adalıların kütüphaneleri için çok mücadele verdiklerini belirten Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği Başkanı Ekin Dedeoğlu, Milliyet’e şunları söyledi: “Kütüphanenin açılmasından dolayı çok memnun olduk. Yetkililer sonunda sesimizi duyabildiler. Adalıların kütüphane konusunda gerçek bir talebi vardı. Karşılanmış oldu. Henüz çok ufak bir alanda, ama en azından çocuklar için olan etkinlikler başlayabildi. İnsanlar oranın gelişimi için çalışmaya, kitap almaya başladılar. Şu an kütüphanenin gelişmesini ve koleksiyonunun zenginleşmesini bekliyoruz. Çok ciddi bir sirkülasyon var. Şimdiden kitap alma rakamları oldukça yüksek. Yardımları için kaymakamımıza da teşekkür ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Var gücümüzle canlı tutacağız’

Heybeliada sakinlerinden Serenad Demirhan da kütüpanenin dönmesinden çok mutlu olduğunu belirterek, “2013 yılından beridir mücadele ediyoruz. Adalıların çabası ile oldu. Kültür Bakanlığı’nın bir halk kütüphanesi birimi olarak açıldı. Bir görevli atandı. Kütüphaneyi hiç açmayacaklarını söylemişlerdi. Çok mutlu olduk. Şu ana kadar yüze yakın üyesi oldu. Amacımız bundan sonra orayı var gücümüzle daha canlı getirmek” dedi.