Gündem MİT’çileri ifadeye çağıran savcıya şok

MİT’çileri ifadeye çağıran savcıya şok

12.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müsteşar Hakan Fidan ile birlikte 5 MİT görevlisini ifade vermeye çağıran, gelmeyince de yakalama kararı çıkartan Özel Yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya KCK soruşturmasından alındı. Sarıkaya “Görevimizi yaptık” dedi

MİT’çileri ifadeye çağıran savcıya şok

PKK’nın şehir yapılanması olarak iddia edilen KCK’ya yönelik soruşturmada MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, MİT görevlileri Hüseyin Kuzuoğlu ve Yaşar Yıldırım’ın ifadesini almak için harekete geçen Özel Yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya, “görülen lüzum üzerine” soruşturmadan el çektirildi. Savcı Sarıkaya, “Başsavcının takdiridir. Yapacak bir şey yok. Görevimizi yaptık” dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Savcı Sarıkaya’nın yerine İsmail Işık ve Adem Özcan’ı görevlendirdi.

Yakalama kararı çıkarttı
Savcı Sarıkaya, geçtiğimiz Salı günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner, Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve MİT görevlileri Hüseyin Kuzuoğlu ve Yaşar Yıldırım’ı telefonla arayarak, geçtiğimiz Perşembe günü ifade vermeleri için Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne çağırmıştı. 5 kişi, Perşembe günü ifade vermeye gitmemişti. MİT Hukuk Müşavirliği ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı’na itiraz ederek, İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’nın bu konuda soruşturma yapma yetkisinin olmadığını belirtip dosyanın görevsizlik kararı verilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini istemişti. İtiraz yazısında soruşturma için Başbakan’dan izin alınması gerektiği belirtilmişti.
Ancak Savcı Sarıkaya, önceki gün MİT Müsteşarlığı’nın savcılığa gönderdiği “görevsizlik ve yetkisizlik” itirazını içeren dilekçesini dikkate almayarak, Müsteşar Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazmış, diğer 4 kişi için ise İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yakalama kararı çıkarılmasını istemişti. Mahkeme de bu talebi yerinde bulmuştu.

Son hamle Başsavcıvekili Seçen’den
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde hareketlilik dün de sürdü. Bu kez Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen basın mensuplarına yaptığı açıklamada, soruşturma dosyasının, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya’dan alındığını bildirdi. Seçen, soruşturmanın bundan sonra Bilal Bayraktar ile birlikte özel yetkili Cumhuriyet Savcıları İsmail Işık ve Adem Özcan tarafından yürütüleceğini kaydetti.
Savcı Sarıkaya, soruşturmadan el çektirme haberinin duyulmasının ardından Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde, basın mensuplarının konuya ilişkin sorularına “Başsavcının takdiridir” dedi. Sarıkaya, “Size haksızlık mı oldu?” şeklindeki soruya ise “Yapacak bir şey yok. Görevimizi yaptık” dedi.
KCK dosyasına yeni görevlendirilen savcı İsmail Işık dün akşam saatlerinde adliyeye geldi. Işık yaklaşık 1 saat savcı Sadrettin Sarıkaya ile baş başa görüştü. Sarıkaya’nın yeni savcı Işık’a soruşturma dosyasını devrettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Savcı Sadrettin Sarıkaya bakanlık başmüfettişiydi
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’i ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, daha önce Adalet Bakanlığı’nda müfettiş olarak görev yapıyordu. HSYK’nın 6 Ocak 2011 tarihinde yayınladığı kararname ile Sadrettin Sarıkaya önce İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Sarıkaya, Ağustos ayında özel yetki verilerek Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde göreve başladı. Sarıkaya, Adalet Müfettişliği’nden önce Çumra, ondan önce de Oğuzeli Hakimliği’nde görev yapıyordu. Sarıkaya, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün ve şu anki Ergenekon savcısı Cihan Kansız’ın kullandığı 407 numaralı odayı kullanıyor.

Haberin Devamı

Savcı Bayraktar Kolombiya’da
PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK’ya yönelik soruşturmada Sarıkaya’nın yanı sıra Özel Yetkili Savcı Bilal Bayraktar da görevli. Bayraktar yurtdışı görevi nedeniyle Kolombiya’da bulunuyor ve önümüzdeki hafta görevinin başına dönmesi bekleniyor.
Soruşturma kapsamında daha önce de DİHA, Özgür Gündem, Demokratik Modernite, ANF, Etik Ajans, Etkin Haber Ajansı ve Fırat Dağıtım’a mensup gazeteciler ile Prof. Dr. Emine Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu, BDP Milletvekili Fatma Kurtulan ve eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan tutuklanmıştı.