Gündem ‘Muadilleri açısından fiyakalı bir operasyon’

‘Muadilleri açısından fiyakalı bir operasyon’

18.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

PKK’lı terörist İsmail Özden’in TSK ve MİT’in başarılı operasyonuyla öldürülmesiyle ilgili konuşan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, ‘Dünyadaki muadilleri açısından çok fiyakalı bir operasyon oldu’ dedi.

‘Muadilleri açısından fiyakalı bir operasyon’

İçişleri Bakanlığı’nın Terörden Arananlar Listesi’nde “kırmızı” kategoride bulunan terör örgütü PKK/KCK’nın sözde yürütme konseyi üyesi ve Irak kuzeyi Sincar sorumlusu İsmail Özden’in, MİT ve TSK’nın başarılı operasyonu sonucu öldürülmesi, gerek savunma sanayiinde gerekse kurumlar arası koordinasyonda gelinen başarılı noktayı göz önüne serdi.

Haberin Devamı

‘Nokta vuruşu’

Güvenlik uzmanları, bilinmezi fazla bir coğrafyada böylesi bir operasyonu her ülkenin başaramayacağını belirterek, müşterek harekâtı, “Literatüre girecek türden bir operasyon” olarak nitelendirdi.

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, müşterek harekâtı, “Literatüre girecek türden bir operasyon” olarak nitelendirerek, “Dünyadaki muadilleri açısından çok fiyakalı bir operasyon oldu” dedi. Operasyonu sadece güvenlik kuvvetlerinin arasındaki iş birliğini değil, sahadaki yerel unsurlarla iş birliğini de göstermesi açısından önemli olarak değerlendiren Abdullah Ağar, şunları kaydetti:

“Operasyonda Türkiye’nin 100 kilometrelik kuş uçumu bir mesafedeki bilinmezi çok, erişimi az olan bir alanda hareketli hedefe yönelik nokta vuruşu var. Sadece bir tek unsurla icra edilmiyor. İlk önce vuruyor, şansa bırakmıyor, takip ediyor, kararlı bir şekilde tekrar onu da imha ediyor. Burada sadece tek bir hava unsurunun değil, çok farklı hava unsurlarının eş zamanlı olarak kullanıldığı ve bunun teyidinin yapılarak kamuoyuna açıklandığı bir fotoğraf var. Hepsi bir araya geldiğinde çok iyi planlanmış, uygulanmış bir harekât ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğretim görevlisi ve SETA güvenlik uzmanı Murat Aslan, MİT ve TSK’nın ortak harekâtının, “yüksek değerde hedef” olarak adlandırılan lider kadro, tesis veya teçhizata yönelik operasyonların düzenlenebileceğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Hareketli olmasına rağmen hedefin etki altına alındığına dikkati çeken Aslan, “Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen bu operasyon bir strateji değişikliğine de işaret ediyor. TSK ve istihbarat unsurlarımız artık terör örgütünü istediği yer ve zamanda, istediği araçla etkisiz hale getirebileceğini bir kez daha gösterdi” diye konuştu. Operasyonu Türkiye’nin bölgedeki gücünü yansıtması bakımından da önemli olarak nitelendiren Aslan, “Operasyonla Türkiye’nin bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına istediği an müdahale edebileceği ifade edilmiş oldu” dedi.