Gündem Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

05.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turzim, tarım ve sanayisiyle başarı hikayeleri yazan Antalya’nın gözbebeği Muratpaşa’nın Belediye Başkanı Ümit Uysal, “İlçenin 5 yıllık bütçesiyle 40 yıllık geleceğine yatırım yapıyoruz” dedi

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor
Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gözde kentlerinden biri olarak gösterilen Antalya’nın kalbi, Muratpaşa ilçesinde atıyor. Muratpaşa ilçesi resmi nüfusu 488 bin 970 olmasına rağmen turizm tarım ve sanayide başarı hikayeleri yazan Antalya’da günün tüm yoğunluğunun yaşandığı merkez konumunda. Antalya denildiği anda gözümüzün önünde beliren falezler boyunca uzanan tarihi Kaleiçi’ni sarmalayıp Lara sahillerine kadar uzanan bir ‘şehir’ Muratpaşa. O nedenle Muratpaşa’ya dair söylenen her söz, atılan her adım, yapılan her yatırım Antalya için. Muratpaşa caddeleri, sokakları, parkları, mahallelerde birbiri ardına açılan spor salonları ve odağında sadece insanın yer aldığı çalışmalarıyla hızla değişiyor. Muratpaşa’da yaşamı değiştiren çalışmaların mimarı Belediye Başkanı Ümit Uysal, ‘Komşularım’ diye seslendiği ilçe sakinlerini ‘Mutluyum Muratpaşadayım’ dediği noktaya nasıl taşıdıklarını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

- ‘Komşularım’ deyişiniz nasıl ortaya çıktı?

Seçimlerden hemen sonra Muratpaşamızın 56 mahallesinde ‘Halk Günleri’, her çarşamba ise ‘Randevusuz Görüşme Saatleri’ düzenlemeye başladık. İlk başlarda farklı kelimeler kullandım. Ama komşuluğa ait olan gönül bağını yakalayıp uyumu hissedince ‘Komşularım’ demeye başladım. Ötekisi olmayan, eşit düzeyde bir ilişkiyi gösteren bir kelime. Parantez açayım, geçen yıl sadece 1 hafta, o da resmi tatil nedeniyle randevusuz görüşme saati gerçekleşmedi ve 51 haftada 2 bin 866 kişiyle buluştum.

- Bu anlayış belediyecilik çalışmalarınıza nasıl yansıyor?

Muratpaşa’da, farklı bir yerel yönetim pratiği hayata geçiriyor. Belediyecilik hizmetlerini ilk başta iki ana başlıkta topladık. Temel ve sosyal belediyecilik hizmetleri. Zaman içinde buna bir ekleme yapma ihtiyacı oluştu. Muratpaşa’da komşulaşmaya, tasada ve kederde birlik olmaya, barışa ve kardeşliğe hizmet eden, bu ortamın gelişmesini sağlayan çalışmaları 3’üncü başlık yaptık. Bu sınıflandırmanın kendi içinde önem sıralaması yok. Tek kriterimiz toplumun gerçek ihtiyaçları. İşte o halk günleri, randevusuz görüşme saatleri önem sıralamasını yapabilmek, komşularımızın belediye yönetimine katılımını sağlamak için yaptığımız çalışmalar olarak devam ediyor.

Haberin Devamı

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

Vatandaşların cebinde

- Muratpaşalıların yönetime katılmasının bir kurumlaşmaya ihtiyacı yok mu?

Tabi ki var. Bunun için Turunç Masa’yı kurduk. Turunç Masa, halkla ilişkiler masasından çok daha fazlasını sunan bir yapı. Yaş, eğitim, cinsiyet gibi hiçbir sınırlama olmaksınız dileyen herkes web, çağrı merkezi, gezici ekipler, başvuru masalarından Muratpaşa Belediyesi’ne ulaşıp, basit bir ifadeyle belediyeyi çalıştırıyorlar. Bir yerde kaldırım mı bozuldu, Turunç Masa’yı arayıp anında yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. Turunç Masa standartları, ilkeleri, çalışma prensipleri en ince ayrıntısına kadar hazırlanmış, Muratpaşa’yı yaşayan bir yapı.

- Bu şekilde kaç kişi ulaştı Turunç Masa’ya?

Bir yönetişim modeli olarak Turunç Masa, 3’üncü yılını geride bıraktı. 444 80 07 numaralı Çağrı Merkezi telefonu artık her komşumuzun cebinde. O kadar ki, akşam evde çocuğunun matematik problemini çözemeyip, yardım için aranıyoruz. Bu tip talepler bizi çok mutlu ediyor. 2017’de Turunç Masa 145 bin 5 başvuruyu kayda aldı. Bu başvuruların 3 bin 245’i diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluk alanına giriyordu. Ama bunlara da ‘Bize ne’ demedik ve ilgili yerlere ilettik. Yaptığımız geribildirim çalışmasında Turunç Masa’da yüzde 90.28 memnuniyet oranını yakaladık.

Haberin Devamı

Yenilikçi fikirler

- İnşaat alanındaki çalışmalarınız neler?

Muratpaşa’da yaptığımız her şeyin hayata dokunmasını, insanlarımızın gündelik yaşamında bir şeyler değiştirmesini istiyoruz. Neler yapıyoruz? Zeytinköy, Antalya’nın sosyo-kültürel ve ekonomik olarak en kısıtlı mahallerinin başında yer alıyordu. Burada insanı merkezine alan bir anlayışla başka bir kentsel dönüşümün mümkün olduğunu ortaya koyan bir modelle çalışmalara başladık. Yeni yollar, caddeler açtık. Bölgenin kadınları için Kadın Emeği Eğitim Merkezi projesini geliştirdik ve bu sürecin sonunda bölge insanının kimliğinin tanınmasında önemli bir adım olarak Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdik. Başka bir özgün çalışmamız ise Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi. Burası aynı zamanda kentin ortak aklını oluşturan sivil toplum örgütleri tarafından kullanılacak hem de yenilikçi fikirlerin ortaya çıktığı bir yer olacak. Merkezde aynı zamanda bir mutfak sanatları akademisi ve yöresel ürünler çarşısı da bulunacak.

Haberin Devamı

- Kamu Teknoloji Platformu tarafından düzenlenen ‘3. Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda da bir projenizle yer aldınız. Bundan bahsedebilir misiniz?

Evlerde ayrıştırılan ambalaj atıklarının kredi puana dönüştüğü, sürdürülebilir atık yönetim modeli Çevreci Komşu Kart projemizle bu konferansa davet edildik. Konferansın Burada ‘Akıllı Şehirlerde Sıradışı Başarı Hikayeleri’ başlıklı bölümde yer aldık. Çevreci Komşu Kart, bizim Türkiye’ye önerdiğimiz bir çalışma. Burada nitelikli evsel atıklar ve elektronik atıklar evlerde ayrıştırılıyor. Ekiplerimiz belirlenen gün ve saatte gidip bu atıkları topluyor. Bunun karşılığında da kartlarına anlaşmalı marketlerde, sinema salonlarında kullanabilecekleri ya da burs olarak Adalya Vakfı’na bağışlayabilecekleri puan yükleniyor. Bugüne kadar 5 milyon 231 bin 217 kilogram ambalaj atığı evlerden toplandı. Karşılığında Komşu Kartlara 1 milyon 512 bin 134 TL puan kartlara yüklendi.

Haberin Devamı

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

Huzur mekanları çoğalıyor

- Al Yazma adında yürütülen bir çalışmanız var. Bundan bahsedebilir misiniz?

‘Al Yazma’, Muratpaşa Belediyesi’nin kadına yönelik şiddetle ve küçük yaşta evliliklere karşı yürüttüğü çalışmaların genel başlığı. 3 kadın danışma merkezimiz ve Mor Makas, BinaRoy gibi projelerle Muratpaşa Belediyesi, Türkiye’de kadının toplumsal konumunu güçlendirme çalışmalarında referans bir kurum haline geldi. Aynı durumu yaşlılara yönelik çalışmalarımızda da görebiliriz. 3 yaşlı evini hizmete açtık. Sosyal hizmet uzmanları ve geronto logların görev aldığı merkezler kıdemli kent sakinlerinin zaman öldürdüğü yerler olmanın çok ötesine geçmeyi başardı. Engelli bireyler için de Adalya Vakfımızla birlikte çam ağaçlarıyla kaplı 8 bin metrekarelik alan üzerinde bir yaşam alanı kurduk. Burada özel çocuklarımız haftanın 4 günü çeşitli eğitimler alıyor.

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

Eski mahallelere sahip

- Temel belediyecilik hizmetleri dediğiniz nedir?

Temel Belediyecilik hizmetleri altyapıya ilişkin tüm çalışmaları, planlama ve inşaat faaliyetlerini kapsıyor. Muratpaşa, Antalya’nın en eski mahallelerine sahip. Kaleiçi, Balbey, Haşimişcan gibi tarihi mahalleler dışında 1964 yılında Antalya’nın ilk apartmanı 40 Daireler’in yapıldığı yer Muratpaşa. O nedenle kent merkezinde büyük bir yenilenmeye ihtiyaç vardı. Doğal gaz, fiber internet, elektrik hatlarının yer altına alınması, kanalizasyon gibi diğer kurumların uhdesinde olan çalışmaların tamamlanmasına paralel büyük bir cadde ve sokak yenileme çalışmasına başladık. Her mahallemizi planladık. Asfalt üretim tesisimizi kurduk. Yol yapım çalışmalarıyla ilgili araç filomuzu 3 milyon TL’nin üzerinde yatırımla büyüttük. Böylece hem maliyetleri yarıya indirdik hem de inanılmaz bir hız kazandık. Türkiye’nin en fazla sıcak asfalt çalışması yapan belediyesi Muratpaşa’dır. Muratpaşa’nın 5 yıllık bütçesiyle 40 yıllık geleceğine yatırım yapıyoruz.

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

Vatandaşlarımızla kol kola yürüyoruz

- Sosyal belediyecilik hizmetleri dediğiniz alan neleri kapsıyor?

Bu alandaki çalışmalarımızla İnsani Gelişme Vakfı’nın yaptığı ‘sosyal kapsama endeksi’nde Türkiye 3’üncüsü olduk. Muratpaşa’da çocuklarımızla, gençlerimizle, yaşlılarımızla, engellilerimizle, kadınlarımızla, toplumun dezavantajlı tüm kesimleriyle kol kola yürüyoruz. Muratapaşa’nın yüzbinlerle ifade edilen geniş bir sosyal hizmet ağı var. Çocuklarımız için farklı mahallerimizde 4 kreşimiz var. Buraya torpille kabul edilmiş bir tek öğrenci bulamazsınız. Okula başlayan çocuklarımız için etüt merkezlerimiz var. Üniversiteli gençlerimiz için kısa adı MURGEM olan Gençlik Merkezimiz var. MURGEM geçen yıl üniversiteye yerleştirmede yüzde 86.44 oranını yakaladı. Üniversiteyi kazandınız ama maddi imkanlarınız kısıtlı o zaman da Adalya Vakfımız var.

5 bin fidan dağıtıldı

- Park alanlarınıza ayrı bir özen gösteriyorsunuz. Bunun sebebi nedir?

Park alanlarımız aktif kullanıldığı için özen göstermemiz gereken yerler. Bunun için de bitki üretim ve fidanlık tesislerimizde yenileme ve geliştirme çalışması yaptık. Parklarımızda kullanılan ne kadar mevsimlik çiçek varsa hepsini bu tesislerde üretiyoruz. Ayrıca bu tesislerde turunç fidanı üretimine de başladık. 21-26 Mart Ormancılık Haftası’nda 5 bin turunç fidanını ücretsiz olarak komşularımızla paylaştık.

Muratpaşa geleceğini yatırımlarla kuruyor

Antalya’nın balkonu

- Kent parklarınız, falez plajlarınız oldukça gündemde. Sosyal medyada bu kadar övgü almanızın sebebi nedi?

Muratpaşa’da SİT statüsünde bulunan falez kıyı bandı uzun yıllar usulsüz kullanımlara konu oldu. Ama biz bunlara karşı tavizsiz bir tutum takındık. Falezlerde sahile beton döken bir işletmenin yıkımı için 50 metreden vinç yardımıyla kırıcı dahi indirdik. Bu yaklaşım neticesinde 60 bin metrekare genişliğindeki iki kent parkı ve 5 noktada falez halk plajını hizmete açtık. Erdal İnönü Kent Parkı, Atatürk’ün Antalya’yı ilk ziyaretinde mola verip ‘Şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel kentidir’ dediği yere komşu. Ziya Gökalp Kent Parkı ise, Antalya’nın Akdeniz’e uzanan en uç noktası Bababurnu’nda yer alıyor. Bu anlamıyla Antalya’nın balkonu olmayı hak ediyor. Bunlarla birlikte Muratpaşa’ya, 127 yeni parkla 558 bin metrekare yeni yeşil alan kazandırdık.