Gündem Son dakika... Yoğun kar radara girdi! İki gün sürecek

Son dakika... Yoğun kar radara girdi! İki gün sürecek

22.01.2022 - 12:22 | Son Güncellenme:

İstanbul'a beklenen kar yağışı dün akşam itibarıyla etkili olmaya başladı. Beyaza bürünen kentte trafik durma noktasına gelirken, vatandaşlar da zor anlar yaşadı. THY, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki 49 uçuşunu iptal etti. Bugün ise Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Batı Karadeniz ile Samsun, Çorum ve Amasya çevrelerinde kuvvetli ve yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, tipi şeklinde kar yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Öte yandan CNN Türk meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "İç bölgelerde buzlanma ve don olayı var. Sıcaklık biraz daha düşecek. İstanbul'da -2'nin altını görebilir. Don ve buzlanma ulaşımda önemli bir hale getirebilir. Bu akşam İstanbul'un her semtine kar yağar. Bu gece yağmayan yerlere de kar yağacak." dedi.

Son dakika... Yoğun kar radara girdi İki gün sürecek

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından, İzlanda alçak basınç sisteminin etkisi altına giren İstanbul'da beklenen yoğun kar yağışı dün akşam itibarıyla başladı.  İstanbul’da kar yağışı bugün de aralıklarla etkisini sürdürüyor. Herhangi bir olumsuzluğa karşı karla mücadele araçları yollarda hazır bekletiliyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Anadolu'nun batısı ile Giresun, Kilis, Gaziantep ve Adıyaman çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Ege ve Akdeniz kıyılarında yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi, Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Batı Karadeniz ile Samsun, Çorum ve Amasya çevrelerinde kuvvetli ve yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don görüleceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

HAVA SICAKLIĞI: Ülkemizin batı bölgeleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde mevsim normallerinin 4-6 derece altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında olacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Marmara ve Batı Karadeniz'de kuzeyli, Ege ve İç Anadolu'nun kuzey ve batısında önceleri güneyli, zamanla kuzeyli, diğer yerlerde güneyli yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun batısında güneyli yönlerden kuvvetli, yer yer fırtına ve kısa süreli kuvvetli fırtına (40-100 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ VE YOĞUN KAR UYARISI: Yağışların; Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Batı Karadeniz ile Samsun, Çorum ve Amasya çevrelerinde kuvvetli ve yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, tipi şeklinde kar yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI: Rüzgarın; Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun batısında güneyli yönlerden kuvvetli, yer yer fırtına ve kuvvetli fırtına (40-100 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi ile çatı uçması gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

ZİRAİ DON UYARISI: Tarımsal faaliyetlerin devam ettiği Ege ve Akdeniz Bölgelerinin kıyılarında ve iç kesimlerinde orta kuvvette, yükseklerinde kuvvetli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise orta ve yer yer kuvvetli zirai don olayı beklendiğinden çiftçilerimizin ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI: Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

Son dakika... Yoğun kar radara girdi İki gün sürecek

İSTANBUL'UN HER SEMTİNE KAR YAĞACAK

CNN Türk meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "İç bölgelerde buzlanma ve don olayı var. Sıcaklık biraz daha düşecek. İstanbul'da -2'nin altını görebilir. Don ve buzlanma ulaşımda önemli bir hale getirebilir. Bu akşam İstanbul'un her semtine kar yağar. Bu gece yağmayan yerlere de kar yağacak." dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Şen, "Öğlen saatlerinde azalacak olan kar akşam saatlerinden itibaren, tekrar yoğunlaşacak. Akşam yağacak kar daha kuvvetli görünüyor. Yağışlar çarşamba gününe kadar devam edecek. İç Anadolu ve doğu Anadolu’da kar yağışı diğer bölgelere kadar etkili olmayacak" dedi.

ANKARA’DA KUVVETLİ KAR

Bugün öğlen başlayacak olan kar, yarın öğlene kadar çok şiddetli kar görünüyor.  Denizli, Kütahya, Bilecik, Sinop, Bolu, Eskişehir’de de şiddetli kar görünüyor.

RADARA YANSIDI

Öte yandan son radar görüntüsüne göre İstanbul'da hafif kar yağışları devam ediyor. Beykoz, Sarıyer, Şile gibi kuzey ilçelerde bir tık daha etkili kar var. Bu gece saatlerinde soğumanın da artmasıyla Karadeniz'de etkili yağış kütlelerinin oluşmasını ve şehre giriş yapmasını bekliyoruz

THY'DEN UÇUŞ İPTALİ

Anadolu Yakası da etkili olan yağışla birlikte beyaza büründü. Maltepe’de sokak aralarında ilerlemek isteyen sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı sürücüler yolda kayarken, bazıları da araçlarıyla zikzak çizerek ilerlemeye çalıştı. Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, İstanbul'da etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı uçuşların tedbir amaçlı iptal edildiğini duyurdu. THY'nin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan bugün için planlanan 49 uçuşu da iptal edildi.

Haberin Devamı

AFAD, YENİ SOĞUK HAVA DALGASINA KARŞI UYARDI

Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın

Türkiye, pazartesi gününden itibaren Karadeniz üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), soğuk ve yağışlı havanın tüm yurtta kuvvetli, yer yer yoğun kar şeklinde yağışlara neden olacağı tahminine işaret ederek, vatandaşlara, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları önerisinde bulundu. AFAD’dan yapılan açıklamada, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu’da perşembe gününe kadar zirai don tehlikesi bulunduğu da ifade edilerek, “Doğu kesimlerimizde kar örtüsü bulunan yüksek ve dik kesimlerde bu hafta beklenen kuvvetli ve yoğun kar yağışları ile birlikte çığ tehlikesi söz konusudur. Aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don için vatandaşlarımızın ve yetkililerin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmesi önem taşımaktadır” denildi.

SARI VE TURUNCU KODLU UYARI YAPILAN İLLER

SARI KODLU UYARI

Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Kütahya, Eskişehir, Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Muğla, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Kayseri, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize

TURUNCU KODLU UYARI

İzmir, Aydın, Antalya, Karaman, Konya, Ankara, Kırıkkale, Düzce, Bolu, Çankırı, Çorum, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak

SOYLU: TEYAKKUZDAYIZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı valilikler, il özel idareleri, AFAD, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER), 112 Acil Çağrı Merkezleri ile emniyet ve jandarma birimlerinin, Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde 24 saat esasına göre teyakkuz haline geçirildiğini açıkladı.

BALKANLAR KARI TRAKYA’DA

Balkanlar’dan beklenen kar Trakya’dan giriş yaptı. Kar yağışı Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da kısa sürede etkili olurken, üç il beyaza büründü. Hava sıcaklığının üç derece olduğu Edirne’de Bulgaristan sınırına yakın yüksek kesimlerde kar yağışı etkili olurken, Kırklareli’nin Demirköy ve Kofçaz ilçeleri de beyaza büründü. Zaman zaman tipi ile etkili olan yağış nedeniyle Kofçaz’da bazı araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde ise dolu ve yağmurun ardından başlayan kar yağışını özellikle çiftçiler sevinçle karşıladı.

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU HARİTASI

Son dakika... Yoğun kar radara girdi İki gün sürecek