Gündem Normalleşme sevinci! Oh be! Sonunda...

Normalleşme sevinci! Oh be! Sonunda...

03.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

4 aydır müşterileri kabul etmeyen kafe, restoran, pastane, kıraathane ve çay bahçeleri yeni normalleşme süreciyle dün çok yüksek riskli iller dışında kapılarını açtı. Akın eden müşterilerle esnafın yüzü güldü. Vatandaş ise, ‘Oh be! Sonunda’ dedi.

Normalleşme sevinci Oh be Sonunda...

 

Kontrollü normalleşme süreci kapsamında, restoran, lokanta, kafeterya, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi işletmeler yüzde 50 kapasiteyle tekrar müşteri ağırlamaya başladı. Kontrollü normalleşmenin ilk gününde AVM’lerin yemek katları ise müşterilerle doldu taştı. İstanbul’un çeşitli ilçelerinde kademeli normalleşmenin ilk gününde işletme sahipleri ve vatandaşlarla görüştük.  

Haberin Devamı

İlk durağımız Kadıköy’deki kafe ve restorantlardı. Birçok kişi sabahın erken saatlerinde işletmelerini açarak, temizlik ve masa düzeni gibi hazırlıklarını yapmaktaydı. Bazı işletmeler, masa aralarına paravan yaptırken, bazıları ise boş masalara ayıcık koyarak mesafe önlemleri almaya başladı. İşletmeciler yeniden hizmet vermeye başladıkları için memnun olduklarını söylerken, bazı kafe sahipleri ise saatlerin yetersiz olmasından şikayet etti. Kafelere oturan bazı müşteriler ise, “Oh be sonunda” diye sevindi. Lokanta işletmecisi Adem Kaya, “Açılmamız iyi oldu. İşler eskisi gibi olmaz ama yüzde 50 artış olur” dedi.

Ayakta yemek bitti

Restoran işletmecisi Adem Mert de, “Saatler kısıtlı. Dönerci, lokanta gibi içkisiz yerlerin işine bir nebzede olsun fayda eder. Bizim gibi alkollü restorantların işine yarayacağını çok düşünmüyorum. Çünkü bizim işlerimiz saat 18-19’dan sonra başlıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kafe sahibi Fatih Çakır ise “Sosyal mesafeyi korumak için boş masları ayıcıklar yerleştirdik. Rekli olsun biraz istedik. Böyle bir önlem aldık” dedi. ‘Oturabildiğimiz için çok keyifliyiz’ diyen Kadıköy’de bir kafenin müşterisi Gürkan Kumak da, “Tahta sandalyede bile oturmayı özlüyor insan. Oturup sosyalleşmeyi özledik” dedi. Bir börekçide kahvaltı yapan Ali Akıllı da, “Oh be sonunda oturduk. Bir şeyler alıp ayakta, sağda solda yemek zorunda kalıyorduk” yorumunu yaptı.

Beşiktaş’ta da kafelerin yoğun olduğu sokaklarda birçok kafe ve restoranda açılış hazırlıkları yapıldı. Masaları dizip temizlik yapan işletmeciler, mutluydu. Lokanta sahibi Onur Armut, “Temennimiz bunun sürdürülebilir olması. Tekrar kap anırsa daha büyük sıkıntı olur. İnşallah vakalar azalır işlerimiz eskisine döner” derken restoran işletmecisi Kazım Doğan ise, “Açılmış olması bile bizi mutlu etti. Ancak akşam 19’da kapatıyoruz. Bu bizim için uygun değil. Artık biraz da olsa önümüzü görebiliyoruz. Bir kafede arkadaşlarıyla oturan Emre Çatmaz, “Arkadaşlarımızla oturup bir araya gelmeyi özledik” diye konuşurken Selin Taner de, “Kahvemizi elimize alıp bir köşede ayakta içiyorduk. Şimdi en azından düzgün bir şekilde oturup sohbet ederek içiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Beyoğlu’nda kafe ve restoranlar yeni tedbirlerle açıldı. Lokanta işletmecisi Engin Aydoğan, “Daha iyi olmasını bekliyoruz. İnşallah herkes sağlığına kavuşur eski günlerimize kavuşuruz. Belirtilen tüm tedbirleri aldık” diye konuştu. Kafe işletmecisi Serkan Uğur da, “İnşallah eskiye döneceğiz. Şu andaki saat organizasyonu pek tatmin edici değil. İlerleyen dönemlerde düzeleceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. Ramazan Sönmez ise, “Mekanların açılması çok iyi oldu. Sokakta yemek yemek rezillikti. Bir yerde oturarak yemek yemenin kıymetini anladık” dedi.

‘Oturarak yemek yemek gerçekten mutluluk’

İstanbul’da kontrollü normalleşmenin ilk gününde AVM’lerin yemek katı müşterilerle doldu taştı. Yemek yemek için AVM’ye gelen Serkan Uladağ, “Oturarak yemek yemek gerçekten mutluluk. Daha önce alıp ayaküstü yiyorduk. Büyük bir lüksmüş gerçekten. Farklılık her zaman mutlu ediyor. Umarım böyle devam eder” dedi. Kübra Kayaoğlu ise “Geldiğimizde garipsedik zaten alıp gideceğiz diye düşündük ama oturup yiyebildik” diye konuştu.

Haberin Devamı

AVM çalışanlarından Nefise Berberoğlu ise, “Personel olduğumuz için mecburen gelip oturacağız ancak erken bir karar olduğunu düşünüyorum. İlk gün olmasına rağmen AVM’ye girenlerin sayısında artış var. Bizi geriye götürecek bence” ifadelerini kullandı.