Gündem Milliyet, TBMM'nin '2018-2022 Stratejik Planı'nı açıklıyor... Siber saldırı riski var

Milliyet, TBMM'nin '2018-2022 Stratejik Planı'nı açıklıyor... Siber saldırı riski var

30.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi 2023’e taşıyacak 2018-2022 Stratejik Planı’nda TBMM’nin güçlü yönleri, “Hızlı karar alabilme yeteneğine sahip olması, bilgi, donanımı ve güçlü kurumsal hafıza” olarak anlatıldı. Meclis’e karşı tehditler ise “Siber saldırılara maruz kalma riski” şeklinde sıralandı

Milliyet, TBMMnin 2018-2022 Stratejik Planını açıklıyor... Siber saldırı riski var

Milliyet, Türkiye’yi 2023’e taşıyacak olan ve bugüne kadar açıklanmayan 2018-2022 Stratejik Planı’na ulaştı. Planda, hem vatandaşın hem çalışanın TBMM’den memnuniyetinin arttığı tespiti yapıldı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım, stratejik plan için, “2023’ün temeli olacak” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

TBMM’nin bugüne kadar açıklanmayan 2018-2022 Stratejik Planın sunuşunu Meclis Başkanı Binali Yıldırım yazdı. Mevzuat değişikliğinin zorunluluğuna dikkati çeken Yıldırım, yapılan mevzuat çalışmalarının Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmasının temelini oluşturacağını kaydetti.

Yıldırım, “Planla TBMM’nin bilgi, lojistik ve teknik altyapı ihtiyacını karşılayan bir idari teşkilat hedeflenmekte, TBMM’nin çalışmalarını daha etkin biçimde destekleyen ve demokrasinin gelişimine katkı sağlayan bir anlayış ortaya koyulmaktadır” dedi.

TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise, kamu yönetiminde zaman ve kaynak israfının önüne geçilmesi gerekliliğine dikkat çekerek, “Bu yaklaşım kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasının araçlarından biri olmanın yanı sıra kamu idarelerinde yeniden yapılanmanın, kamu hizmetlerinin geliştirilmesinin ve kalitesinin artırılmasının da en önemli unsuru olmuştur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

6 BİN 510 ÇALIŞAN

42 sayfalık Stratejik Plan’da, iç ve dış paydaş analiz ve anketlerine yer verildi. Dış paydaş anketinde vatandaşın Meclis’in faaliyetlerinden memnuniyetinin arttığı vurgusu yapılırken, “Dış paydaşların yasama sürecinde katılım düzeyi sunulan hizmetlerden faydalanma oranı arttıkça, genel memnuniyet oranının da arttığı görülmüştür” değerlendirmesi yapıldı. Paydaş anketi için de, “Genel memnuniyet oranı bir önceki iç paydaş anketine göre yüzde 7,1 oranında artarken, kariyer olanakları kriterinde memnuniyet oranının yüzde 24,8 ile en yüksek artış orarına sahip olduğu görülmüştür” denildi.
Plandaki verilere göre; TBMM’de, 2 bin 184’ü kadrolu, bin 368’i işçi, bin 344’ü sözleşmeli, 18 geçici, 495 milletvekili danışmanı, 466 ikinci danışman ve 490 ilave, yardımcı personel olmak üzere toplam 6 bin 510 kişi çalışıyor. Ayrıca, siyasi parti grup başkanlıklarında 26 grup danışmanı, 115 büro görevlisi, iki divan personeli ve iki komisyon personeli görev yapıyor.

Meclis personelinin cinsiyetlere göre oransal dağılımına bakıldığında ise, yüzde 31’inin kadın (2 bin 26 personel); yüzde 69’unun da erkek (4 bin 522 personel) olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Planda, Meclis’te çalışanların eğitim durumu; 577 ilkokul, 546 ortaokul, bin 787 lise, 766 ön lisans, 2 bin 374 lisans, 415 yüksek lisans, 41 doktora, dört doçent seviyesi olarak belirlendi. Buna göre, personelin yüzde 36’sı lisans, yüzde 27’si lise, yüzde 12’si ise ön lisans mezunu.

SİYASİ ETKİYE AÇIK

Planda, TBMM’nin, “Güçlü ve Zayıf Yönler ile Fırsatlar ve Tehditler” analizi yapıldı. Analizde TBMM’nin güçlü yönleri; “Politik karar alma süreçlerine yakın olmanın kazandırdığı hızlı karar alabilme yeteneğine sahip olması. Parlamentoyu destekleme alanındaki deneyim, bilgi, donanımı ve güçlü kurumsal hafıza” olarak anlatıldı. Meclis’in zayıf yönleri ise, “insan kaynakları politikalarındaki sürekliliğin arzu edilen düzeyde sağlanamaması. Milletvekili personelinin değişim oranının yüksek olması nedeniyle Kuruma intibakının yetersiz olması. Bu kesimde kurumsal kültür ve aidiyet duygusunun yeterince güçlü olmaması” şeklinde sıralandı.

Haberin Devamı

Meclis’e yönelik tehditler ise, “İdari teşkilatın konumunun siyasi etkiye açık olması. Külliye içinde insan yoğunluğunun fazla olması. Siber saldırılara maruz kalma riski” sözleriyle ifade edildi.

10 TEMEL DEĞER

“Geleceğe Bakış” başlığı altında Meclis’in misyon ve vizyonu anlatılırken, 10 temel değere vurgu yapıldı. Bunlar, “Tarafsızlık ve Güvenilirlik, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik, Bilgi ve Deneyim Odaklılık, Çözüm ve Sonuç Odaklılık, Kurumsal Saygınlık, Toplumsal Sorumluluk, Katılımcılık, Gelişime ve Yeniliğe Açıklık, Kurumlar Arası İşbirliğini Önemsemek, Erişilebilirlik” olarak sıralandı.