Gündem Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak?

28.01.2016 - 14:49 | Son Güncellenme:

Yarı yıl tatili devam ediyor, öğrenciler yarı yıl tatilini yaparken bir yandan okullar ne zaman açılıyor sorusunu merak ediyor. 2016'nın ikinci dönem başlama tarihi belli oldu. Peki Okullar ne zaman açılıyor? 2016 ikinci dönem sömestir yarı yıl tatili ne zaman bitiyor?

Okullar ne zaman açılacak

Yarı yıl tatili devam ediyor,öğrencileryarı yıl tatilini yaparken bir yandanokullar ne zaman açılıyorsorusunu merak ediyor.2016'nınikinci dönem başlama tarihibelli oldu.Yarı yıl tatilibitmeye yaklaşıyor, işteokullar ne zaman açılıyorsorusunun cevabı. Milyonlarca öğrenci heyecanla beklediği yarıyıl tatiline kavuştu. 2016 yılı 15 gün yarıyıl tatili ne zaman bitiyor? Merakla beklenen sömestr tatili bugün başladı. Yarıyıl sömestr tatili için plan yapan öğrenciler ve velileri 2. dönemokullar ne zaman açılacak? diye araştırmaya başladılar. İşte merak edilen soruların cevabı haberimizde...

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Heyecanla beklenen sömestr tatili öncesi karneler dağıtıldı. Öğrenciler ve öğretmenler için bugün son ders zili çaldı ve 15 günlük yarıyıl tatil serüveni başladı. 22 Ocak tarihinde başlayan sömestr tatili, 5 Şubat tarihinde son buluyor fakat Cumartesi ve Pazar haftasonu tatili olduğu için okullar 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak.

Fakat bu dönem nasıl değerlendirilmeli? Sömestrı verimli geçirmek isteyenler için birkaç önerimiz var. Lise ve üniversite sınavlarına hazırlananları da unutmadık. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel sınava hazırlanan gençlere ve ailelerine önerilerde bulundu. Peki Yarıyıl Tatili ne zaman bitecek Okullar ne zaman açılıyor 2016 tarihi. Okullar 2. dönem için 8 Şubat 2016 Pazartesi günü açılıyor. Yarıyıl tatili sınavlara hazırlanan adaylar ve diğer öğrenciler için hem eksiklikleri kapatmak, hem de dinlenmek ve eğlenmek için iyi bir fırsat. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel, her öğrencinin mizacına, kişiliğine, düşünme stiline göre bir çalışma programı hazırlamasının önemli olduğunu söylüyor. Ailelere de bir önerisi var: "Bugünden itibaren inanarak, çocuğunuza 'sana güveniyorum' mesajını verin. Onu anlamaya çalışın." İşte Prof. Dr. Yüksel'in öğrencilere ve ailelere tavsiyeleri:

BAŞARININ YOLU VERİMLİ ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINDAN GEÇİYOR

Her öğrencinin mizacı, karakteri, kişiliği, düşünme stili farklı. Bu nedenle genel bir çalışma programı önermek gerçekçi değil. Bazı öğrenciler kendilerine özgü yöntemler bulup neyi, nasıl yapacaklarına kendileri karar vermeyi tercih eder. Bunlar, kendi çalışma programlarını oluşturmaktan hoşlanır. Bazı öğrenciler kuralları izlemeyi sever ve yapısı önceden belirlenmiş çalışma programlarına uymayı ister. Bazıları ise kuralları ve süreçleri değerlendirmeyi, eleştirmeyi sever. Bir öğrenci, hayatını düzene koyarsa, azmettiği işi başarabilir. İnsan doğuştan getirdiği potansiyelini değiştiremez, ancak daha uygun koşullar sağlayarak öğrenme başarısını yükseltebilir. Öğrencinin, potansiyelinin şimdiki başarı derecesinden yüksek olduğunu anlamasının yolu verimli çalışma alışkanlığı edinip çalışmasından geçiyor.

ESNEK ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURUN

Verimli çalışmanın yolu, zamanı belirlenen amaçlara uygun planlamaktan geçiyor. Planlı çalışmak, öğrenciye yaptığı çalışmanın yönünü gösterir, sık sık karar değiştirmekten kurtararak zamanı boşa harcamasını önler. Türk toplumu kültürlerarası araştırmalarda 'esnek zaman' yönelimine sahip bir toplum olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle katı bir çalışma programı yerine esnek bir program uygun olabilir. Planlı çalışma süreci, öğrencinin hangi konuyu/dersi, niçin, ne zaman, nasıl ve nerede çalışacağı sorularına verilecek cevapları içeren etkinlikleri planlamasıdır. Bunun için amaç ve hedefleri belirlemek ve zamanı planlamak önemli. Amaç belirlemek öğrencinin 'Hangi konuyu/dersi niçin çalışacağım?' sorusuna cevap araması ve bulmasıdır. Zamanı planlamak, çalışılacak dersleri ya da konuları belli sürelere bağlamakla olur.

ÖNCE SÜREYE KARAR VERİN

Günlük ve haftalık planların yapılabilmesi için önce süreye karar verilerek, belirlenmesi gerekiyor. Bu planlar çocuğun davranışını değiştirecek. Bu da bir düşünceyi dönüştürecek. Davranış değişmeden düşüncenin değişmesi beklenemez.

Günlük çalışma planı: Öncelikle amaçlar ve hedefler belirlenir. Sonra yapılacak etkinlikler yani çalışılacak dersler sıralanır. Bu dersler önem derecesine göre sınıflandırılır ve günlük plana yerleştirilir.

Haftalık çalışma planı: Bir bakıma belirlenen uzak amaçlara ulaşabilmek için yapılan plandır. Dersler haftalık plana alınırken sınavlara hazırlık, ödevler; sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler, hobiler, kurslar ve dinleme için zaman ayırmak gerekir.

AİLELER DE ÇOCUKLARINA DESTEK OLMALI

Sınav bizim kültürümüzde sadece öğrencide değil, aile üzerinde de baskı yaratıyor. Bunu azaltmak için anne-babalar önce kendilerini tanımalı, eğitmeli ve geliştirmeli. Anne-babalar ve çocuklar olarak hepimiz acemiyiz. Herkes sahip olduğu rolü daha önce hiç deneyimlemedi. Çocuklar, ilk defa ergen oluyor ve böyle sınavlara giriyorlar. Dünya ilk defa parmaklarımız arasında (sosyal paylaşım siteleri, internet bu kadar yaygın halde). Bu süreçte çocukların öykülerini dinlemek, duygusal destek olmak, güvenildiğini hissettirmek, problemleri birlikte çözme/uzlaşma ve koşulsuz kabul uygun yaklaşımlardan. Çocuğunuz ile ilişkilerinizi gözden geçirin. Anne-babaların çocuklarını disipline etme biçimleri; sevgiyi çekme, güç kullanma ve açıklama şeklinde olabiliyor. Bugünden itibaren inanarak, çocuğunuza "sana güveniyorum" mesajını verin. Onu anlamaya çalışın. Çocuğun davranışları yerine düşünceleriyle ilgilenin. Konuştuğunuz konular hep okul, ders, sınav olmasın. Hayat bunlardan ibaret değil. Çocuklarınızla özel ve duygusal konularda sohbet edin. Hikayelerini dinleyin. Güç uygulayarak (internet kullanmayı yasaklama gibi) disipline etmek yerine açıklama yaparak kurallar belirlemeyi tercih edin.