Gündem Nesli tükenmekte olan su samuru Munzur’da görüntülendi

Nesli tükenmekte olan su samuru Munzur’da görüntülendi

18.01.2015 - 15:03 | Son Güncellenme:

DÜNYADA nesli hızla tükenen ve koruma altına alınan hayvan türleri arasında bulunan su samuru Tunceli’de bir çevre aktivisti tarafından görüntülendi.

Nesli tükenmekte olan su samuru Munzur’da görüntülendi

Tunceli ile Ovacık İlçesi arasında yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı içinden geçen Munzur Çayı’da gece saatlerinde görüntülenen su samurunun, Munzur Çayı’nda aniden bir adacık üzerine çıkarak kar içinde bir süre oyndağı görüldü. İzleyenlerin şaşkın bakışları arasında bir süre kar içinde debelenen su samuru, sonra Munzur Çayı’na atlayarak gözlerden kayboldu. Türkiye’de çok az sayıda var oldukları bilinen ve belli bölgelerde yaşadıkları tahmin edilen su samurları, şimdiye kadar pek görüntülenemiyordu. Yıllar sonra Munzur Çayı’nda görüntülenmesi, bölgede su samurlarının sayılarının daha fazla olabileceği yorumlarına yol açtı. Geçen yıl Pülümür Vadisi ile Pertek Kaçarlar Köyü’nde iki su samuru öldürülmüş olarak bulunmuştu.

Haberin Devamı

’İKİ GÜNLÜK BEKLEYİŞİN SONUNDA’

Su samurunun görüntüsünü çeken çevre aktivisti Haydar Çetinkaya, görüntüleme anlarını şöyle anlattı: "Munzur Çayı içinde su samurlarının yaşadığını biliyorduk. Tunceli bölgesinde geçen yıl 2 su samuru ölü olarak bulunmuştu. Su samurlarının korunması ve avlanmaması için yılLardır çalışma yapıyoruz. İki günlük bekleyişin sonunda Munzur Çayı’nda görüntülemeyi başardım ve görünce inanımaz heyecanlandım ve mutlu oldum. Pek fazla görüntülenemiyorlar zaten. Munzur’da yaşamaları bize mutluluk verdi."