Gündem Mafya dizilerinden erkekler şikayetçi

Mafya dizilerinden erkekler şikayetçi

09.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun TBMM’ye gönderdiği rapor, mafya-suç örgütü temalı televizyon dizilerinden en çok “erkeklerin” şikayetçi olduğunu ortaya koydu. Son beş yılda yapılan 21 bin 194 şikayetten 15 bin 681’i (yüzde 73.99) erkeklerden, 5 bin 513’ü (yüzde 26.1) kadınlardan geldi. Böylece erkekler, kadınlardan üç kat daha mafya dizilerinden rahatsız olduğunu RTÜK’e bildirdi.

Mafya dizilerinden erkekler şikayetçi

Milliyet’in ulaştığı bilgilere göre, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak mafya dizilerinden şikâyetçi olan vatandaşlar, bu programların yayından kaldırılmasını veya içeriklerinin engellenmesini istedi. Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, başvuruları işleme alarak konuyu RTÜK’e iletti.

Haberin Devamı

RTÜK, kısa süre önce TBMM’ye gönderdiği, “mafya dizileri raporunda” Mafya-suç örgütü temalı televizyon dizilerinin, medya okuryazarlığı ve algı yönetimi açısından değerlendirildiğini vurguladı. Raporda, “mafya-suç örgütü temalı televizyon dizilerinin, belirli bir saatten sonra, koruyucu sembolle yayımlandığı, küçük yaş grubundaki çocukların bu dizileri izlememesi için ebeveynlerin duyarlı olmasının beklendiği belirtilerek, “Bu farkındalığın oluşması da medya okuryazarlığı ile mümkündür” denildi.

İstanbul lider

Raporda, mafya-suç örgütleri dizilerine ilişkin ilginç istatistikler yer aldı. İstatistikler, eğitim düzeyine göre dağılımda, eğitim seviyesi yüksek olanların mafya dizilerinden daha çok rahatsız olduğunu ortaya koydu. Buna göre, şikayet edenler arasında 9 bin 68’le(yüzde 42.79) üniversite mezunları ilk sırada yer alırken, bunu 4 bin 801’le (yüzde 22.65) lise mezunları ve 2 bin 467 ile (yüzde 11.64) takip etti. Mafya dizilerinden en çok şikayet eden il ise yüzde 26,54’le İstanbul oldu. İstanbul’u, yüzde 8.37 ile Ankara, yüzde 5.83’le Konya, yüzde 4.72 ile İzmir ve yüzde 3.35’le Bursa
takip etti.

Haberin Devamı

Yaş gruplarına göre dağılımında ise, mafya dizilerinden en çok şikayet 4 bin 976 (yüzde 23.48) 26-30 yaş arasındakiler oldu. İkinci sırada yüzde 20,34’le 31-35 yaş grubu, üçüncü sırada da yüzde 15.04’le 21-25 yaş grupları yer aldı. 15 yaş ve altında olanların şikayeti yüzde 7.79 olurken, 61 yaş ve üstü ise yüzde 0.50 ile en az şikayetçi olan grup oldu.

‘Bitsin artık’

Mafya ve suç örgütleri dizilerine ilişkin şikayet başvurularından bazı örnekler şöyle:

Babam bu dizinin hastası küçük kardeşim bu filmden etkileniyor. Bitsin artık bu dizi, bıktık. Yeter, bizi bu ızdıraptan kurtarın. Babam bu dizi yüzünden annemi dövüyor, bizi dövüyor.(Erkek/öğrenci/Hatay/16-20 yaş)

Bir dizi nedeniyle aile içi şiddet yaşıyorum. Eşim kendini Polat Alemdar sanmaya bile başladı, Allah aşkına kaldırın lütfen şiddet içeren dizileri...(Kadın/lise/ev hanımı/Ankara/36-40 yaş)

Şiddet sahneleri var, silaha özendiliyor, yasaları hiçe sayan kendince mahkeme kuruyorlar, kadını tamamen hiç sayıyorlar, çok eşliliği normalleştiriyorlar. (Kadın/üniversite/serbest meslek/İstanbul/31-35 yaş)