Gündem Mavi Vatan’la tüm dünyaya mesaj

Mavi Vatan’la tüm dünyaya mesaj

10.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı Mavi Vatan 2019’la, tüm dünyaya Türk donanmasının Doğu Akdeniz’in ayrılmaz bir parçası olduğu ilan edildi

Mavi Vatan’la tüm dünyaya mesaj

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı olan Mavi Vatan 2019 Tatbikatı’nda, SAT komandolarının petrol platformlarına yönelik operasyonları detaylarda kaldı. Tatbikatın isim babası emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arayan platformlara yönelik senaryoların Türkiye’nin bölgede devamlı bulunacağı mesajını içerdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Küresel güçlerin enerji aradığı Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Mavi Vatan 2019 tatbikatı Karadeniz, Ege ve Akdeniz’deki 462 bin kilometrelik alanda gerçek cephaneli atışların yanı sıra, MİLGEM projesi ürünü TCG Heybeliada, TCG Büyükada ve TCG Burgazada korvetleri ile milli insansız hava araçlarının boy göstermesi dikkat çekti.

Önemli ayrıntı

Ereğli, İstanbul, Gölcük, Erdek, Çanakkale, Foça, Aksaz ve İskenderun’dan çıkan gemiler 3 denizde birden bulunurken tatbikatta önemli bir ayrıntı da vardı. Türk Deniz Kuvvetleri’nin en gözde operasyonel birliği SAT timlerinin petrol platformlarına yönelik eğitimleri dikkat çekti.

Mavi Vatan tanımlamasını ilk kez 2006 yılında kullanan ve donanmanın güç gösterisinin isim babası emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, tatbikatı Milliyet’e değerlendirdi. Gürdeniz, “Doğu Akdeniz, Türkiye’nin 21. Yüzyıl jeopolitiğinin ağırlık ve endişe merkezidir. Doğu Akdeniz’in öne çıkmasının ilk sebebi, deniz tabanında ispatlanmış doğalgaz, petrol ve nadir metal kaynaklarının varlığı. Deniz yetki alanımızdan 100 bin kilometrekare, Yunanistan ve GKRY için çalınmaya çalışılıyor. Ayrıca, soğuk savaş sonrası denize çıkışı olan sözde bir Kürt devletinin kurulma hedefi Doğu Akdeniz’i öne çıkartıyor. Bu sözde devletin küresel deniz taşımacılığına ev sahipliği yapan bir limana sahip olması stratejik dengeleri alt üst eder. Böyle bir sözde devlet hem Rusya’yı güneyden kuşatacak hem de Çin’in Bir Kuşak Bir Yol rotalarına müdahale edebilecek jeopolitik konumda olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Mavi Vatan’la tüm dünyaya mesaj

Gürdeniz şunları anlattı: “Mavi Vatan tatbikatı özellikle Akdeniz çanağında büyük yankı uyandırdı. Atışlı tatbikat gününde Amerikan Exxon Mobil firması 10 numaralı sahada çok büyük bir rezervin keşfedildiğini ortaya attı. Bu doğru değil. Ekonomik olmayan bir rezervin apar topar ilanı tatbikatın yarattığı etkiyi kanıtlıyor.

GKRY’nin rezervin KKTC ile paylaşılacağını duyurması da tatbikatın etkisi. Tatbikatın icrası, kontrolü ve senaryosu net mesajları içeriyor. Yani psikolojik boyutu çok önemli. Tatbikatın basına açık olması, serbest oyun şeklinde kara birlikleri ile beraber icra edilmesi ve 165 kişilik karargah tarafından yönetilmesi dikkat çekti. Türk mühendislik ürünü MİLGEM, UMTAS ve Cirit ile ANKA ve Bayraktar İHA’ların kullanımı tatbikata ayrı boyut kattı.”

Haberin Devamı

Mavi Vatan’la tüm dünyaya mesaj