Gündem Nâzım’ın Memet’i yaşamını yitirdi

Nâzım’ın Memet’i yaşamını yitirdi

16.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Nâzım Hikmet’in 1950 yılında cezaevinden çıktıktan sonra Münevver Andaç’la yaşadığı ilişkiden dünyaya gelen oğlu Memet Andaç Borzeska, önceki gün Paris’te yaşamını yitirdi.

Nâzım’ın Memet’i yaşamını yitirdi

Memet Andaç Borzeska 1951 yılında dünyaya geldi. Henüz üç aylıkken babası Nâzım Hikmet Türkiye’den ayrıldı. Nâzım Hikmet’e kırgın olan ve ölümüne dek babası hakkında açıklama yapmaktan kaçınan Memet Andaç Borzeska, uzun süre annesiyle birlikte Fransa’da yaşadı. Nâzım Hikmet oğluna duyduğu hasreti “Karşı yaka memleket/ sesleniyorum Varna’dan/ işitiyor musun? / Memet! Memet!” dizeleriyle şiirlerine de yansıtmıştı.

Haberin Devamı

Ressam olan Memet Andaç Borzeska, 2008 yılından sonra tatillerinin bir kısmını Türkiye’de geçirmişti. Memet Nâzım adıyla da tanınan ressam, aynı zamanda Nâzım Hikmet’in de tek mirasçısıydı. 18 yaşına bastığında Milliyet gazetesinden Halit Çapın’a röportaj veren Memet Nâzım, “Benim ismim Memet değil, Mehmet’tir. Ben babamın soyadını kullanmak istemiyorum, kullanmıyorum ve kullanmayacağım” açıklamasını yapmış ancak sonraki yıllarda Memet Nâzım ismini kullanmaya devam etmişti.