Gündem Metrobüs durakları yenilenecek

Metrobüs durakları yenilenecek

21.04.2008 - 17:59 | Son Güncellenme:

İstanbul'da belediye metrobüs ağını genişletmek, duraklarını yenilemek için atağa kalkıyor. İşte planlar

Metrobüs durakları yenilenecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüslere erişim sağlayan üst geçitlerin yerine yürüyen merdiven koyacaklarını bildirdi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Halk Ekmek A.Ş'nin hizmetlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantının ardından basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Avcılar ile Topkapı arasında hizmet veren ve günde 224 bin yolcunun taşındığı metrobüsü okulların açılması üzerine acele hizmete aldıklarını belirten Topbaş, yolcu talebinin beklenenin çok üzerinde olması nedeniyle mevcut üst geçitlerin talebi karşılamadığını söyledi.

Bu üst geçitlerin sökülerek yerine özürlülerin de kullanımına uygun yürüyen merdivenler koyacaklarını belirten Topbaş, bunun için firmalardan teklif aldıklarını bildirdi. Topbaş, ''Yürüyen merdiveni kent yaşamına sokmak istiyoruz. İlk uygulamasını da Sirkeci'de yapacağız'' dedi.

Mevcut üst geçitlerin de köylerde ve İstanbul'da ihtiyaç duyulan Kemerburgaz, Celaliye gibi yerleşim yerlerinde kullanılacağını belirten Topbaş, metrobüsün ikinci aşamasını oluşturan Topkapı-Mecidiyeköy arasını da yıl sonuna kadar hizmete sokmayı amaçladıklarını kaydetti.

İGDAŞ VE İDO'YA TALEP ÇOK

Topbaş, özelleştirilmelerle ilgili soru üzerine de satıştan ciddi rakamlar elde edebilmek için her birinin güçlü bir şirket olarak ortaya çıkması gerektiğini, bu nedenle de özel sektör mantığı ile çalışmalarına fırsat verdiklerini söyledi.

Şu anda ellerindeki en güçlü kuruluşların başında İGDAŞ VE İDO'nun geldiğini ve Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlerin ardından bu iki şirketi de satışa çıkaracaklarını belirten Topbaş, elde edilecek gelirle de 150 kilometrelik raylı sistem yapmayı planladıklarını kaydetti. Topbaş, İSKİ ilgili de talep bulunduğunu, ancak bu konuda bir düşüncelerinin olmadığını belirtti.

İGDAŞ ve İDO'ya yoğun talep olduğunu kaydeden Topbaş, ''Değişik ülkelerden talep geliyor. Özellikle satış haberlerinden sonra bu ilgi daha çok arttı. İGDAŞ 2007'de 65 milyon, İDO'da 45 milyon YTL kar etti. İGDAŞ yüzde 95 oranında yatırımlarını tamamladı. Sürekli de müşterisi artan karlı şirketler'' dedi.

Topbaş, metro yatırımları için 7,5-8 milyar dolara gereksinimleri olduğunu, bu şirketlerin satışından daha büyük gelir beklediklerini söyledi.

Kadir Topbaş, Ümraniye, Kartal ve Ayazağa hatları için 1 milyar 570 milyon Avro kaynak bulduklarını, bunların dışında belirlenen ve 2023 yılında bitirilmesi hedeflenen 7 hattı önümüzdeki dönem içinde hizmete sokmayı planladıklarını kaydetti.

''ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM METRO YILI OLACAK''

Topbaş, seçimin ardından 5-6 yıl içinde Sarıyer'den Silivri'ye, Beykoz'a metro ile gidilebileceğini belirterek, ''Önümüzdeki dönem metro yılı olacak'' dedi.

Haliç Tersanesi'nin ihale ile İDO'nun kullanımına verildiğini, tersanelerdeki yoğunluk nedeniyle burada İDO gemilerinin kızaklandığını belirten Topbaş, ''Ancak Denizcilik Müsteşarlığı ile birlikte burayı müze yapacağız'' dedi.

Topbaş, özelleştirme yapıldığı zaman müzenin ve tersanenin bunun dışında tutulabileceğini, bunun değerlendirmesini daha sonra yapacaklarını söyledi.

Ulaşım hizmetlerinin tümüyle özelleştirme veya yap-işlet modeliyle neden verilmediği yönündeki bir soruyu da Topbaş, şöyle yanıtladı:

''Göreve geldiğimiz ilk yıllarda görüşme yaptığımız şirketlere ulaşımla ilgili mevcut raylı sistemlerin tamamını yap-işlet olarak vermeye hazır olduğumuzu hep söyledik.

Biz mevcut ulaşım sistemlerimizi, İstiklal Caddesi'ndeki tramvay dahil, şu an inşaatı yapılanlar dahil masaya koymaya hazırız. Maalesef ciddi yanıt alamadık. Çünkü metro yatırımları çok büyük yatırımlar. Geri dönüşleri çok uzun yıllar sürüyor. Gelen birkaç firma bizden yolculuk konusunda garantiler istedi. Öyle rakamlar koydular ki o paralar bile neredeyse metroyu yapacak kadardı. Metro gibi ağır maliyetli yatırımları bir çok ülkede hükümetler yapmıştır. Biz kendi kaynaklarımızla yapmaya çalışıyoruz.''