Gündem New York'ta karanlık paniği... Neler oldu?

New York'ta karanlık paniği... Neler oldu?

15.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

New York'ta karanlık paniği... Neler oldu?

New Yorkta karanlık paniği... Neler oldu

09:00


New Yorkta karanlık paniği... Neler oldu
ABD'nin aralarında New York'un da bulunduğu bazı kuzey ve doğu kentleri ile Kanada'da dün akşam aynı vakitlerde meydana gelen ani elektrik kesintileri, bir süre terör korkusu yaşattı. Ancak başta New York Belediye Başkanı Michael Bloomnberg'in, olayın bir terör saldırısıyla bağlantısı olduğuna dair henüz ellerinde bir kanıt bulunmadığını açıklaması, insanları bir nebze de olsa rahatlattı.
Türkiye saatiyle 23.00'ten itibaren New York, New Jersey, Detroit, Cleveland, New Jersey ve Connecticut'ta ve Kanada'nın Toronto, Ottawa ve Ontario kentlerinin bazı bölgeleri karanlığa gömüldü. Elektrik kesintisi nedeniyle New York kentindeki metrolar tamamen dururken, kentin üç havaalanına da elektrik verilemediği bildirildi. Tren seferleri ve telefon hizmetleri de aksamaya uğradı. Ohio ve New York eyaletlerinde, toplam dört nükleer santral, elektrik şebekesindeki çökme nedeniyle durdu.


• Bloomberg: Arızanın kaynağı Kanada'da... New York'ta 1 kişi öldü...
• ABD'de spor karşılaşmaları ve uçuşlar iptal..!
• Uzmanlar: ''ABD'de altyapı eksikliği teröre fırsatlar sunabilir''
• New York'ta acil servisler tıka basa dolu..!
• New York'ta nükleer tesisler bugün de çalışmayacak..!
• İşten eve yürüyerek dönüldü, dondurmacılar dondurma dağıttı!
• ABD, uçuşlardaki kısıtlamaları kaldırdı

BAZI MAHALLELERE ELEKTRİK VERİLİYOR

ABD ve Kanada'da elektrik kesintisinin ardından karanlığa gömülen New York kentinin bazı mahallerine elektrik verilmeye başlandığı bildirildi.
Polis yetkilileri ve elektrik hizmetleri görevlileri, Manhattan hariç olmak üzere Westchester County banliyösü, Long Island, Bronx, Brooklyn Queen's'te elektriğin verilmeye başladığını belirtti.
New York'un beş mahallesinde ve komşu Westchester'da yaklaşık 3.1 milyon aboneye hizmet veren Consolidated Edison şirketi sözcüsü Chris Olert de, ''İhtiyatlı bir şekilde elektriği yeniden vermeye başladık. Bunun metodlu şekilde yapılması gerekiyor ve elektrik verilirken sistemde aşırı yüklenmeye engel olmak amacıyla insanlara elektrikli aletlerini fişten çekme çağrısında bulunuyoruz'' dedi.
Long Island'daki elektrik hizmeti veren LIPA'ya göre de, yaklaşık 150 bin aboneye elektrik veriliyor. LIPA sözcüsü Michael Lowndes, ''Bazı bölgelerde yavaş yavaş elektrik veriyoruz'' diye konuştu.
Sözcü, yaklaşık 1.2 milyon aboneye elektriğin yeniden tam olarak verilmesi işleminin ne kadar zaman alacağını bilemediğini söyledi.

ABD ve Kanada, nedeni henüz kesinleşmeyen, iki ülkede birden meydana gelen elektrik kesilmesi olayının nedeni konusunda topu birbirlerine atıyorlar.
Elektrik şebekelerindeki çökmenin nedenini bir ABD santraline yıldırım düşmesi olarak açıklayan, sonra bundan vazgeçen Kanada, şimdi de, olaya bir ABD nükleer elektrik santralinin yol açtığını savundu.
Başbakan Jean Chretien'in sözcüsü Thoren Hudyma, Pennsylvania eyaletindeki bir nükleer elektrik santralinin devre dışı kalması sonucu olayın meydana geldiğini söyledi. Hudyma, ''Kesintiye, santralin enerji sisteminin çökmesi yol açtı'' dedi.
Kanada Savunma Bakanı John McCallum da, ''ABD ordusunun, santralin devre dışı kaldığını kendilerine bildirdiğini ve bunun bir terörist eylem sonucu olmadığını söylediklerini'' açıkladı. Bakan, ''bize çok az bilgi verildi. Fazla detay bilmiyorum'' dedi. Bakan, santralde yangın çıkması sonucu elektrik sisteminin devre dışı kaldığını savundu.
Pennsylvania Acil Durumlar Yönetimi sözcüsü Maria Smith ise bu iddiayı yalanladı ve ''tuhaf'' olarak niteledi. Smith, ''Beş nükleer santralimizle daimi bağlantımız var ve tümü yüzde 100 kapasiteyle çalışıyor. Hiç birinde küçücük bir yanma bile olmadı'' dedi.
New York Enerji Kurumu yetkilisi Brian Warner da, ''Şebekelerdeki büyük çökmenin nereden kaynaklandığıdan henüz emin değiliz'' diye konuştu.
Amerikalı yetkililer ise sorunun Kanada'dan kaynaklanmış olma ihtimali üzerinde durduklarını belirtiyorlar.
AP'nin haberine göre New York valiliğinin bir sözcüsü, ''ABD tarihinin bu en büyük elektrik kesilmesi olayının nedeninin büyük bir olasılıkla, Kanada'dan gelen enerji naklindeki sorunlardan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyoruz, bu konuda araştırma yapıyoruz'' dedi.

ABD Başkanı George Bush, ABD ve Kanada'nın büyük kentlerindeki elektrik kesintisiyle ilgili olarak, ''Bu büyük ve ulusal sorunla yavaş yavaş, ancak emin bir şekilde başa çıkıyoruz'' dedi.
Bush, iki günlük ziyaret için gittiği California eyaletinin San Diego kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bu duruma çabuk ve eksiksiz bir karşılık vermek için federal yetkililerle çalıştığını'' kaydetti.
Bush, eyalet ve yerel yetkililerinin, henüz federal hükümetten fazla yardım istemediğini belirtti.
Hükümetin, elektriğin biran önce kentlere verilmesi için eyalet ve yerel yetkililerle çalıştığını belirten ABD Başkanı, ''Bu terörist bir eylem değildir'' dedi.
Elektrik kesintisinin nedeninin araştırılacağını kaydeden Bush, ''Her şeyin yoluna gireceğinden emin olduğunu'' bildirdi.
Acil durumlarla mücadele konusunda, ''2.5 yıl öncesine nazaran bugün daha organize olduklarını'' belirten Bush, halkın bu durum karşısındaki ''sakin tutumlarını televizyonda izlemenin dikkate değer olduğunu'' söyledi.
Önceliklerinin, elektrik kesintisinin sonuçlarıyla ilgilenmek olacağını belirten ABD Başkanı, halkın, elektrik kesintisiyle mücadele etmesine yardım etmek için gerekli tüm yardımı sağlayacaklarını bildirdi.
Bush, herşeyin normale döndüğünün işareti olarak, New York'taki La Guardia ve Newark havaalanlarındaki bazı uçak seferlerin yeniden başladığını bildirdi.
Elektrik kesintisinin ciddi bir durum olduğuna değinen Bush, ''elektrik şebekesinin modernize edilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu'' da bildirdi.

EKONOMİ

ABD ve Kanada'da elektrik şebekelerindeki arıza, New York borsasının kapanışından sonra meydana geldiği için hisse senedi fiyatları üzerinde etkili olmadı.
Toronto borsasının da her zamanki gibi yerel saatle 09.30'da açılacağı bildirildi.
Borsa'dan yapılan yazılı açıklamada, jeneratör yardımıyla da olsa açılışın zamanında yapılacağı belirtildi.
ABD ve Kanada'nın büyük kentlerinde aynı anda elektrik şebekelerinin olağanüstü biçimde çökmesinin ardından değer kaybetmeye başlayan dolar ise euro karşısında yeniden değer kazanmaya başladı.

Aralarında 8 milyonluk New York kentinin de bulunduğu çok sayıda büyük şehir geceyi karanlıkta geçiriyor.
Elektriğin en erken cuma sabahı gelebileceği bildirildi.
Elektrik kesintisinden izlenimler şöyle:
- Kesinti yüzünden tüm Broadway şovları iptal edildi.
- Manhattan'ı çevre yerleşim merkezlerine bağlayan denizaltı tünellerinde havalandırma sistemleri çalışmadığı için tüneller trafiğe kapatıldı ya da trafik asgari düzeye indirildi. Bunun sonucu olarak motorlu araçların hücum ettiği köprülerde trafik tamamiyle durdu.
- Kent içinde de trafik ışıkları çalışmadığından trafik inanılmaz derecede yavaş aktı.
- Elektrik kesintisinin iş çıkışına rastlaması yüzünden Manhattan'da görülmemiş trafik tıkanıklığı meydana geldi. Sokaklar insan seline dönüştü, ancak panik çıkmadı. İşten çıkanlar evlerine ulaşabilmek için saatlerce yürümek zorunda kaldılar.
- Cep telefonları röle istasyonlarının arızalanması yüzünden çalışmazken sabit telefonlar da elektriksizlikten devre dışı kaldılar.
- Yetkililer elektrik kesintisi nedeniyle tünellerde hareketsiz kalan yaklaşık 600 metro trenindeki binlerce yolcunun polis gözetiminde boşaltılmakta olduğunu bildirdiler.
- New York polis müdüriyeti tüm izinleri iptal ederek bütün polisleri görev başına çağırdı.
- Elektriksizlik yüzünden kentin şu şebekesi de işlemez hale geldi.
- Kentteki tüm dükkan ve mağazalar yağma ihtimaline karşı kepenklerini indirirken, barlar ve lokantalar geç saatlere kadar açık kaldılar ve müşterilerine hizmet verdiler.
- Yetkililer, Manhattan adasına girişleri yasaklarken sadece çıkışlara izin veriyorlar.

HALK ŞAŞKIN

Her zamanki ulaşım imkanlarından elektrik arızası yüzünden mahrum kalan New Yorklular umutsuzca evlerine dönmeye çalışıyor.
Manhattan'dan ayrılmayı sağlayan Queensborough köprüsünde polis yayaların arasında kalan araçların geçişine imkan tanımak amacıyla yol açmaya çalışırken, ağlayan bir kadın polise evine nasıl gideceğini soruyor, ama kendisine ''nereye gidiyorsunuz'' diye soran memura ''bilmiyorum, bilmiyorum, sadece eve gitmek istiyorum'' diye cevap veriyor.
Bir tarafta da kalabalıkta bir papaz, ''İsa'ya dönme vakti geldi'' diye dolaşırken, Long Island'da oturan Elena Cruz, ''11 Eylül 2001'de de böyle bir tecrübe geçirmiştim'' diyor ve ekliyor: ''Köprüyü geçeceğim, orada birinin gelip beni alacağını umuyorum. Belki de o zaman elektrik gelir''.
Kucaklarında bir bebekle Queens istikametine yürüyen iki siyahi kadından biri, ''Ben burada doğdum, böyle bir şey ilk kez başıma geliyor. 11 Eylül 2001'de burada değildim. 3 saattir yürüyoruz, 2 kere bebeği doyurmak için durduk'' dedi.
Genellikle insanların keyifli olduğu, yürürken sohbet ettikleri, bazılarının bira içtiği, kimilerinin valizlerini kimilerinin de bisikletlerini peşlerinden sürükledikleri, bazılarının da kollarında köpekleriyle yürüdüğü New York sokaklarında, 60 yaşındaki John O'Brian, 1965 ve 1977 kesintilerine de tanıklık ettiğini söylüyor.
Rose Mary Dunn ise şaşırmayanlardan... ''İşte New York bu, bunlar alıştığımız şeyler. Köprüyü geçince kocamı arayıp beni almasını söyleyeceğim'' diyor.
Sokaklarda, sigara içen, bir şeyler atıştıran, okuyan ya da sohbet edenlere rastlanıyor. Bazı lokantaların terasları ağzına kadar dolu, bazı kafeler alışılmadık bir uygulamayla biraları sokaklara servis yapıyor ya da insanlar içeride sigara tüttürüyor.
Bir kafe müşterisi, ''Eve gidemiyorum, çünkü trenle gitmem gerek, ben de bir bardak birşeyler içeyim'' derken geceyi Manhattan'da geçirmeye hazırlanıyor: ''Bir sürü arkadaşım var burada, ya onlara giderim ya da büroda uyurum''.
Her zaman ışıklı reklam panolarıyla aydınlanan Times meydanı da karanlıklara gömülmüş durumda.Teksas'tan ilk kez New York'a gelen 20 yaşlarındaki Justin Hayward, ''Süper bir şey bu, burada herkes çok eğleniyor'' derken, 60 yaşlarındaki Mike Pepper da, ''Bu hayatta bir kez başa gelecek türden bir deneyim'' ifadesini kullanıyor.
Sıcak havada seyyar dondurma satıcıları ise hallerinden gayet memnun görünüyor...


• ABD, elektrik kesintisi nedeniyle uçuşlarda kısıntı yaptı...
• New York Valisi: ''İtiraf ediyorum ki arızanın nedenini bilmiyorum''
• New York bunu sadece 4 kez yaşamıştı..!
• Kanada: ''Yıldırım düşmesi neden oldu'', ABD: ''Hayır olmadı''
• Uzmanlara göre kesintinin nedeni bilgisayar virüsü değil...
• ABD ve Kanada'da binlerce kişi sokağa döküldü..!