Gündem ‘O Emek’i yavaşça yere bırak!’

‘O Emek’i yavaşça yere bırak!’

18.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarihi Emek Sineması’nı yıkan projenin durdurulma kararının ardından aralarında milletvekili ve ünlü sinemacıların da bulunduğu kalabalık İstiklal Caddesi’nde toplandı. Grup Emek Sineması’nın kapısı sokağa açılan haliyle yeniden yapılması talebini dile getirdi

‘O Emek’i yavaşça yere bırak’

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, geçen hafta kamuoyuna İstanbul Bölge İdaresi Mahkemesi’nin tarihi Emek Sineması’nı yıkan projenin yürütmesinin durdurulma kararını duyurdu. Bu kararın ardından aralarında CHP İstanbul milletvekili Melda Onur, HDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, yönetmen Yeşim Ustaoğlu, yapımcılar ve sinema yazarlarının da olduğu yüzlerce kişi, dün İstiklal Caddesi’nde Serkildoryan binasının önünde Emek Bizim Platformu’nun çağrısıyla toplandı. Kalabalık kitle, yargı kararının uygulanıp inşaatın hemen durdurulmasını talep ederek tarihi Emek Sineması’nı yıkan sürecin takipçisi olacaklarını hatırlattı ve bir kez daha “Emek bizim İstanbul Bizim” dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait tarihi Emek Sineması, hukuki süreç devam ederken Kamer İnşaat tarafından 2013 Mayıs’ında yerine AVM yapılmak üzere yıkıldı. Akıllardaki soru, 5 yıldır Emek Sineması’nın yerinde korunması için uğraşmaktan vazgeçmeyenlerin Emek Sineması yıkıldıktan sonra taleplerinin ne olacağıydı.
Konuşmacılar, Emek Sineması’nın olduğu yerde kapısı sokağa açılan haliyle yeniden yapılması talebini dile getirdiler. “Eller yukarı bu inşaat kaçak” ve “Hey dostum o Emek’i yavaşça yere bırak”ın da aralarında olduğu dövizlerle toplanan kalabalığa seslenen Mimarlar Odası sözcüsü Mücella Yapıcı 8 Ocak’ta durdurma kararı verilmesine karşın inşaatın devam ettiğini, hatırlatarak: “İnşaatı yapan Kamer İnşaat’tan Levent Eyüboğlu kanallarda yargı kararının kendilerini olumsuz etkilemeyeceğini anlatıyor. 8 Ocak’tan sonra inşaatın devam etmesi suç unsurudur” dedi.

Profiterollü teşekkür
Mimarlar Odası’nın avukatı Can Atalay da durdurma kararı veren mahkemeye baskı yapılmaya başladığını aktardı ve “Bu mahkeme kararına ya uyacaklar ya uyacaklar” dedi. “Biz bitti demeden bu film bitmez” cümlesiyle sonlanan açıklamada dile getirilen talepler arasında projenin iptali, Emek’in de bulunduğu yapı kompleksinin kamulaştırılması ve Emek’in eski haliyle yeniden yapılması bulunuyor. Kalabalık, 68 yıldır yer aldığı Serkildoryan bloğundaki yerinden bu inşaat yüzünden çıkarılan ünlü İnci Pastanesi’nin Mis Sokak’taki yeni yerine yürümek istedi. Ancak kitle polis barikatıyla karşı karşıya geldi. Gerilim, polisin geçişe izin vermesiyle sonlandı. İnci Pastanesi, kendilerine Serkildoryan bloğuna döneceklerinin sözünü vermek için gelen protestoculara profiterolünden dağıttı.