Gündem MİT TIR’ı savcılarına ihraç talep edildi

MİT TIR’ı savcılarına ihraç talep edildi

02.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK, Adana’da durdurulan MİT TIR’larının aranmasıyla ilgili tutuklanan savcılar hakkında hem ihraç hem de kovuşturma izni, jandarma komutanları hakkında ise kovuşturma izni istedi

MİT TIR’ı savcılarına ihraç talep edildi

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu müfettişleri MİT’e ait TIR’ların durdurulması ve aranması ile ilgili soruşturmada tutuklanan savcılar hakkında ihraç ve kovuşturma izni, jandarma komutanları hakkında ise “kovuşturma izni” istedi. Taleple ilgili ilk incelemeyi perşembe günü HSYK 2. Dairesi yapacak. Dairenin kovuşturma iznini karara bağlayacağı, ihraç talebiyle ilgili de savcılardan savunma isteyeceği öğrenildi.
HSYK müfettişlerinin MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma sonunda hazırladığı raporda, dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman, Kırıkhan Savcısı Yaşar Kavalcıoğlu hakkında meslekten ihraç kararı verilmesi istendi.
Kanuna göre birinci derecede sorumlu kolluk amirleri hakkında kovuşturma yapılması da HSYK’nın iznine bağlı olduğu için, aynı raporda dönemin Adana Jandarma Alay Komutanı Özkan Çokay ile Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Kubilay Ayvaz ve Ceyhan İlçe Jandarma Komutanı Erdal Yılmaz hakkında da kovuşturma izni istendi.

Perşembe görüşülecek
Müfettiş raporu perşembe günü HSYK 2. Dairesi’nde görüşülecek. Daire’nin savcılar ve askerlerle ilgili kovuşturma izni konusunda kararını vermesi ve savcıların ihraç talebiyle ilgili olarak da savunma istemesi bekleniyor.
MİT TIR’ları ile ilgili soruşturmalar sürerken, TIR’ları arayan askerler hakkında “casusluk” suçlaması ile dava açılıp, celseler gizli yapılmaya başlanmıştı. HSYK müfettişleri ise savcıların tutuklanması talebiyle olay yerine en yakın yer olan Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi’ne talepte bulunmuş ve mahkeme de savcılar hakkında tutuklama kararı vermişti.

Haberin Devamı

Başsavcı hakkında HSYK’ya şikâyet
MİT TIR’larını durduran tutuklu askerlerin avukatları İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nu, gizliliği ihlal ettiği ve masumiyet karinesini yok saydı gerekçesiyle HSYK’ya şikayet etti. Adana’da MİT TIR’larını durduran askerler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Selam Tevhit soruşturması kapsamında, darbeye teşebbüs, askeri ve siyasal casusluk ve terör örgütüne üye olmak suçlarından tutuklanmıştı.
Geçtiğimiz günlerde TIR’ların içindeki malzemelere ilişkin Cumhuriyet gazetesinin yayınladığı görüntüler sonrasında savcılık Gazeteci Can Dündar hakkında soruşturma başlatımış ve Başsavcı Hadi Salihoğlu da yazılı bir açıklama yapmıştı.
Yapılan açıklamanın ardından tutuklu askerlerin avukatları HSYK’ya dilekçe vererek Saliohoğlu’nu şikayet etti. Ayrıca Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuran avukatlar, 10 tutuklu muvazzaf asker hakkında tahliye istedi. Tahliye dilekçesinde, Cumhuriyet Gazetesi tarafından yayımlanan görüntülerde silah sevkiyatı yapıldığının açıkça görüldüğü ve bu görüntülerin Başsavcılık’ın iddiasının aksine soruşturma kapsamında olduğunun altını çizildi.
DAMLA GÜLER İstanbul

Yazarlar