Gündem Öğrencilerinin hayatına dokundu

Öğrencilerinin hayatına dokundu

22.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Şırnak’ta bir sınır köyünde görev yapan Ramazan öğretmen, öğrencilerine bilimi sevdirmek için bilim dünyasında yükselen isimlerin kısa hayat öykülerini anlattırıp sosyal medyada yayınladı. Teker ve öğrencileri bilim insanları tarafından İstanbul’a davet edilip ağırlandı

Öğrencilerinin hayatına dokundu

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Irak sınırındaki Ortasu köyüne üç yıl önce atanan Ramazan Teker öğrencilerine başka dünyaların kapılarını açtı. Öğrencilerinin, Türkiye’nin yüz akı olan bilim insanlarını tanıması gerektiğini düşünen Teker, okulunda bir proje başlattı. Türk bilim insanlarının hayatlarını öğrencilere ezberletmek yerine onların yerine geçtiklerini hayal ettiren Ramazan öğretmen, ‘bilim insanına’ dönüşen öğrencilerine yaptırdığı sunumları sosyal medyada yayınladı. Binlerce kişi tarafından beğenilen görüntüler sonrasında öğrenciler, kendileri gibi zor şartlarda büyümüş Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz’in davetlisi olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul’a geldi. Sunumlarından anlattıkları bilim insanlarından bazılarıyla tanışan çocuklar hem tiyatro gösterilerini sergiledi hem de İstanbul’u gezdi.

Haberin Devamı

‘Bakışları değişti’

İstanbul’da buluştuğumuz Ramazan öğretmen, projeye nasıl başladığını şöyle anlattı: “Yedinci sınıf ders kitaplarımızda bilim insanları diye bir bölüm var ama orada hep bildiğimiz bilim insanları anlatılmış. Ben nasıl bir farkındalık yaratırım bilim dünyasına damga vuran genç bilim insanlarını nasıl tanıtırım, çocuklara bilimi nasıl sevdiririm diye düşündüm ve ortaya bu çalışma çıktı. Proje öğrencilerin bilime bakışlarını değiştirdi. O isimleri araştırdıkça çok heyecanlandılar. Hoşlarına da gitti. Bilim insanlarının yerlerine kendilerini koydular, arkadaşlarının önüne çıkıp kendilerini anlattılar. Şu anda baktığımda çoğu öğrencim bilimle daha ilgili, daha farklı hayaller kurmaya başladı.”

Haberin Devamı

Toplamda 21 bilim insanını anlattıklarını dile getiren Teker, bu görüntüler sosyal medyada yayınlandıktan sonra çok güzel geri dönüşler aldıklarını söyledi.

Öğrencilerinin hayatına dokundu
İnanılmaz ilgi

Prof. Dr. Bilge Demirköz’ün kendilerini arayıp çocuklara bilim kitapları yolladığını anlatan Teker, “Çocuklar inanılmaz ilgi gösterdi, dönüşümlü olarak o kitapları okudular. Yine Türk astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, Prof. Dr. Mete Atatüre, Dr. Leyla Türker Şener, Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz bize ulaşan isimler oldu. Gelen her mesajda çocuklar inanılmaz mutlu oldu” dedi.

‘Anlatılamaz bir duygu’

Öğrencilerin canlandırdığı isimlerden Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, “Twitter’da kendimi gördüğümde inanamadım müthiş duygulandım. Bir insana rol model olmak o kadar güzel bir duygu ki bunu anlatmak imkansız. Ben de o çocuklardan biriyim. Köyde doğdum 10 çocuklu bir aileden geldim. Onlarla aynıyım” dedi.
İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Leyla Türker Şener de “Videoyu gördüğümde gözyaşlarına boğuldum. Bir bilim insanın görebileceği hissedebileceği en güzel duygu bu” dedi.