Gündem Melatonin için bunları yapın

Melatonin için bunları yapın

19.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüse karşı savaşımda kilit role sahip olduğu anlaşılan melatonin hormonunu artırmak için tavsiyelerde bulunan Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Uyku Uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, yatmadan 3-4 saat önce televizyon ve tablete son verilmesi gerektiğini söyledi.

Melatonin için bunları yapın

Kırışoğu, daha çok melatonin şu 5 reçeteyi önerdi;

23.00-05.00 arası uyuyun: “Melatonin hormonunun etkisinden maksimum düzeyde yararlanmak için 23.00-05.00 saatleri arasında uykuda olmaya özen gösterin.

Gece lambası kullanmayın: Melatonin düzeyini artırmak için karanlıkta uyumanız çok önemli. Gece lambası kullanmayın.

Yatmadan 3-4 saat önce mavi ışıkları kapatın: Hava karardığında abartılı parlak ışığa maruz kalmayın. Yatmadan 3-4 saat öncesinde mavi ışık kaynağı olan televizyon, tablet ve akıllı telefonların ışığından kaçının.

Kahve, alkol, sigara: Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, kahve, sigara ve alkol üçlüsünden kaçının. Uykuya dalmada sorun yaşıyorsanız kafein içeren kahve gibi içecekleri saat 14.00’ten sonra tüketmemelisiniz.

Melatonin içeren besinler tüketin: Melatonin içeren vişne, nar, yumurta, süt ürünleri, somon ve sardalya balığı, Antep veya Siirt fıstığı, badem, ceviz, kaju, ay çekirdeği, muz ve beyaz pirinç gibi melatoninden zengin besinleri sofranızda bulundurun.