Gündem Liselere giriş zorlayacak

Liselere giriş zorlayacak

26.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

MEB, tercih ve yerleştirme kılavuzu ile okulların yüzdelik dilimlerini yayınladı. Tercihler özel okullar için yarın, devlet liseleri için 1 Temmuz’da başlıyor; 12 Temmuz’da da sona erecek. Sonuçlar ise 22 Temmuz’da Öğrencilerin Anadolu, fen liseleri gibi gözde okullara girebilmesi için en az yüzde 12’lik dilimde yer alması gerekiyor. Toplam kontenjan 140 bin, öğrencilerin ancak yüzde 10’u bu okullara girebilecek.

Liselere giriş zorlayacak

Liselere giriş zorlayacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezi ortak sınavlara giren öğrencilerin heyecanla beklediği tercih ve yerleştirme kılavuzu ile sınavla öğrenci alacak okulların yüzdelik dilimlerini açıkladı. Kılavuza göre, tercih başvuruları özel okullar için yarın, devlet liseleri için 1 Temmuz’da başlayacak; 12 Temmuz’da sona erecek. Sonuçlar ise 22 Temmuz’da açıklanacak.

Haberin Devamı

Liselere yerleştirmeler iki türlü olacak. Merkezi Yerleştirme’de, sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci alınacak.

Yerel Yerleştirme, okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilecek. Özel okullar ise öğrencilerin LGS puanını esas alarak, kendi yönetmeliklerine göre kayıt yapacak. Kılavuza göre tercih ve yerleştirmelerde şu esaslar dikkate alınacak:

Önce yerel yerleştirme

- Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından eokul.meb.gov.tr adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilecek. Tercihlerin mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekiyor. Tercih listesinden veli, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak.

Haberin Devamı

- Sınava giren öğrenciler dâhil tüm öğrenciler, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar arasından tercihte bulunmak zorunda. Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacak.

- Özel okullara ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, başka tercihte bulunamayacak.

- Öğrenciler, Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar, Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapabilecekler. Merkezî Sınava girmeyen öğrenciler ise Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapabilecek.

15 tercih hakkı var

- Öğrenciler, Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Yapılan tercihlerde, aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Yerel Yerleştirme tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 5 okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecekler.

Haberin Devamı

- Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar, yeşil renk, öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında’ki okulları; mavi renk, Komşu Kayıt Alanında yer alanlları, kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarındaki okulları belirtiyor.

- Nakiller, 2 dönemde yapılacak. Her dönemde öğrenciler merkezi puanla alan okullar arasından en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Açık lise ihtimali

- Tercihlerinden birine yerleşenlerin nakil döneminde tercih yapma zorunluluğu yok; yerleşemeyenler ise ilk 2 okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercih edebilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

Haberin Devamı

- Nakil döneminde özel ortaöğretim kurumlarına kayıt ve nakil işlemleri de yapılabilecek.

- Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek.

Tercih ve yerleştirme takvimi

Liselere giriş zorlayacak

Liselere giriş zorlayacak

OKUL NOTLARI ÖNEMLİ

- Merkezî sınavla öğrenci alan okullara puan üstünlüğüne göre öğrencilerin tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Puan eşitliğinde sırasıyla; Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, 8., 7. ve 6. sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenci Merkezî Sınav Puanı ile yerleşmişse yerel yerleştirme tercihi dikkate alınmayacak.

- Yerel yerleştirme okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre olacak. Eşitlikte sırasıyla; 8., 7. ve 6. sınıflardaki YBP üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

Okulların yüzdelik dilimi açıklandı

Bu yıl sınava 1 milyon 29 bin 555 öğrenci katıldı. Okulların kontenjanı yaklaşık 140 bin. Mesleki ve teknik okulların 24 bin 180, imam hatip liselerinin 28 bin 230, fen liselerinin 34 bin 590, Anadolu liselerinin 42 bin 100, sosyal bilimler liselerinin 9 bin 420 kontenjanı var. Sınava giren öğrencilerin yaklaşık yüzde 13’ü sınavla alan okullara girebilecek. Anadolu, fen ya da sosyal bilimler liselerinin kontenjanı yaklaşık 86 bin. Bu okullar için öğrencilerin şansı yaklaşık yüzde 8.

Okulların yüzdelik dilimleri de açıklandı. Yandaki tabloda birkaç örnek bulunuyor. Tabloda da görüldüğü gibi gözde okullara girebilmek için öğrencilerin en az yüzde 1’lik dilimde yer almaları gerekiyor. Sınavla alan okullara giremeyenler ikametgâhlarına göre okullara yerleştirilecekler. Ancak burada da öğrencinin tercih ettiği okul türüne düşme şansı çok yüksek değil. Öğrenci örneğin ille de Anadolu lisesine gitmek istiyorum derse ve kendi bölgelerindeki bu okulların kontenjanı yeterli gelmezse istemediği bir okula gitmek zorunda kalabilir. Çünkü öğrencinin kayıt alanından 5 okul tercih etme hakkı var ama aynı okul türünden en fazla 3 okul tercih edilebilecek. Tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrencinin önünde açık lise ya da özel okul seçenekleri kalıyor.

MEB’den adaylara tercih robotu

MEB, LGS tercihi yapacak adayların işlerini kolaylaştırmak için tercih robotu hizmeti vermeye başladı. e-Okul üzerinden kullanımına açılan robotla, öğrenciler, istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke genelinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebilecek. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2018’e ait yüzdelik dilimlerine göre de arama yapılabilecek. Tarama sonunda oluşan listelerde okulların tercih kodu, okul adı, türü, öğretim süresi, öğretim şekli, pansiyon durumu, yabancı dili, kontenjanı, adresi, 2018 yılı en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimlerine ulaşılabiliyor. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ortaöğretim kurumları için hazırlanan tercih rehberinde ise TC kimlik ve okul numaraları ile öğrencinin kayıt bölgesindeki okullar listeleniyor.