Gündem Kuzey Kore’ye tıbbi sülük ihraç ettik

Kuzey Kore’ye tıbbi sülük ihraç ettik

30.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Kuzey Kore’ye tıbbi sülük ihraç ettik

Romatizma hastalıklarının tedavisinde uygulanan tıbbi sülük için Türkiye’nin koyduğu kota belli oldu. Türkiye, ihracat kotasını 2 bin kilogram olarak belirledi. 2017 yılında Türkiye, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Özbekistan, İsviçre ve Güney Kore’nin yanı sıra kapalı kutu olan Kuzey Kore’ye 1 milyon dolarlık sülük ihraç etti.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, “Tıbbi Sülük (Hirudo Verbana) 2019 Yılı İhraç Kotasının Tahsisi Hakkında Tebliğ”i, Resmi Gazete’de yayımlanarak önceki gün yürürlüğe girdi. Buna göre, doğadan toplanan tıbbi sülüğün gelecek yıl için ihracat kota miktarı, gümrük tarife istatistik pozisyonlarına göre canlı olmak üzere toplamda 2 bin kilogram olarak belirlendi.

Tıbbi sülük ihraç etmek isteyenler, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne kota için başvuruda bulunacak. Yıllık ihracat kota miktarının firmalara dağıtımı, belirtilen kriterlere göre yapılarak “www.tarimorman.gov.tr/BSGM” adresinde ilan edilecek.

Sülüğün (Hirudo Verbana) ihracatına, “Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)” kapsamında kota koyan Türkiye, 2019 ihracat kotasını 2 bin kilogram olarak belirledi. 2017’de 610,55 kilogram sülük ihracatı yapıldı. Ortalama olarak tanesi 2 dolar ile 1,5 euro arasında değişen sülüklerin Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Özbekistan, İsviçre ve Güney Kore’nin yanı sıra Kuzey Kore’ye de yapılması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Romatizmal hastalıklarda kullanılıyor

Sülüğün en yaygın olarak romatizmal hastalıklar grubunda kullanıldığı görülüyor. Ayrıca başta varis, ağrılı romatizma, kireçlenme, bel ve boyun fıtığı, baş ağrıları ve alternatif tıpta kullanılıyor. ABD İlaç ve Gıda Dairesi sülüklerin satışına, genel amaçlar, plastik cerrahi ve mikrocerrahide kullanımı için 2004 yılında izin vermişti.