Gündem Obezite bağımlılık mı?

Obezite bağımlılık mı?

02.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yıllarda ülkemizde de sağlık sorunu haline gelen obezitenin, madde bağımlılığıyla benzer yönleri dikkat çekiyor. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, obezite ve bağımlılık arasındaki ilişki yakınlığının yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulduğunu belirtti

Obezite bağımlılık mı

MADDE bağımlılarında görülen yoksunluk, niyetlenenden fazla madde kullanma, aşırı istek, fiziksel ve psikolojik bozukluğa rağmen maddeyi bırakamama gibi özelliklerin obezite sorunu olan kişilerde de görüldüğü tıp dünyasında konuşulmaya başlandı.
İKBU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, morbid obezitedeki yeme alışkanlığı, yeme dürtüsünün ortaya çıkışı ve giderek katlanmasıyla ilgili araştırmalar yapıldığını belirterek, araştırmaların obezitede madde bağımlılarındaki mekanizmaya benzer bir mekanizma olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bu kişilerde bir müddet sonra ödüllendirme sisteminin oluştuğunu dile getiren Prof. Dr. Eyüboğlu, “Spor yapınca, yiyecek yenilince ya da keyifli bir anda vücutta salgılanan en önemli hormonlardan biri olan dopamin ortaya çıkıyor. Bunun salgılanmasıyla insan daha mutlu olduğunu algılıyor. Bir müddet sonra dopamin miktarı aldığınız o madde neyse, belli bir doygunluğa ulaşıyor. Onu biraz daha yukarı taşımak için dozu artırıyorsunuz” dedi.

Asosyal hale geliyorlar
Obezitede, madde bağımlılığında olduğu gibi aşerme, gizlilik, asosyallik duygularının olduğunu belirten Prof. Dr. Eyüboğlu, bunları yaparken kişinin kimseyle birlikte olmak istemediğini ifade etti. “İyi bir şey yapmadıklarını biliyorlar ama ödüllendirme, aşerme ve o artık zirveye çıkmış dopamin isteğinin daha da artmasıyla bunlardan uzaklaşıp kendini asosyal hale getirmeye çalışıyorlar” diyen Prof. Dr. Eyüboğlu, şunları söyledi: “Obezlerde aşerme diye bir tabir var. Gece kalkıp enerjisi çok yüksek ürünleri tüketme çabaları vardır. Bir alkolik veya uyuşturucu bağımlısı da bu işleri kimsenin görmediği bir yerde yapar. Morbit obezlerde de bunu görüyoruz. Genelde kimsenin olmadığı ortamlarda, hızlıca atıştırma tarzında yiyişler vardır. O sırada müdahale edilirse çok şiddetli tepki gösterebilirler.”

Haberin Devamı

İKBU her ilde
Üniversite ve meslek seçimi günümüz gençliğinin en çok zorlandıkları ve kararsız kaldıkları konulardan biri. Adayların doğru ve özenli tercih yapmalarını, kariyer yolunda kendilerini tanıyarak kararlı adımlar atmalarını sağlamak amacıyla İKBU Tanıtım Komisyonu akademisyenleri, rehberlik uzmanları ve öğrencileri yıl boyunca öğrenci, öğretmen ve velilerle bir araya geldi.
İl ve Meslek seminerleriyle Eskişehir Anadolu Lisesi’nden İçel Koleji’ne, Isparta Anadolu Öğretmen Lisesi’nden Tekirdağ Fen Lisesi’ne yaklaşık 15 il 300 okul ve binlerce öğrenciyle kariyer ve gelecek sohbetleri yapan İKBU akademisyenleri, öğrencilere kariyer planlama konusunda yol gösterdiler. Ekonomiden felsefe ve siyasete, mühendislik alanlarından sağlık bilimleri bölümlerine kadar geniş yelpazede kritik soruların sorulduğu seminerlerde öğrencilerin sınav ve başarı motivasyonu artarken; yabancı dil, burs, staj, sektörel işbirlikleri, çift anadal-yandal gibi bir çok ayrıcalığın detaylarını öğrenme fırsatını yakaladılar.

150 okul ziyaret edildi
İKBU, İstanbul’da da kolay ulaşılabilir etkinlikler ve seminer dizileri düzenliyor. Kampüs kapılarını kurum ya da proje bazlı işbirlikleriyle öğrencilere açan üniversite, adayların akademik-sosyal atmosferi deneyimlemelerini sağlıyor. Bu kapsamda Bağcılar Belediyesi ile “Üniversitemi Seçiyorum”, Güngören Belediyesi ile “Hayalimdeki Üniversite” projeleriyle aday öğrencilere bir günlüğüne üniversiteli olma heyecanı yaşatıldı.
“İKBU Seminerler Dizisi” kapsamında yıl boyunca İstanbul’un önde gelen 150 okulundan öğrenciler uygulamalı eğitimlere katılarak akademisyenler ve uzmanlarla buluştu.

Haberin Devamı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
Amacı, artan konut gereksinimine cevap vermek, doğal afetlere karşı dayanıklı yapı gereksinimini karşılamak, karayolu ve denizyolu taşıma ağını güçlendirmek için geleceğin inşaat mühendislerini yetiştirmektir. İnşaat mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanında dersler verilir. Adaylarda, temel matematik ve fizik konularına ilgi, dizayn yapmaktan zevk almak, yüksek yaratıcı güç gibi özellikler aranır. İnşaat mühendisleri şantiyelerde, dizayn bürolarında ve araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Köprü, baraj gibi projelerden trafik kavşaklarının sinyalizasyonuna kadar geniş bir yelpazedeki projelerde çalışabilirler.

Haberin Devamı

İKBU’nun ayrıcalıkları
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği programı öğrencilerin ilgi alanlarını geliştirmek ve kendilerini çok yönlü bir inşaat mühendisi olarak yetiştirmek için olanaklar sunacak biçimde tasarlanmıştır. Program esnek bir yapıdadır; seçmeli derslerin sayısı yüksektir. Öğrenciler sadece inşaat mühendisliği alanından değil, diğer mühendislik dallarından ya da işletme, ekonomi ve hukuk gibi alanlardan veya sosyal bilim dallarından dersler alabilirler. Böylece, sorunlara geniş bir açıdan bakabilir, sorunlara çevre duyarlılığı ve etik değerleri gözeterek yaklaşabilirler. Eğitim dili İngilizcedir.

Yazarlar