Gündem Maltepe’ye Münih eli değecek!

Maltepe’ye Münih eli değecek!

03.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

32 yıl önce Tunceli’de yolları kesişen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Münih’te 23 yıl belediye başkanlığı yapmış Christian Ude, Maltepe için artık birlikte çalışacak. Kılıç ve Ude ile konuştuk

Maltepe’ye Münih  eli değecek

Almanya’nın en büyük üçüncü kenti Münih’te 23 yıl belediye başkanlığı yapan Christian Ude, Maltepe Belediyesi’nin fahri danışmanı oldu. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’la yolları 32 yıl önce Tunceli’de, Kılıç henüz küçük bir çocukken kesişen Ude’nin ilk teşhisi; boş olan her yere ağaç dikilmesi gerektiği.
Ali Kılıç ve Christian Ude, Maltepe için birlikte çalışacak. Almanya’da 6 yıl Belediyeler Birliği’nin başkanlığını yapan Ude, yerel yöneticilik konusundaki uzmanlığını Kılıç’la paylaşacak. Yolları 32 yıl önce kesişen ikili tanışma öykülerini ve Maltepe’ye dair projelerini Milliyet’le de paylaştı.

Haberin Devamı

Nasıl tanıştınız?

Christian Ude: 1971 kışında üç kişi, kurt avlamak için Tunceli’ye gittik ve Munzur Dağı’nın eteklerine çıktık. O seyahatte kurt avlayamadık ama bir köyde yıllar boyu dostluk kuracağımız bir aileyle tanıştık. O dağın eteklerinde yaşayan, çok çocuklu Kılıç ailesinin kapısını çaldık ve onlar da büyük bir misafirperverlikle bizi evlerine davet etti. O zaman küçük, sarışın bir çocuk olan Ali’yle de böylece tanışmış olduk. Ordaki sohbetimizde ailenin erkeklerin bir kısmının Münih’te işçi olarak çalıştığını öğrendik. Ve böylece aramızda sıcak bir temas başladı. 40 yıl önce başlayan dostluk hiç kopmadı. Her yıl biraz daha perçinlendi ve bir aile dostluğuna dönüştü.

Kılıç’la yollarınız nasıl yeniden kesişti?

Ude: Kılıç ailesinin Münih’te yaşayan büyüklerinden Kamer Kılıç (Ali kılıç’ın amcası) her yıl Noel tatilinde hediyelerle evime gelir, bizimle Noel’i kutlar. Ali’nin babası Hasan Kılıç’ın da orada çalışırken avukatlığını yaptım. Ali de 1980’de Münih’e geldi, o zamanlar öğrenciydi. Ben de o sırada Münih Belediye Başkanı oldum.
Ali de Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanı oldu ve ortak çalışmalar yaptık.
Ali Kılıç: Ben daha sonra Münih’te gazetecilik yapmaya başladım, Ude de belediye başanı olduğu için gazeteci-belediye başkanı ilişkimiz de oldu.

Haberin Devamı

Ali Kılıç size danışmanlık teklifiyle geldiğinde ne düşündünüz?

Ude: Daha önce Şişli eski belediye başkanı Mustafa Sarıgül’le de çalışmalarımız oldu. Bu süreçte Şişli ve İstanbul sayesinde çok şey öğrendim. Şişli’de bir sinagog, bir cemevi ve bir Ortodoks kilisesinin olduğunu öğrendim.
Münih’te bir cami projemiz gündeme geldiğinde, oradaki vatandaşlara Şişli’yi örnek gösterdim, önyargıları giderdim.
Kılıç: Christian benim için bir rol model, çünkü yerel bir siyasetçinin nasıl insana yakın olabileceği, dokunabileceğinin bir örneği... Avukat, aktivist, kabere sanatçısı. Tiyatroda sahneye çıkıyor, akşamları insanlarla bira içiyor...
Yaşam profiline baktığımda benim Türkyie’de özlem duyduğum bir siyasetçi. Mesela kendine ait bir evi yok. Eşinin bir evi var ve orada yaşıyorlar. Hala bisikletle işe gidip geliyor ya da toplu taşımayı kullanıyor.

Haberin Devamı

İlçede nasıl daha çevreci bir yaşam oluşturulabilir?

Ude: Esasında bir ağaçlandırma gerçekleşmeli. Çünkü burada çok ciddi bir bina yapımı var.
Çok sayıda konut var fakat yeşil alan çok az. Artık burada büyük parklar yapmak yerine en azından küçük alanlarda ağaç dikimine gidilmeli ve ağaç sevgisi aşılanmalı.

‘Sürgün’ olmamalı!

Maltepe’deki kentsel dönüşüm nasıl gerçekleştirilebilir?

Ude: Ben kentsel dönüşümü orada yaşayanların yine yaşamaya devam edebilecekleri yerinde dönüşüm olarak yorumluyorum. Biz bunu Münih’te uyguladık. Buradaki temel anlayış, orada yaşanların asla oradan ‘sürgün edilmemesi’ ya da ‘sürgüne mecbur edilmemesi‘. Fakat aynı zamanda burada yaşamak isteyen daha üst gelirli kişilerin de burada yaşaması. Çünkü birbirimize ihtiyacımız var. Bizim de temel anlayışımız bu olacak. Biz birlikte yaşayacağız çünkü birbirimize ihtiyacımız var.