Gündem Ne zaman emekli olurum? Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır?

Ne zaman emekli olurum? Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır?

01.05.2018 - 11:57 | Son Güncellenme:

Belirli bir çalışma süresini tamamlayan kişiler emekli olmaya hak kazanırlar. Bu süre kanunlarda belirlenmiş olup herkes için eşit şekilde uygulanır. Siz de ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek isterseniz ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

Ne zaman emekli olurum Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır

Sigortalı olarak çalışan kişiler belirli bir hizmet süresini ve yaşını doldurduktan sonra emekli olmaya hak kazanırlar. Türkiye'de emeklilik yaşı erkekler için 60, kadınlar için ise 58’dir. Tabi bu hizmet süresine ve sigorta giriş tarihine göre de değişkenlik gösterir. İşe yeni başlamış bir erkek çalışan 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Haberin Devamı

Ne zaman emekli olacağınızı nasıl öğrenirsiniz?

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde e-Devlet üzerinden giriş yaparak SGK'yı seçebilir ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz. Bunun için e-Devlet şifrenizin olması yeterli olacaktır. E-Devlet şifreniz yoksa PTT üzerinden alabilirsiniz. Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde sigortalı çalışma gün sayınızı sisteme girmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra hangi tarihte hangi şartlar içerisinde emekli olacağınızın bilgisi size sunulur.

Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Emekli maaşı tüm hizmet süreniz baz alınarak hesaplanır. Emeklilik şartlarını yerine getirdiğinizde sistem size belirli bir maaş tutarı belirler. Bu maaş tutarını emekli olduktan sonra almaya başlayabilirsiniz. E-Devlet üzerinden emekli maaşı hesaplama bölümü de yer alıyor. Gerekli bilgileri doldurarak ne kadar maaş alacağınızı da hesaplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hizmet süresi içerisinde tüm primlerin eksiksiz ödenmesi gerekiyor. Eğer hizmet süresinde eksiklik mevcut ise bu sürenin tamamlanması beklenir. Ayrıca hizmet süresi dolmuş ve yaş dolmamış ise bunun için de yaş beklenir. Tüm şartların yerine getirilmesi sonucu emekli olmaya hak kazanırsınız.

Emekliliğe hak kazandıktan sonra ilgili SGK kurumuna başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra ilgili hizmet süreniz hesaplanır. Herhangi bir sorun mevcut değilse emeklilik işleminiz sürece dahil edilir. Daha sonra işlemleriniz tamamlandıktan sonra ilk maaşınız sizin belirlediğiniz bankaya veya PTT şubesine ödenir.