Gündem Okullar arasında bir sanat sezonu

Okullar arasında bir sanat sezonu

26.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul her sonbahar sergilerin en yoğun olduğu sezonlardan birini ağırlıyor. Eylülde açılacak sergilerden Contemporary Istanbul’a, Tasarım Bienali’nden müzelere uzanacak rotayı hazırladık.

Okullar arasında bir sanat sezonu

Yeni sergileri gezmek, keşifler yapmak ve sanatla buluşmak için İstanbul’da en doğru mevsim sonbahar. Bu yıl eylül ayında sanat izleyicilerini 4. Tasarım Bienali’nden Contemporary Istanbul’a uzanan bir rota bekliyor. 4. Tasarım Bienali, ‘Okullar Okulu’ başlığı altında 22 Eylül - 4 Kasım arasında şehrin altı merkezî sanat mekânına yayılıyor. Bienal sergileri bu yıl Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X Istanbul’da gerçekleştiriliyor. Her mekân ayrı bir okulu temsil ederek Beyoğlu’nu dev bir öğrenme alanına dönüştürüyor. Beyoğlu ve ‘eğitim öğretim’le ilgili biraz daha düşünmek isteyenlerin ise yolu (aynı zamanda bienal mekânı da olan) Pera Müzesi’ne ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne düşecek. Bu iki kardeş kurum, Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında iki ayrı sergiyi, sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturuyor. Pera Müzesi’ndeki ‘Mektep Meydan Galatasaray’ sergisi 14 Eylül - 25 Kasım tarihleri arasında Galatasaray Lisesi’nin yeri, işlevi, tarihi ve mekânıyla ilgilenen çoğu bu sergi için yeni üretilen eserlerden oluşacak. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ndeki ‘Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı (1868-2018)’ sergisi ise 14 Eylül - 23 Şubat arasında mektebin 1868’den bu yana süren nitelikli insan yetiştirme vizyonundan kesitler sunan kapsamlı bir arşivi gün yüzüne çıkarıyor.

Haberin Devamı

Okullar arasında bir sanat sezonu

Dirimart 18 Eylül-4 Kasım arasında Fahrelnissa Zeid’in eserlerinden oluşacak bir sergiyi ziyaretçilerine sunacak. Sergi sanatçının özel koleksiyonlardan ve 2017’de Tate Modern ve Deutsche Bank KunstHalle’deki retrospektif sergilerinden derlenen yapıtlarını bir araya getirecek.

Solo sergiler

Okullar arasında bir sanat sezonu

Galata Rum Okulu da iki sergiye eş zamanlı olarak ev sahipliği yapacak. Galeri Nev Ankara tarafından 5 Eylül-30 Eylül tarihleri arasında Necla Rüzgar’ın ‘Çok Kalpli Varlık’ sergisi gerçekleştirilecek. Aynı tarihlerde yine Galata Rum Okulu’nda yapılacak ‘KORO’ sergisi, Derya Yücel’in küratöryal işbirliğiyle Gülçin Aksoy’un çeşitli mecralarda ürettiği son dönem çalışmalarından bir seçkiyi sunacak. Burcu Yağcıoğlu’nun Galerist’teki ikinci kişisel sergisi ‘İçeride’ 13 Eylül - 20 Ekim arasında.

Haberin Devamı

İtalyan sanatçı Daniele Sigalot’un ‘İmparatorluklar Öncesi’ adlı sergisi 13 Eylül - 26 Ekim arasında Anna Laudel Contemporary’de, Fatma Bucak’ın ‘Tüm Olmuşun Dünyası’ sergisi 26 Eylül-10 Kasım’da Pi ArtWorks’te düzenlenecek. Mixer, sezonu Alican Leblebici’nin kişisel sergisi ‘Son Çıkış’ ve karma fotoğraf sergisi ‘Yakınlaşma’ ile 14 Eylül’de açacak. Pilot Galeri ise Kubilay Mert Ural’ın solo sergisini ağırlayacak.

Leica Gallery, moda ve portre fotoğrafçılığında Irving Penn ve Richard Avedon ile 20. yüzyılın öncü isimleri arasında yer alan ‘ışık ustası’ Horst P. Horst’u ağırlayacak. Horst P. Horst’un ‘Horst: Moda ve Portreler’ başlıklı Türkiye’deki ilk kişisel sergisi 13 Eylül - 24 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Cixin Liu’nin 2014’te İngilizceye ‘The Three-Body Problem’ adıyla çevrilen meşhur bilimkurgu romanındaki bir bölümden adını alan ‘Evrenin Titreşen Işıkları’ sergisi ise 12 Eylül - 30 Aralık arasında SALT Beyoğlu’nda görülebilecek.

Borusan Contemporary’de Cemal Süreya’nın ‘Üvercinka’sından ilhamla oluşturulan koleksiyon sergisi ve Matt Pyke liderliğinde sanatçı, tasarımcı, animasyoncu, müzisyen ve yazılımcılardan oluşan küresel kolektif Universal Everything’in ‘Akışkan Bedenler’ sergisi açılacak.

Haberin Devamı

Şehirde fuar vakti

Contemporary Istanbul (CI) bu sene 13. kez, 20-23 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştiriliyor. Akbank ana sponsorluğunda yapılacak fuar, bölgenin önde gelen genç ve köklü galerilerinin yanı sıra farklı ülkelerden galerileri de ağırlayacak. Fuar bu yıl İTÜ Mimarlık öğrencilerinin tasarladığı mekânında izleyicilere dünyanın dört bir yanından eserler sunacak.