Gündem Kuzeybatı Geçidi’ni tek başına aştı!

Kuzeybatı Geçidi’ni tek başına aştı!

29.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kanada’dan Türkiye’ye gelmek için teknesiyle tek başına yola çıkan Erkan Gürsoy (67), Kuzeybatı Geçidi’ni ve Kutup Dairesi’ni tek başına geçen dünyanın en yaşlı insanı unvanını elde etti

Kuzeybatı Geçidi’ni  tek başına aştı

Kanada’dan Türkiye’ye gelmek için teknesiyle tek başına yola çıkan Erkan Gürsoy (67), yolculuğunun zor kısmını atlatarak Atlas Okyanusu’na çıktı. Kuzey Buz Denizi’nde sıkıştığı buzulların arasından ABD sahil güvenlik gemisi tarafından kurtarılan Erkan Gürsoy, böylece Kuzeybatı Geçidi’ni ve Kutup Dairesi’ni tek başına geçen dünyanın en yaşlı insanı unvanını elde etti. Gürsoy halen, 1903’te ünlü kaşif Roald Amundsen’ın rotasını çıkarttığı ve dünya denizciliği için çok önemli olan Kuzeybatı Geçidi’nden (Northwest Passage) Azor Adaları’na doğru iniyor.
Kendi yaptığı 16 metre boyundaki Barış adlı teknesiyle 1991’de dünyanın etrafını dolaşan Erkan Gürsoy, ‘Altan Girl’ adlı 8 metrelik alüminyum teknesiyle 6 Haziran’da Kanada’dan yola çıkmış, Alaska açıklarında Kuzey Buz Denizi’nde mahsur kalmıştı. 4 Temmuz günü, Kuzey Kutup Dairesi’nin içinde geçişine engel olmayacağını düşündüğü buzul kütlelerinin arasına sıkışan Gürsoy, soğuk su akıntısıyla birlikte sürüklenmişti. Altan Girl, 8 gün sonra ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı’nın en güçlü gemisi, 128 metre uzunluğundaki USCG Healy tarafından kurtarılmıştı. Teknesini bırakmadığı için dünya denizcilik tarihine geçen Gürsoy, bu kez Kuzey Kutup Dairesi’ni tek başına geçen en yaşlı kişi oldu.

Dünyada bir ilke imza attı
Ünlü kaşif Roald Amundsen’ın 1903 ile 1906 arasında bulduğu yolunu izleyen Gürsoy, Northwest Passage adlı Kuzeybatı Geçidi’ni geçti. 68 yaşındaki cesur denizci, böylece Kuzeybatı Geçidi’ni tek başına geçen en yaşlı insan unvanını elde etti. Dünya haritasında Kuzey Kutup Dairesi olarak gösterilen 66 derece 33 dk 39 saniye enlemini de tek başına geçen Gürsoy, kış mevsimine rağmen daha rahat şartlarda yolculuk edecek. Yeni yılın ilk aylarında Türkiye’ye gelmeyi planlayan Gürsoy, “Grönland kıyılarındayım. 3,5 günde geldim. Renkli, temiz bir Avrupa sahil şehrindeyim sanki. İlk hedefim Azor Adaları ya da İrlanda olacak” dedi.

Haberin Devamı

İki okyanusu birbirine bağlayan önemli bir rota

Kuzey Batı Geçidi, kuzey ülkeleriyle ticaret yapmak ve yeni topraklar keşfetmek isteyenler tarafından yüz yıllarca araştırıldı. Norveçli denizci Roald Amundsen, Kuzey Kutbu’nun kaşifi Nansen’in de yönlendirmesiyle Atlas Okyanusu’nu Büyük Okyanus’a bağlayan deniz yolunu bulmayı aklına koydu. Roald Amundsen, 1903-1906 arasında iki okyanusu birbirine bağlayan geçidin rotasını çıkartarak baştan sona gemiyle geçilebildiğini kanıtladı. Kuzeybatı Geçidi halen ABD’nin eyaleti Alaska ve Kanada gibi ülkelere ulaşmak için büyük önem taşıyor. 66 derece 33 dk. 39 saniye enlemi ise Kuzey Kutup Dairesi olarak tanımlanıyor. Bu dairenin üstünde yer alan Kuzey Buz Denizi ise yıl boyu buzul örtüsüyle denizcilere geçit vermiyor.