Gündem Muharrem öldüğüyle kaldı!

Muharrem öldüğüyle kaldı!

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Van’da yollar kar nedeniyle kapalı olduğu için hastaneye kaldırılamayan 2 yaşındaki Muharrem Taş’ın ölümünde ihmali olduğu ileri sürülen görevliler hakkında, “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi...

Muharrem öldüğüyle kaldı

Van’ın Gürpınar ilçesi kırsalında yaşayan Taş ailesi, 2 Şubat 2014’te çocukları Muharrem Taş’ı yolların kardan kapanması nedeniyle hastaneye götüremeyince Muharrem Taş hayatını kaybetmiş, cenazesi ise babası tarafından bir çuval içinde taşınmıştı. Kamuoyunda uzun süre tartışılan bu ölümle ilgili ihmali olduğu iddia edilen 112 Acil Komuta Merkezi, jandarma ve dönemin özel idare çalışanları hakkında, “taksirle ölüme neden olmak” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Başsavcılık, şüpheliler hakkında kovuşturmanın yapılmasına yer olmadığına karar verdi.
‘Kışın o bölge boşaltılıyor’
Zanlılardan İl Özel İdaresinde görevli personel, kararda yer alan ifadesinde, o dönemlerde Çeli mezrası gibi yerlerde 11’inci aydan sonra herhangi bir ulaşım olmadığının bütün köylülerce bilindiğini, bu sebeple kış gelmeden o bölgelerin halk tarafından boşaltıldığını anlattı. Kararda yer alan Van Jandarma Filo Komutanlığının 7 Aralık 2016 tarihli yazısında da haberleşmenin bile sınırlı olarak yapıldığı Çeli mezrasında iniş şartlarının sağlanmasının zor görüldüğünün anlaşıldığı anlatıldı.
Soruşturma kapsamında alınan 13 Aralık 2017 tarihli bilirkişi raporunda ailenin Van’da ikameti sırasında Muharrem Taş’a farklı tarihlerde AKUT faranjit, gastroenterit ve üst solunum yolu enfeksiyonu tanıları konularak çocuğun tedavi edildiği ifade edildi. Raporda Taş’ın ebeveynlerince gerekli ihtimam gösterilip tedavi yoluna gidilmediği, çocuğun kış süresince ailenin diğer fertleri gibi Van merkezde kalması gerektiği aktarıldı.
‘Kusurları yok’
Bilirkişi raporunda, Taş’ın vefatından sonra cenaze nakli için ambulans talebinin de doğru bir davranış olmadığı, bu konudaki talepleri yerine getirmeyen görevlilerin gereğine uygun davrandıkları bildirildi. Yalınca Jandarma Karakolundaki askerlerin, 112 Komuta Kontrol Merkezi görevlilerinin, Özel İdare yol ekiplerinde görevli personelin de görevlerinde kusur ve ihmallerinin bulunmadığı, kamu zararına ya da kişi zararına sebebiyet vermediklerinin kaydedildiği raporda, yardım talebini zamanında yapılmadığı, gerekli yardımın ağır meteorolojik koşullar, teknik şartlar ve öncelikle zaman kaynaklı fiili imkansızlık nedeniyle karşılanamadığının belirlendiği ifade edildi. Kararda, zanlıların haklarında “Kamu adına kavuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir” ifadesi yer aldı.

Çocuğun hastalığı için ebeveynlerince gerekli özenin gösterilmediği belirtilen bilirkişi raporunda, minik Muharrem’in cenaze nakli için ambulans talebini karşılamayan görevlilerin gereğine uygun davrandıkları savunuldu.

‘AYM ve AİHM’de mücadele edeceğiz’

Muharrem öldüğüyle kaldı


Ailenin avukatı, Van Baro Başkanı olan Murat Timur, bilirkişi raporuna tepki gösterdi:
“Bir bilirkişi heyeti hakime kanaat getirecek, yol gösterecek hukuki mütalaa veremez. Burada hukuki birtakım değerlendirmeler yapılmış, özellikle soruşturmayı yürüten savcının yapması gereken birtakım değerlendirmeleri bilirkişi yapmış, bu bilirkişinin değerlendirmelerini de Cumhuriyet Başsavcılığı gerekçe gösterip, olayda hiç birinin kusurunun olmadığını, hiç bir kamu görevlisinin kusurunun olmadığı ifade edilmiş.”
Kamu görevlilerinin açık ve net bir ihmali bulunduğunu savunan Timur, “Gerek Anayasa Mahkemesi gerekse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yoluyla mücadelemize, hak arayışlarımıza devam edeceğiz” dedi.