Gündem Meclis tatile girdi tasarı ‘kadük’ oldu

Meclis tatile girdi tasarı ‘kadük’ oldu

24.12.2010 - 00:33 | Son Güncellenme:

Ermeni diasporasının yoğun baskısı altında kalan Pelosi, “soykırım” tasarısını Genel Kurul’a getirmeden Meclis’in görev süresini sona erdirme yolunu seçti. Böylece tasarı da rafa kaldırılmış oldu

Meclis tatile girdi tasarı ‘kadük’ oldu

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına destek veren tasarıyı Meclis gündemine getirmeyi başaramadı. Pelosi, geçen cuma gününden bu yana gündeme gelip gelmeyeceği tartışılan tasarıyı Genel Kurula getirebilmek için gerekli olan çoğunluğu bulamadı.
ABD Başkanı Barack Obama’ya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesaj, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mektup göndermesi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı telefonla aramasının yanı sıra Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin ilk dakikalardan itibaren tüm imkânlarını seferber etmesi, tasarının gündeme gelmemesinde etkili oldu. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), Turkish Coalition of America (TCA) ve Turcic American Alliance’ın (TAA) Türk toplumunu ve Türk dostu Amerikalıları kısa sürede harekete geçirerek, Kongre üyelerinin aranmasını sağlaması, Meclis üzerinde önemli baskı oluşturdu.
Pelosi, oturumun bitmesine dakikalar kala, Genel Kurul salonundan ayrılırken AA muhabirinin sorusu üzerine, o ana kadar sadece Kongre kaynaklarınca dile getirilen, tasarının gündeme gelmeyeceği hususunu doğruladı. Meclisin oturumunu kapatıp tatile girmesiyle birlikte tasarı da “kadük” hale geldi.

Haberin Devamı

Sağduyu bir kez daha hâkim oldu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle dedi: “ABD Kongresi’nde Türkiye-Amerika ilişkilerine ve Türk-Ermeni ilişkilerine, Kafkasya’daki dengelere darbe vurabilecek bir gelişmenin olmamasından memnuniyet duyuyoruz. Bu yöndeki çabaları dolayısıyla Amerikan yönetimine, Sayın Obama’ya, Sayın Clinton’a ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz. Gerçekten dün sağduyu bir kez daha hâkim olmuştur. Ama bu tecrübe de göstermiştir ki tarihi olayların siyasi makamlarca değerlendirilmesi ilkesel olarak yanlış bir tutumdur. Türkiye ile Ermenistan arasında, Türklerle Ermeniler arasında tarihi bir uzlaşma sağlanması için de bütün çalışmalara hazırız. Ama bu tarihi olayların ülkemize dönük bir şantaj aracı gibi kullanılması, Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde bir demoklesin kılıcı gibi sallanıyor olması kabul edilebilir bir durum değildir.”

Haberin Devamı

Gül: İlişkilerin esir alınması önlenmiş oldu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına destek veren tasarının ABD Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmemesine ilişkin, “Başta Başkan Obama olmak üzere, Dışişleri Bakanı Bayan Clinton, dolayısıyla yönetim ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Kendilerini bu bakımdan takdir ediyoruz. Çünkü Türk-Amerikan ilişkilerinin tamamen ilgisiz bir konuyla esir alınmasını önlemiş oldular” dedi. Gül, tasarıya ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti: “Türkiye-Amerikan ilişkilerine Başkan Obama’nın da bizim de ne kadar önem verdiğimiz gayet açıktır, ortadadır. Sadece ikili değil çok taraflı birçok konuda, bölge konularında, dünyayı ilgilendiren önemli konularda ne kadar yakın işbirliği içinde olduğumuz ortadayken, böyle bir konu tamamen her şeyi esir alırdı.”
İSTANBUL Milliyet

CHP liderinden mektup
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Obama’ya mektup yazarak 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanınmasının Türkiye’nin, ABD ve Ermenistan’la ilişkilerine zarar vereceğini belirtti. Kılıçdaroğlu şöyle dedi: “Türk halkının iyi niyetini sürdürmesini istiyorsanız Sayın Başkan, hareket etme zamanıdır. Bu kilit ilişkiye zarar verilmesini önlemek amacıyla uygun göreceğiniz adımları acilen atmanızı istiyorum.”
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Tan: Doğru bir karar
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Temsilciler Meclisi’nin gündeme almadığı Ermeni tasarısıyla ilgili olarak bir teşekkür mektubu yayımladı. Temsilciler Meclisi’ni “ayrıştırıcı ve zarar verici tartışmayı önlediği için” takdir ettiğini belirten Tan, Temsilciler Meclisi’nin, “yanlış ve kanıtlanmamış suçlar içeren bu temelsiz tasarıyı gündeme almayarak, oldukça tartışmalı bir konuda doğru bir karar verdiğini” kaydetti.
AA

TADF: Adalet yerini buldu
Merkezi New York’ta bulunan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe, Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi gündemine gelmemesiyle ilgili olarak, ‘adaletin yerini bulduğunu’ bildirdi. Boztepe “Tarihi politikacılar yazamayacak. Nefret politikasına dayalı emelleriyle para kazanan Ermeni Diasporası bir kez daha gereken cevabı aldı” dedi.
NEW YORK AA