Gündem Son dakika... İdlib'de yaşam alanı daralıyor! Mağaralara sığındılar

Son dakika... İdlib'de yaşam alanı daralıyor! Mağaralara sığındılar

25.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rejim güçlerinin İdlib ve çevresine gerçekleştirdiği saldırılardan kaçarak güvenli bir yer arayan siviller, çareyi kendi kazdıkları mağara ve tünellere sığınmakta buldu.

Son dakika... İdlibde yaşam alanı daralıyor Mağaralara sığındılar

Suriye rejiminin sivil yerleşimlerinin yanı sıra çadır kampları da bombalaması nedeniyle kendilerine güvenli yer arayan sivil halk, çareyi yer altına yerleşmekte buldu. Güvenlik nedeniyle yer ismini veremediğimiz bir bölgede mağaraya yerleşen 9 aile, toplam 50 kişiyle 20 metrekarede yaşam mücadelesi veriyor. 

Haberin Devamı

Yılanlar, böcekler var

Serakib’deki bombardımandan kaçıp Kefer Nuran kasabasına yerleşen ve orası da bombalanınca bu tünele sığındıklarını anlatan Eyvaş İbrahim isimli kadın, “Benim 10 çocuğum var. Bombardımandan kaçıp gece geç saatlerde buraya vardık. Başka gidecek yerimiz yok. Biz de bu mağaraya yerleştik. Burada yılanlar ve böcekler var. Ne kadar temizlesek de bitmediler. Biz sadece bir çadır istiyoruz. Burada çok korkuyoruz. Rejim her yeri bombalıyor. Bizim yerimiz tespit edilirse burayı da bombalar” diye konuştu.

Kefer Nuran’dan kaçtıklarını anlatan Sebha isimli Suriyeli de, “4 gün boyunca burayı temizledik. Bombardımandan kaçtık geldik. Ama geceleri yılanlardan korktuğumuz için uyumuyoruz. Çocuklarımızın hepsi hastalandı. İlaç yok, tedavi edemiyoruz. Barış olsun, huzur olsun, evimize köyümüze dönmek istiyoruz. En kötü evde yaşamak bile, göçmen olmaktan iyidir. Evimizin yıkıldığını biliyoruz ama böyle yaşamaktansa, her şeye rağmen yine de orada yaşamayı tercih ederiz” dedi.

Haberin Devamı

Kefer Nuran bombardımanından kaçıp gelen Abu Muhammed de, “Burada yaşamak çok zor. Hayvan bile bu mağarada yaşamaz. Çocuklarımızın hepsi hastalandı. Yüzlerinde yaralar, hastalıklar çıktı. Biz sağlık ekiplerinin gelip tedavi etmelerini istiyoruz. Uçaklar tepemize bomba yağdırıyordu. Allah onlardan asla razı olmasın. Kefer Nuran’da çok insan öldü” ifadelerini kulandı.

Son dakika... İdlibde yaşam alanı daralıyor Mağaralara sığındılar

AKAR, İNGİLİZ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, başta İdlib olmak üzere savunma, güvenlik ve savunma sanayii konularında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

‘GÖÇÜN SEBEBİ ESAD VE DESTEKÇİLERİ’

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sınırımızdaki yüz binlerce çadırın ve Avrupa’ya kadar uzanması muhtemel göçün en önemli sebebi acımasız Esad rejimi ve destekçileridir. İdlib’de yüz binlerce masum insan, rejimin zulmü ve ateşi altında eza ve cefaya maruz kalmaktadır” denildi.

Son dakika... İdlibde yaşam alanı daralıyor Mağaralara sığındılar

BEDENLERİ KÜÇÜK İZLERİ BÜYÜK

Rejimin saldırılarında doğrudan hedef haline gelen siviller, savaşın izlerini vücutlarında taşıyor. Rejim askerlerinin Şillak’a yaptığı saldırıda yaralanan 4 yaşındaki Meryem ile 5 yaşındaki Limes adlı çocukların vücutlarındaki yanık ve şarapnel izleri trajedinin boyutlarını gösteriyor.

Haberin Devamı

MUHALİFLER NEYRAB’I ALDI

İdlib’in stratejik önemdeki Serakib ilçesine açılan Neyrab köyü, rejim güçleriyle şiddetli çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçti. Muhalifler, dün öğlen saatlerinde başlattıkları operasyonla, rejim ordusuna ve İran destekli gruplarla birlikte Rus savaş uçaklarının yoğun hava saldırılarına rağmen Neyrab köyünü aldı. Akşam saatlerine kadar süren çatışmalarda rejim güçlerinin çok sayıda kayıp verdiği belirtildi. - AA

YENİ GÖRÜŞME HAZIRLIĞI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Türkiye’nin, İdlib’le ilgili yeni bir dizi görüşme hazırlığında olduğunu, Ankara ile görüşmelerin İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinin işleyişiyle ilgili sorunları netliğe kavuşturmasını umduklarını ifade etti. Lavrov, “Hazırlandığımız yeni görüşmelerde söz konusu bölgenin gerçekten gerilimi azaltma bölgesi olmasını ve bu bölgede teröristlerin hüküm sürmemesini nasıl sağlayacağımız konusunda anlaşmaya varmayı umuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Basın toplantısında konuşan Lavrov, İdlib’deki teröristlere saldırılmasının beklenmedik hiçbir tarafı olmadığını savunurken, “Rusya ve Türkiye liderleri arasında varılan anlaşmalarda kimse, teröristlerin harekete geçmesi durumunda karşı saldırı yapılmayacağı konusunda söz vermedi. Bu nedenle burada beklenmedik bir şey yok” dedi. Lavrov, “Teröristleri haklı çıkarmaya yönelik her türlü girişimle mücadele edeceğiz” ifadesini kullandı.

BM: İDLİB KAN GÖLÜNE DÖNER

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, İdlib’de yaşanan insani krize ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Esad rejimi ve destekçilerinin saldırını sürdürdüğü İdlib’in savaş alanına dönüştüğünü belirten Cutts, “İdlib’de 3 milyondan fazla sivil savaş alanında kapana kısıldı. Kuşkusuz ki bu bölgede gerçek bir kan gölü, gerçek bir sivil katliamı göreceğiz” dedi. - CENEVRE AA